HOME

terug naar overzicht pakketbrieven
logo

Week 21, 24 mei 2007

Beste mensen,

Het seizoen is nu volop in gang gekomen. De kurkdroge april gaf de nodige stress bij de planten en dus ook bij mij, maar ik heb de beregening nog net op tijd aan de praat weten te krijgen om de schade beperkt te houden. Het vliesdoek waarmee de plantjes vroeg in het voorjaar afgedekt worden, heeft ook flink geholpen tegen de uitdroging. Zodat we nu al drie weken heerlijke sla's, paksoy en nu ook koolrabi, andijvie en bosbiet van de volle grond oogsten. De mensen die via de Coehoorn (wat een prachtige naam voor een klein straatje met twee flauwe bochten!) naar ons toe komen rijden zeggen regelmatig dat ze genieten van de bonte kleurenpracht van al die verschillende groentes naast elkaar.
Maar ook het onkruid is sinds het begon te regenen explosief gaan groeien, zodat we ons niet hoeven te vervelen, wat overigens geen groot probleem was.
De tunnelkas is al één keer helemaal leeg geoogst en er staan nu tomaten en paprika's in. Maar de tomaten zijn er voor het grootste deel ook alweer uit: ze waren tot in de stengels aangetast door fytoftora, iets wat normaal pas in september begint op te treden. Even slikken want we hadden er al een hoop werk aan besteed. Maar ook dit soort ervaringen hoort erbij. Onze opkweker vermoedt dat er bij hem al iets misgegaan is en geeft nieuwe planten cadeau! Een geluk bij het ongeluk.
Intussen hebben de klanten de weg naar onze asperges aardig gevonden, de auto's die in deze tijd het erf opdraaien vertegenwoordigen een flink kapitaal. Als we al die klanten nu eens het hele jaar door consequent aan de biologische produkten kregen, denkt de calculerende ondernemer in mij dan. Roos denkt er anders over: het moet maar eens gauw weer afgelopen zijn met die spersjus, want mama staat nu voortdurend in de winkel!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Andijvie - 't Leeuweriksveld
Soepasperges - 't Leeuweriksveld
Groene kool - Italië, via de Zaai-Ster
Tomaten - Eef Maassen, N.O.P.
Snijbiet -

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Bataviasla met pruimen

1 krop Bataviasla, 60 gr. feta, 4 (gedroogde) pruimen, 4 el. olijfolie, 2 el. appel- of wijnazijn, 1 gesnipperd uitje, tl verse thijm

Pruimen in plakjes en feta in blokjes snijden, door de klaargemaakte sla scheppen. Dressing kloppen van de overige ingrediënten en door de sla mengen.

Oosterse aspergesoep

600g soepasperges, 400 ml kokosmelk, 1 l water, zout, kerrie, evt verse rode peper, scheutje citroensap, 1-2 eieren.

Asperges in water koken. Kookvocht overgieten in een andere pan en kokosmelk toevoegen. Bovenste, zachte deel van de asperges afsnijden en in de soep doen, onderste deel door een roerzeef wrijven en toevoegen. Op smaak brengen met zout, citroensap, kerrie, rode peper. Ei in een kommetje loskloppen en al roerend met een garde in de nog kokende soep gieten.

Lasagne met snijbiet

8-10 velletjes lasagne, 1 bosje snijbiet, gesnipperde ui, olie, 2 tomaten in plakjes, 100 g feta, 2 eieren, evt. 100g champignons, 2 dl yoghurt, peper en zout, oregano, geraspte kaas, 3 el paneermeel.

Snijbiet wassen en in reepjes snijden. Ui fruiten in de olie, champignons meebakken, snijbiet toevoegen en een paar minuten laten stoven. Verbrokkel de feta en meng deze door de groente. Vul een ingevette ovenschaal om en om met laagjes groentemengsel en lasagneblaadjes. Kluts de eieren met yoghurt, kaas, oregano, peper, zout en giet deze saus over de inhoud van de schotel. Zorg dat de bovenste laag net onder de saus ligt. Leg de schijfjes tomaat erop. Meng nog 2 el geraspte kaas door het paneermeel en strooi over de lasagne. 30-45 min bakken op 180 graden.

Groene kool met makreel, tomaten en sinaasappel

1/2 groene kool, 1 ui, 4 tomaten, 1/2 sinaasappel, 200g gestoomde makreelfilet, zout, peper, olijfolie.

Bladeren van de kool lostrekken, wassen en in smalle reepjes snijden. Ui in smalle partjes snijden en fruiten in de olie. Groene kool en in stukjes gesneden tomaten toevoegen en in ongeveer 15 min. gaar stoven. Sinaasappel dun raspen op een fijne rasp. Witte velletje afschillen en sinaasappel in kleine stukjes snijden. Makreel met twee vorken in kleine stukjes trekken. Alles aan de groente toevoegen en op smaak brengen met zout en peper. Lekker met aardappelpuree.