HOME

terug naar overzicht pakketbrieven
logo

Week 29, 19 juli 2007

Regen (2)

Velen van ons zitten deze zomer weer lekker op de camping. Als je in Nederland zit, is de kans groot dat je een flink deel van je tijd binnen doorbrengt, terwijl het druppelt, tikt, roffelt, of misschien wel raast op je tentje of caravan.
Lekker geluid eigenlijk hè. Je hebt vakantie, je hoeft niets te doen, (want je kunt niets doen met dat weer), je hoeft nergens heen, (want je kunt nergens heen), maar je hebt een goed boek. Of je doet een dutje.
En de regendruppels tokkelen maar door op je dak.

Wij als tuinder hebben geen vakantie - niet in de zomer. Alles groeit tegen de klippen op, zeker als het regent. Zowel de groenten als het onkruid.
Geen vakantie? Nu komt het! 's Morgens oogsten we de sla. De druppels vallen op onze regenjassen, capuchons en petjes. Op de kisten. Op de sla rondom ons. Op de grote bladeren van de paksoy, van de bloemkool en van de broccoli. Op de jonge ijsbergsla, die nog wat hol is van binnen, en dat werkt als een klankkast. Net een tentje op de camping!
Gestadig gaat dat door, het ritme van de regen.
Wij zijn al op vakantie.

Martin

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Bospeen - 't Leeuweriksveld
Tuinbonen - 't Leeuweriksveld
Andijvie - 't Leeuweriksveld
Bloemkool - BakkerBio, Munnikezijl
Tomaten - 't Leeuweriksveld/Eef Maassen, Ens

Nieuw: AARDAPPELABONNEMENT
(komt in de plaats van losse zakken aardappels op de neerzetpunten)
Alle oneven weken kunt u bij uw pakket één of meerdere zakken aardappelen geleverd krijgen, 3 kg. voor 2,50, deelname minimaal een kwartaal (7 x)

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Wortelsalade met nectarine

150g bospeen, 2 nectarines of perziken, 1 sinaasappel, 2 el sinaasappelsap, 2 el kwark, zout, peper.

Rasp de wortels grof en doe ze in een kom. Schil de sinaasappels met een scherp mesje als een appel. Snij de partjes tussen de vliezen uit. Schep ze met de nectarines door de wortels. Roer een sausje van het sinaasappelsap, de kwark, zout en peper. Geef het sausje er apart bij. Ook lekker bij de lunch of op brood.

Gestoomde andijvie met appel en pindasaus

750g andijvie, 1 appel, pindasaus (eigengemaakt of uit een potje).

Was de andijvie en snijd in repen van 1 cm. Breng in een stoompan of grote pan water aan de kook. Schil de appel en snijd in blokjes. Doe de andijvie met appel in het stoommandje of in een zeef en hang deze in de pan. Het mandje mag het water niet raken. Plaats het deksel op de pan en stoom de andijvie in 10 min beetgaar, of langer indien gewenst. Maak inmiddels de pindasaus klaar, doe andijvie met appel over in een schaal en schenk een deel van de saus erover, serveer de rest er apart bij.

Falafel van tuinbonen

De tuinbonen, 3 teentjes knoflook, 2 tl. koriander, 2 tl komijn, 2 el gehakte peterselie, zout naar smaak.

Tuinbonen doppen en in water met zout gaarkoken. Een kwart van de bonen in een blender met de knoflook en kruiden pureren, daarna beetje bij beetje de rest van de bonen toevoegen en pureren. Extra kookvocht of water toevoegen voorzover dit nodig is. Breng op smaak met zout en doe het mengsel in een schaal. Vorm er met twee dessertlepels ronde, afgeplatte kroketjes van. Verhit een kleine hoeveelheid olie of vet in een frituurpan en frituur de falafel in porties 2-3 min of tot ze overal goudbruin gekleurd zijn. Uit laten lekken op keukenpapier en serveren.