< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 50, 14 december 2022

Toekomstboeren in het heden

Gisteren ben ik met Cecile en Eleonora - medebestuurders van stichting Mensen voor de Aarde - naar een bijeenkomst van het agro-ecologienetwerk over “vrijkopen en commoning van grond” geweest. De deelnemers waren een stuk of veertig enthousiaste, meest jonge mensen van organisaties als toekomstboeren, ASEED, extinction rebellion. De sfeer was prima. Als eerste kregen we een rondleiding over tuinderij de Veldhof van Valérie van Dijck, in het plaatsje Joppe. Op een mooi gelegen akker omringd door bos, heeft Valérie samen met een groep vrijwilligers een permacultuur zelfoogsttuin en een voedselbos aangelegd. Recent heeft ze een stichting opgericht die de grond heeft gekocht, waardoor de toekomst van de Veldhof nu verzekerd is. Na deze inspirerende rondleiding gingen we naar korenmolen Geetruida Cornelia in Gorssel. Bij een heerlijk warme houtkachel mocht ik daar vertellen over Mensen voor de Aarde, onze inzichten over het eigendomsrecht van de toekomst en onze pogingen om daarvan nu alvast iets ervaarbaar te maken. De geslaagde crowdfundingsacties voor 't Leeuweriksveld, het huis van onze buurman en het huis van Saskia passeerden de revue en konden op veel belangstelling rekenen. Dus wie weet, hoe dat nog verder zou kunnen werken in de toekomst? … Nou, een deel van het antwoord op deze vraag kwam sneller dan ik had verwacht. Na de lunch stond een rondleiding door de tuinen van de Egel op het programma. Dit bleek een voormalige boomgaard van 4,5 ha, die nu omgetoverd wordt tot een zelfoogst- en pluktuin met véél ruimte voor de natuur. Dido van Oosten en David van den Berg hebben de tuin gekocht met de door hen opgerichte stichting Kapitaloceen. Alles gefinancierd met kortlopende renteloze leningen, als er één vervalt zoekt de stichting gewoon weer een nieuwe lening. Gevolg is dat de boeren (waaronder ook Dido en David) geen pacht hoeven te betalen en hun natuur- en landbouwidealen optimaal kunnen verwezenlijken. Op een speelse en humorvolle manier kregen we alles te zien en te horen, en ik was blij verrast toen ze vertelden dat ze onder meer geïnspireerd zijn door een gastles die ik 3 jaar geleden op de Warmonderhof gaf.
Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Boerenkool't Leeuweriksveld
Pastinaak't Leeuweriksveld
Raapjes't Leeuweriksveld
Groenlof't Leeuweriksveld
Komkommervia Udea (es)

Volgende week verwacht:

Spruiten, winterpostelein, prei, palmkool, yacon, krieltjes, regenboogpeen, zuurkool, puntpaprika’s, stoofpeertjes.

Biologische bloembollen

We hebben nog de soorten:
Tulpenmix rood, roze en zalm 25st € 18,-
Narcissenmix geel en geel/oranje 25st &euro 18,-

Donderdag 22 dec vanaf 15 uur

komen de Midwinterhoornblazers bij ons blazen.
Het belooft heel mooi te worden! Sommigen hebben hen al op andere plekken mogen horen en waren heel enthousiast.

MantraDans - Dansen van Universele Vrede.

Mantra's in beweging, altijd met live muziek.
Data 2023: Zondag 15 januari, 19 februari en 19 maart. Welkom vanaf 13.00u. Start 13.30 tot 16.30. Kosten 15 euro
Info en aanmelden bij Eleonora
etmhelderman@gmail.com 06-18887523

Prijswijziging per 1 januari 2023, vanwege gestegen brandstof- en overige kosten:

1-persoons groentepakket € 6,30
2-persoons groentepakket € 11,-
3-persoons groentepakket € 15,-
4-persoons groentepakket € 18,-
combipakket € 12,-
1-persoonscombipakket € 7,80
Aardappelpakket € 4,95

Planning eind van het jaar:

In week 51 leveren we een dubbelpakket, (ook voor de dubbele prijs). Uitzondering: de Odin fruittassen leveren we niet dubbel, tenzij u er expliciet om vraagt. In week 51 leveren we ook alvast de aardappels van week 52.
Week 52 en week 1 leveren we geen pakketten en zijn we gesloten. Ook de boerderijwinkel is dan dicht. In week 2 is alles weer normaal.

