HOME

terug naar overzicht pakketbrieven
logo

Week 24, 14 juni 2007

Feldrundgang

Mijn lanbouwopleiding heb ik op een b.d.bedrijf van 80 ha. in de buurt van Frankfurt am Main gedaan. Een groot veelzijdig bedrijf waar je samen met een groep even fanatieke leerlingen helemaal voor ging leven. Een hoogtepunt was op zondagochtend met een paar mensen over het hele bedrijf lopen, naar gewassen en dieren kijken, zien wat voor werk er aankomt. De "Feldrundgang" dus, wat voor anderen de kerkgang is. Afgelopen zondag zijn we hier voor de eerste keer daaraan toe gekomen om over ons land te wandelen. Peulen en doperwten zijn nu oogstrijp, de tuinbonen ernaast bloeien en verspreiden heerlijke geur, bijen en hommels zijn druk bezig. De eerste gezaaide rode bieten worden ook dik. Aan de andere kant van de akker staat de sla en andijvie in alle stadia van rijpheid, tot aan een bed met andijvie die al doorgeschoten is toe. De eerste prei kan geoogst worden, broccoli, spitskool en zelfs de bloemkool zien er al mooi uit.
En wat een onkruid! Dat doet het hier ook heel erg goed. Tenslotte nog even een aardappelplant uit de grond getrokken. Conclusie: u kunt vanaf nu nieuwe aardappels van 't Leeuweriksveld krijgen.
Met z'n vieren hebben we erg genoten van deze Feldrundgang.

Kathinka

Wij doen mee met de landelijke open dagen bij biologische boeren op zondag 24 juni a.s. Als abonnee bent u natuurlijk in het bijzonder van harte welkom op deze dag! (10-16u)

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Broccoli - 't Leeuweriksveld
Bataviasla - 't Leeuweriksveld
Waspeen - via Zaai-Ster
Chinese kool - De Broak, Mierlo
Champignons - Biovers, Uden

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Andijvie-ovenschotel

500 g aardappelen, 1 krop andijvie, 75 g geraspte kaas, 2 eieren, peper en zout, boter.

Aardappels schillen, in plakken snijden, 5 min. koken en afgieten. Andijvie wassen en in repen snijden. Blancheer de andijvie in kokend water, giet ze af en laat ze uitlekken. Klop de eieren los met 50g geraspte kaas en schep dit door de andijvie. Breng op smaak met peper en zout. Schep de aardappelplakken in een beboterde ovenschaal en verdeel het andijvie-eimengsel erover. Strooi de rest van de kaas erover en verdeel er wat klontjes boter over. Zet de schotel ongeveer 25 min in een voorverwarmde oven (200 graden). Extra lekker met gebakken champignons of kruidentofu.

Groenselderij met spek, knoflook en kaneel

300g selderij, 2 tomaten, 2 tenen knoflook, 50g dobbelsteentjes spek, 1/2 tl kaneel, olijfolie.

Spek krokant bakken in de olie. Knoflook pellen en fijnhakken. Spek uit de pan scheppen en apart bewaren. Knoflook fruiten in het overgebleven vet. Kaneel en kleingesneden tomaten toevoegen.
Selderij met blad in kleine stukjes snijden en toevoegen, evt. met klein scheutje water. Met deksel in ong. 5 min gaarstoven. Spek toevoegen. Lekker met rijst, gierst of thermogrutten.

Aardbeien-aspergesalade

500g witte asperges, 1 venkelknol, 250g aardbeien, 5 el goede olijfolie, 1,5 el citroensap+0,5 el heet water, 1 tl vloeibare honing, 1 el fijngeknipte kervel, zout en veel versgemalen peper.

Asperges schillen, in schuine stukjes van ca. 4 cm snijden, in koud water met wat zout aan de kook brengen en 3 min laten koken. Laten staan en na 15 min prikken of ze bijtgaar zijn. Laten uitlekken en afkoelen. Maak de venkel schoon, bewaar het groen en snijd de knol in luciferdunne reepjes. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer ze. Meng de aardbeien voorzichtig met de asperges en de venkel. Verdeel de salade over vier bordjes. Klop een dressing van de overige ingrediënten en schenk over de salade. Garneren met extra kervel.