HOME

terug naar overzicht pakketbrieven
logo

Week 20, 16 mei 2007

Van Wenning naar Leeuweriksveld

Hier een stukje van mij, Irene, voor veel van jullie geen onbekende. Net als bij de Wenning pak ik nog steeds de speciale pakketten in en doe weer met veel plezier de administratie! Er is hier veel veranderd sinds de overname en toch is er ook veel hetzelfde gebleven. Zo wordt er weer kleinschaliger groentes geteeld en is de winkel verhuisd naar de schuur. Veel mensen die hier komen, moeten denken aan de begintijd van de Wenning.
Maar het is ook alsof alles opnieuw begint. De winkel en de groentepakketten zijn verder gegaan in een nieuw, beginnend bedrijf. Vindt u het nieuwe logo niet prachtig?
Misschien vraagt u zich wel eens af hoe het nu met al die mensen van de Wenning gaat. Sommigen van hen spreek ik nog wel, zoals Henk en Margriet, bij wie ik volgende week ga eten. En Dorilea, naar wie ik volgende maand ga. En natuurlijk zie ik Rik en Riegiena nog wel eens, als ze even overkomen uit Polen. Over anderen hoor ik af en toe wat, zoals Anne-Marie, die na 3 maanden Amerika gaat werken voor een koffie- en theeschenkerij in Orvelte.
Eén ding is echter het zelfde gebleven ook al heb ik nu een andere baas en andere collega's: nog steeds wordt er hier met veel inzet, enthousiasme en gezelligheid gewerkt voor een ideaal, namelijk het promoten van en het bijdragen aan een goede ontwikkeling van de biologische landbouw.

Irene

Inhoud groentepakket

Eikebladsla - 't Leeuweriksveld
Bosui - 't Leeuweriksveld
Prei - De Eerste, Marknesse/'t Leeuweriksveld
Champignons - via Zaai-Ster
Waspeen - Hortica, Espel
Witte kool - De Lepelaar, St. Maarten

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Koolrolletjes met vleesvulling

1 witte kool, 2 l water, 1 broodje, 1 ui, 500g gehakt h.o.h. of vleesvervanger, 1 ei, zout, paprika, peper, 50g braadvet, 1/8 l water, bloem, zure room.

Kool schoonmaken en de stronk trechtervormig uitsnijden. Kool in water aan de kook brengen, ongeveer 10 min laten koken zodat de bladeren beter loslaten. Uit het water halen, bladeren afpellen en daarbij de dikke nerven vlak afsnijden. De rest van de kool kleinsnijden voor de vulling. Broodje in water weken en uitknijpen. Ui schillen en in blokjes snijden. Broodje, ui, gehakt, kool en ei mengen, met zout en specerijen op smaak brengen en over de bladeren verdelen. Bladeren strak oprollen, zodat het vlees goed 'verpakt' is, met cocktailprikkers vaststeken. Rolletjes afdrogen. Braadvet verhitten, koolrolletjes aan alle kanten bruin bakken, water toevoegen en 35-40 min. smoren. Uit de pan nemen en warm houden. Water in de pan doen, aan de kook brengen, met de met koud water 'losgeroerde' bloem binden, zure room toevoegen en proeven.

Champignon-haverburgers

250g grof geraspte champignons, 140g havervlokken, half grof, half fijn, 2 tenen knoflook, 1 ui, fijngesneden, kruidenzout, basilicum, nootmuskaat, gistvlokken.

Alles mengen, platte burgers vormen en bakken.

Eikebladsla met bosui en geitenkaas

1 krop eikebladsla, 1 appel, 1 heel zacht geitekaasje, 5 el balsamicoazijn, zout, peper, nootmuskaat, rozemarijn, 1/8 l olijfolie, 1 fijngesneden bosuitje, 1 hardgekookt ei, in stukjes gesneden, 1 teentje knoflook uit de pers, fijngeknipte tuinkruiden (bv. peterselie, dille en bieslook), 50g pijnboompitten licht geroosterd.

Sla wassen, drogen en in stukjes in een kom doen. In stukjes gesneden appel en geitenkaasje erdoor mengen. Vinaigrette maken: azijn met de specerijen mengen, al roerend de olie toevoegen, daarna de overige ingrediënten. Proeven en door de sla mengen. Tenslotte de pijnboompitten erover strooien.

Gegratineerde prei

600g prei, 20g bloem, 1/2 el paprikapoeder, 20 g boter, 250ml room, 25 g mascarpone, 60g geraspte Gruyere, zout, peper, 100g ham, peterselie voor het garneren, boter.

Maak de prei schoon, maar snijd hem niet in stukken. Kerf de prei met 2 cm. tussenruimte schuin in en kook 15 min. in water met zout. Doe de room en de Mascarpone in een pan, verwarm en roer glad. Voeg de Gruyere toe en breng op smaak met zout en peper. Meng bloem en paprikapoeder in een kom en wentel de prei erin rond. Smelt de boter in een pan en bak de prei erin goudgeel. Vet de ovenschaal in en leg de prei erin. Snijd de ham in 1 cm. brede repen en verdeel over de prei. Schenk de saus erover en bak 20 min in voorverwarmde oven (200 gr).