HOME

terug naar overzicht pakketbrieven
logo

Week 23, 7 juni 2007

Bij de kapper

Laatst ging ik naar de kapper. Ik wilde eens een nieuwe kapper uitproberen en koos er op goed geluk één uit het telefoonboek. Ik woon in de stad, dus kappers zat. Aangekomen bij de kapper: het leek wel een haar-knipfabriek! Maar ik zette door. Twintig minuten wachten. Geen kopje koffie, zoals ik gewoonlijk gewend was.
Eenmaal in de kappersstoel beland, viel er, na mijn wensen kenbaar te hebben gemaakt over het nieuw te verkrijgen kapsel, een ongemakkelijke stilte.
En wat doe je dan? Je gaat over je werk praten. Misschien kan ik nog iemand lid maken van het groentepakket. Dus ik ratelde er enthousiast op los over biologische groenten en over groentepakketten, over het Leeuweriksveld, over de Wenning, over geschoonde spruiten waar geen vliegjes e.d. in mochten zitten...
De kapster kreeg nu zelf ook wat spraakwater. Ja, ze had wel eens een pak hooi gekocht voor haar cavia en daar had een dooie muis ingezeten. Getsie, vies hè... Ja en dan die biologische groenten; het moest echt wel beter zijn dan gangbaar had ze gehoord, maar zij at nooit groenten hoewel die bloemkool van haar moeder overheerlijk was. Eigenlijk kookte ze nooit. En met iets van spijt in haar ogen knipte ze verder.
Toen ze klaar was, was ik tevreden met het resultaat, had geen nieuwe abonnee geworven en me blauw betaald: 21 Euro. Gelukkig ga ik de volgende keer weer naar mijn oude kapper!

Irene

Wij doen mee met de landelijke open dagen bij biologische boeren op zondag 24 juni a.s. Als abonnee bent u natuurlijk in het bijzonder van harte welkom op deze dag! (10-16u)

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Andijvie - 't Leeuweriksveld
Asperges - 't Leeuweriksveld
Eikebladsla - 't Leeuweriksveld
Tomaten - Aldo van Os, Erica
Selderij - Keizers, Sevenum
Aardbeien - Joni Santing, Ruinerwold - Dankzij een overvloedige oogst als extraatje in jullie pakket. Ze zijn heerlijk en ook nog eens heel gezond: bevatten veel mineralen en werken bloedreinigend. Sommige mensen krijgen daardoor pukkeltjes op hun huid - eigenlijk een goed teken: de reiniging werkt. U hoeft er dus niet minder om te eten...

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Andijvie-ovenschotel

500 g aardappelen, 1 krop andijvie, 75 g geraspte kaas, 2 eieren, peper en zout, boter.

Aardappels schillen, in plakken snijden, 5 min. koken en afgieten. Andijvie wassen en in repen snijden. Blancheer de andijvie in kokend water, giet ze af en laat ze uitlekken. Klop de eieren los met 50g geraspte kaas en schep dit door de andijvie. Breng op smaak met peper en zout. Schep de aardappelplakken in een beboterde ovenschaal en verdeel het andijvie-eimengsel erover. Strooi de rest van de kaas erover en verdeel er wat klontjes boter over. Zet de schotel ongeveer 25 min in een voorverwarmde oven (200 graden). Extra lekker met gebakken champignons of kruidentofu.

Groenselderij met spek, knoflook en kaneel

300g selderij, 2 tomaten, 2 tenen knoflook, 50g dobbelsteentjes spek, 1/2 tl kaneel, olijfolie.

Spek krokant bakken in de olie. Knoflook pellen en fijnhakken. Spek uit de pan scheppen en apart bewaren. Knoflook fruiten in het overgebleven vet. Kaneel en kleingesneden tomaten toevoegen.
Selderij met blad in kleine stukjes snijden en toevoegen, evt. met klein scheutje water. Met deksel in ong. 5 min gaarstoven. Spek toevoegen. Lekker met rijst, gierst of thermogrutten.

Aardbeien-aspergesalade

500g witte asperges, 1 venkelknol, 250g aardbeien, 5 el goede olijfolie, 1,5 el citroensap+0,5 el heet water, 1 tl vloeibare honing, 1 el fijngeknipte kervel, zout en veel versgemalen peper.

Asperges schillen, in schuine stukjes van ca. 4 cm snijden, in koud water met wat zout aan de kook brengen en 3 min laten koken. Laten staan en na 15 min prikken of ze bijtgaar zijn. Laten uitlekken en afkoelen. Maak de venkel schoon, bewaar het groen en snijd de knol in luciferdunne reepjes. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer ze. Meng de aardbeien voorzichtig met de asperges en de venkel. Verdeel de salade over vier bordjes. Klop een dressing van de overige ingrediënten en schenk over de salade. Garneren met extra kervel.