HOME

terug naar overzicht pakketbrieven
logo

Week 30, 26 juli 2007

Aardappels

Soms probeer ik me voor te stellen dat we nog in de tijd vóór de aardappels zaten. Dan zouden wij nu waarschijnlijk een flink stuk bruine bonen telen, wat boekweit en op de akkers zou in het algemeen wat meer granen staan. Ik zou ze wel missen die aardappels.
In deze tijd van het jaar na al die regen van de afgelopen tijd is het verschil tussen gangbare en biologische aardappelakkers duidelijk te zien. Gangbaar is er één grote groene jungle met wat witte of paarse bloesems en op de biologische akkers is alleen aan de ruggen met wat afgestorven stengels erop herkenbaar dat hier aardappels zijn. En de grond werd weer terug veroverd door het onkruid. Dat verschil is te danken aan de schimmel fytoftora die zich bij vochtig weer razendsnel verspreidt en de planten opvreet. De gangbare boeren spuiten elke week hun gewas met gif om uitbreiding te voorkomen. Maar als ik nu in onze ruggen graaf, dan is het toch steeds een wonder wat bij ons die planten zonder gif aan aardappelknollen hebben laten groeien. Ik ga weer eens lekkere vette "Kartoffelpuffer" bakken: aardappels raspen, met ei, bloem en zout tot een smeuïg beslag mengen, als pannenkoekjes 3 in een pan bakken.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Bosbiet - 't Leeuweriksveld
IJsbergsla - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Koolrabi - 't Leeuweriksveld
Groenselderij - Lechaim, Nijeveen

- afmeldingen wegens vakantie: uiterlijk op vrijdagmiddag vóór de eerste week waarin u geen pakket meer wilt, a.u.b.-

Nieuw: AARDAPPELABONNEMENT
(komt in de plaats van losse zakken aardappels op de neerzetpunten)
Alle oneven weken kunt u bij uw pakket één of meerdere zakken aardappelen geleverd krijgen, 3 kg. voor 2,50, deelname minimaal een kwartaal (7 x)

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

IJsbergsla met ei in remouladesaus

1/2 krop ijsbergsla, 2 eieren, 2 augurken, 1 ui, 1/2 bosje verse dille of 1 tl gedroogde dille, 1 el mayonaise, 1 el volle kwark, zeezout naar smaak, vers gemalen peper.

Eieren koken zodat ze hard zijn en af laten koelen. Sla wassen en uit laten lekken. Augurken klein snijden. Ui fijn snipperen. Dille fijnhakken. Eieren pellen en klein snijden. Sla in smalle reepjes snijden en op een platte schaal verdelen. Overige ingrediŽnten mengen en serveren op de sla.

Groenselderij met prei en kerriesaus

1 stronk groenselderij, 200g prei, klontje boter, snufje zout. Voor de saus: scheutje olie, 2-3 tl kerriepoeder, 1 appeltje in kleine stukjes, fijngesnipperd uitje, evt. cayennepeper, 1/2 el suiker of honing, 1 el azijn, ong. 3 dl water, scheutje sojasaus, zout, 1 el bloem

Was de groenten, snijd ze in stukjes van ongeveer 2 cm en stoof ze in een klein laagje water met een klontje boter in 10-15 min beetgaar. Fruit ui met appel en kerrie in olie en voeg na vijf min. water en sojasaus toe. Breng de saus aan de kook en bind ze met met water aangelengde bloem. Maak op smaak met cayennepeper, suiker of honing, azijn en zout. Dien de groente op met pasta, rijst of een andere graansoort en het kerriesausje.

Roergebakken rode bieten met appel

300 g gekookte rode bieten, 1 harde appel, klontje boter of margarine, 1 tl honing, 1 el citroensap, 1/2 tl geraspte mierikswortel (vers of uit potje) zout, peper, fijngeknipte bieslook.

Pel de rode bieten en snijd ze in blokjes. Verwijder het klokhuis en snijd de appel in parten. Verhit een wok of wijde braadpan, voeg de boter of margarine toe en voeg de bietjes en appel toe. Roerbak 4-5 min op hoog vuur. Voeg de honing toe en laat deze karamelliseren. Voeg het citroensap, de mierikswortel, zout en peper toe, schep om en laat alles goed warm worden. Bestrooi voor het serveren met bieslook. Lekker bij lamsvlees en gekookte aardappelen.