Recepten

Kippensoep met boerenkooldumplings

1 soepkip, afgespoeld, 4 stengels bleekselderij, in stukken, 2 uien, grof gesnipperd, 1 grote prei, grof gesnipperd, 4 takjes tijm, 1 bos peterselie, stengels en blaadjes apart, 4 laurierblaadjes, 100 g gerookt ontbijtspek, 250 g boerenkoolbladeren, 1 eiwit, snufje nootmuskaat, snufje cayennepeper, 200 g bloem, 125 ml kokendheet water, maizena voor het uitrollen
Doe de kip, bleekselderij, ui, prei, tijm, peterseliestengels, laurier, ontbijtspek, een snuf zout en 4 liter water in een grote pan. Zet zonder deksel op hoog vuur. Wanneer het water kookt, zet je het vuur laag en laat je het 2 - 3 uur rustig pruttelen. Voeg tijdens de laatste 30 minuten de boerenkoolbladeren toe. Maak intussen het wontondeeg: zeef de bloem boven het kokendhete water en meng dit met een vork tot een soepel deeg. Maak een rolletje van het deeg en snij in 18 rondjes. Bestuif elk stukje deeg met maïzena en rol er velletjes van ongeveer 10 cm van. Bewaar ze tot gebruik met een velletje bak- of keukenpapier ertussen. Giet de bouillon door een zeef en druk met een spatel al het vocht uit de groenten. Leg de groenten aan de kant en pluis de kip voor de dumplingvulling. Meng 200 g kip met het spek, boerenkool, 1 eiwit, nootmuskaat en cayennepeper in een keukenmachine door elkaar. Vul een wontonvel met ca. 1 tl vulling. Maak de randen van het vel nat met je vinger en knijp de randen naar elkaar om een soort zakje te vormen. Kook de dumplings tot ze boven komen drijven (3 - 5 minuten). Serveer de hete bouillon met dumplings en gehakte peterselie.

Pastinaak-aardappelsalade

400 g pastinaken, in kleine stukjes, 400 g aardappelen, in stukken, 2 uien, gesnipperd, scheutje olie, 1 tl tijm en/of rozemarijn, evt champignons, in stukjes, 2 el sojasaus, 3 eieren, hard gekookt, evt kaasblokjes, stukjes augurk, 1/2 dl mayonaise, 1 dl volle yoghurt, 2 el (wijn)azijn, 2 tl mosterd, bieslook, fijn geknipt, evt een el kappertjes, peper, kruidenzout
Kook de aardappelen met zout beetgaar, giet ze af en laat afkoelen. Kook de pastinaak stukjes in een andere pan in ruim water met een mespuntje zout beetgaar, giet ze af en laat afkoelen. Bak de uien in olie en voeg tijm en/of rozemarijn, sojasaus, peper en eventueel champignons toe. Laat het geheel gaar worden. Snijd de hardgekookte eieren in stukjes. Snijd de afgekoelde aardappelen in kleine stukjes (of maak er met een klein scheutje melk puree van). Voeg er de stukjes pastinaak en het uimengsel aan toe en meng dit goed. Meng mayonaise, yoghurt, azijn, bieslook, kruidenzout en mosterd tot een dressing. Roer de dressing door het pastinaak-aardappelmengsel. Meng als laatste de stukjes augurk, kappertjes, stukjes ei en evt kaasblokjes erdoor. Laat de salade een paar uur op een koele plaats staan alvorens deze op te dienen. Serveer de salade feestelijk met een blaadje sla of een plukje kiemen.

Groenlof met spek of tahoe

bijgerecht voor 2 personen
1 krop groenlof, 100 gr gerookt spek of tahoe, klontje boter, een handje geraspte oude kaas, zout, 1 eetl. citroensap
Was de groenlof, verwijder de kern en snijd de lof in reepjes. Blancheer ze 5 min. met citroensap en zout in kokend water. Laat de groente in een vergiet uitlekken. Bak het in reepjes gesneden spek of de in blokjes gesneden tahoe in de boter, voeg de groenlof toe en laat dit 10 min. op een zacht vuurtje smoren. Schep de groente met spek of tahoe in een ingevette ovenschaal en strooi er geraspte kaas over. In een hete oven of onder de gril kaas laten smelten. Lekker met aardappelen.

Turkse salade van raapjes

bijgerecht voor 2 personen
300 gr herfstraapjes, 3 gedroogde vijgen, 5 eetl. olijfolie, 2 eetl. kruidenazijn, ½ theel. kerriepoeder, ½ theel. kurkuma, zeezout naar smaak
Verwijder de lelijke plekken van de raapjes, haal het bovenkantje en eventueel onderkantje eraf en rasp ze op een grove rasp. Snijd de vijgen in reepjes, meng de ingredienten voor de saus. Meng alles door elkaar en laat een kwartiertje intrekken.



< terug naar overzicht