HOME

terug naar overzicht pakketbrieven
logo

Week 28, 12 juli 2007

Regen

Het onkruid groeit als een gek, en er is nauwelijks een goed moment te vinden om te schoffelen, eggen of wieden. Wat je er uithaalt, groeit achter je kont weer vast. Mooie gele aardappels oogsten is uitgesloten, het wordt een modderige zwarte boel. Het gewas is trouwens al nagenoeg afgestorven door de fytoftora, die nu ongeremd om zich heen grijpt. (Gelukkig zijn de knollen al groot genoeg, en wel gezond gebleven). Bessen plukken moeten we uitstellen, ze gaan meteen rotten met al die nattigheid.
De kinderen zijn voortdurend weer vies en nat, de wasmachine draait overuren maar er is geen schijn van kans om al die was droog te krijgen...Het bos zit al vol met paddestoelen, Anna snapt er niks van: "het is toch geen hérrufst" !
Maar natuurlijk is er ook de andere kant: prima weer voor de jonge plantjes om aan te slaan, en we hebben veel prei en kool geplant. Prachtige hoge luchten met de mooiste kleuren van heel licht tot dreigend indigo, af en toe een regenboog. Heerlijke geuren uit het bos tegenover ons huisje, na elke regenbui.
Er komen deze week allemaal nieuwe abonnees bij ons binnendruppelen, want De Morene is precies bij het begin van de zomervakantie gestopt. Eigenlijk een heel goed moment voor ons, want zo kunnen we de golf nieuwe klanten goed verwerken. Ter gelegenheid van zoveel nieuwe klanten hebben we voor deze week een extra lekker pakket samengesteld, met o.a. heerlijke versgeplukte capucijners, of blauwschokkers zoals ze ook wel genoemd worden.
Hartelijk welkom bij 't Leeuweriksveld allemaal!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Diverse sla - 't Leeuweriksveld
Capucijners - Harm Teelken, Elim
Spitskool - Gerard Lanting, Oosterhesselen
Gemengde paprika - Van Schie/'t Leeuweriksveld
Courgette - Albert Wissmann, Frederiksoord/'t Leeuweriksveld

Nieuw: AARDAPPELABONNEMENT
(komt in de plaats van losse zakken aardappels op de neerzetpunten)
Wilt u het hele jaar door lekkere biologische aardappelen eten? Neem dan ook een aardappelabonnement!
Handig en goedkoop. Elke tweede week ontvangt u bij uw groente- of fruitpakket 3 kg aardappelen in een papieren zak met uw postcode en huisnummer erop, voor  € 2,50 per keer. Een abonnement duurt minimaal 7 weken. Betaling vooraf. Een klein berichtje is voldoende om u aan te melden.

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Koolpizza

1/2 kool,1 teen knoflook, zout, 2 eieren, 1/2 kopje bloem, 3 sjalotten, 2 tomaten, salami of geitenkaas, 1/2 kopje geraspte kaas, 1 tl oregano, evt. olijven.

Kool fijn snijden, knoflook persen. Boter in een pan verhitten en kool en knoflook met zout bakken totdat de kool zacht word. Af laten koelen, dan eieren en bloem doorheen roeren. Het mengsel op een ingevette bakplaat verdeelen, 10 min in een oven van 175°C bakken. Pizza met de in ringen gesneden sjalotten, salami, geitenkaas, tomaten en olijven beleggen en oregano en kaas eroverheen strooien. De pizza nog ca 1/2 uur bakken.

Ratatouille

2 uien,200g paprika, 100g aubergines, 200g courgette, 300g tomaten,2 eetl olie, 1 teen knoflook, peterselie, kruiden der provence, zout, peper, water.

Alle groente in stukken snijden. Tomaten eerst met kokend water overgieten, schil eraf trekken en klein snijden. Olie verhitten en geperste knoflook en groentes bakken. Zout, kruiden en peper toevoegen en evt water. Nog 20-30 min stoven en naar smaak nog zout en kruiden toevoegen.

Verse capucijners

500g verse capucijners, 1 dl water, 1 theel honing, klontje boter, peterselie.

Capucijners doppen, in het water met honing en boter ca 10 min koken.

Gebakken courgette

1 middelgrote courgette, olijfolie, zout, verse basilicum.

Courgette in schijven snijden en in de olijfolie lichtbruin bakken. Zout toevoegen en met deksel op de pan gaar smoren. Basilicum fijnsnijden en eroverheen strooien.