HOME

terug naar overzicht pakketbrieven
logo

Week 26, 28 juni 2007

Rond de open dag

Ergens heel vroeg in het voorjaar hadden we ons aangemeld voor de open dagen bij bioboeren. Nu kwam 24 juni steeds dichterbij en het weer werd slechter en slechter tot het op zaterdag alleen nog maar regende. Vrijdag kwam een man van een huifkarbedrijf langs, Wouter wilde hem vragen tochtjes te verzorgen op de open dag, toen bleek dat hij geen paard maar een omgebouwde jeep voor zijn huifkar had! De moed zonk ons al bijna in de schoenen. En toen kwam de zondag met mild weer en zelfs zonneschijn. Het werd een heerlijke, drukbezochte dag met veel abonnees, collega's, veel kinderen ook die zich prima geamuseerd hebben! Wouter heeft zijn keel bijna schor gepraat bij alle rondleidingen en ik geloof dat iedereen nu wel snapt dat biologische groente wat duurder hoort te zijn, gezien het wiedwerk en de altijd wel eens toeslaande ziektes en plagen.
Ik wil verder iedereen bedanken, die deze dag hielp mogelijk te maken: Tirza en Amber voor de goede zorg voor onze kinderen en de winkel, Marieke van Ginkel die steeds voor iedereen de koffie klaar had en de berg afwas al voor het einde van de dag gedaan had. Mieke en Jan van Ginkel, trouwe abonnees die spontaan hun hulp aanboden en vanaf 9 uur al hun handen uit de mouwen hebben gestoken. En Martin, die overal was waar het nodig was en ons volledig verraste met zijn mooie accordeonspel.
Nu ik dit schrijf is het alweer uren aan het regenen geweest en ik hoop dat het wat droger wordt want er staat nog een lading planten van vorige week te wachten tot ze de grond in kunnen en morgen (vandaag voor jullie) komen 80.000 preiplanten die liefst ook zo snel mogelijk geplant moeten worden!

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Diverse sla - 't Leeuweriksveld
Nieuwe aardappels - 't Leeuweriksveld
Asperges - 't Leeuweriksveld
Nieuwe rode bietjes - via Zaai-Ster
Tomaten - Mar Bayens, Velden

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Asperges met tuinkruiden

500g asperges, klontje boter,1 sjalotje, gesnipperd, 1/2 el. citroensap of scheutje room, mespuntje zout, gemengde tuinkruiden, bv. thijm, oregano, bieslook, peterselie, kervel, koriander, 2 hardgekookte eieren.

Schil de asperges met dunschiller van even onder de top naar beneden. Snijd een stukje van de onderkant af. Kook in ruim water met zout in ongeveer een half uur gaar. Smelt boter in een pan, voeg de asperges, sjalotje en een scheutje van het kooknat toe. Voeg er de helft van de vers gehakte tuinkruiden bij. Laat 5 min sudderen. Voeg citroensap of room toe en bestrooi met de overgebleven tuinkruiden en in stukjes gesneden hardgekookt ei.

Bieten-aardappelsalade met feta en groenselderij

400g bietjes, 4 grotere nieuwe aardappelen, 3 stengels groenselderij, 1 ui, 150g feta, 2 el. volle kwark, 2 el mayonaise, 1/2 tl komijnzaad, 1/2 tl karwijzaad.

Bietjes en aardappelen wassen. Bietjes opzetten in ruim kokend water. Na ongeveer 15 min koken de aardappels erbij. Laat beide nog ongeveer 20 min koken. Selderijstengels kleinsnijden en selderijblad fijnhakken. Feta in blokjes snijden. Ui fijn snipperen. Zaden een paar min. al roerende roosteren in een droge koekepan op middelhoog vuur. Aardappelen en bieten even laten afkoelen in koud water, zodat ze hanteerbaar zijn. Bieten schillen en in stukjes snijden. Alle ingrediënten mengen.

Spaghetti Bolognese

200g spaghetti, 250g tomaten, 200g gehakt, verse basilicum, 2 tl honing, 1/2 tl kaneel, zeezout naar smaak, mespunt witte peper, olijfolie.

Spaghetti koken volgens voorschrift. Tomaten ontdoen van de kroontjes, wassen en klein snijden. Harde steelaanzet eruit snijden en weggooien. Zonder water in 5 a 10 min tot moes koken. Gehakt roerbakken (rullen) in olie. Tomaten door een zeef drukken en mengen met het gehakt. Saus op smaak maken met honing, kaneel, peper en zout. Basilicum in stukjes scheuren en over de saus serveren.