HOME

terug naar overzicht pakketbrieven
logo

Week 31, 2 aug 2007

Werk aan de winkel

Er zijn nu in de vakantie behoorlijk wat scholieren die bij ons werken en zo wat geld verdienen. Ze plukken bessen, maken bospeen of bosbiet, zitten op de plantmachine en natuurlijk in het onkruid. In het algemeen zijn het heel gemotiveerde en enthousiaste werkers die ook nog eens een vrolijke stemming verbreiden. Een mooie hulp voor ons om de drukte in de zomer de baas te blijven.
Onlangs was hier ook een schoolklas voor een rondleiding. Nadat ze al de nodige vragen op me afgevuurd hadden, ontstond op het eind een discussie over de vraag of biologische landbouw eigenlijk wel voldoende op kan leveren. Dus als je alle landbouw biologisch zou gaan doen, kan iedereen dan wel voldoende eten ? Spannende vraag. Wageningse wetenschappers die de wereldlandbouw in complexe modellen proberen te vangen, komen op grond van ingewikkelde berekeningen tot de conclusie dat dat helemaal niet zou kunnen. We moeten ons heil zoeken in vernuftige high-tech landbouw, luidt hun advies. Nu heb ik niks tegen vernuft en bewonder ik de zich steeds in snel tempo verder ontwikkelende moderne techniek, maar ik heb natuurlijk ja gezegd tegen de scholieren, al kon ik het niet hardmaken met berekeningen. Mijn gevoel zegt me dat als we de aarde goed verzorgen, zij dan ook zeker voldoende voedsel zal geven voor alle mensen. (En bovendien: als mensen díe zorg leren op te brengen, zullen ze ook het verdelingsvraagstuk oplossen, wat zoals bekend de eigenlijke kern van het probleem vormt). Alleen zullen we met zijn allen genoegen moeten nemen met wat minder vlees. En niet te vergeten: er zullen weer wat meer mensen in de landbouw moeten gaan werken! Zoals onze vakantiewerkers bijvoorbeeld...

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Groenlof - 't Leeuweriksveld
Bataviasla - 't Leeuweriksveld
Spitskool - Gerard Lanting, Oosterhesselen/'t Leeuweriksveld
Roerbakgroente - 't Leeuweriksveld
Sperziebonen - Buining, Nw. Buinen

- afmeldingen wegens vakantie: uiterlijk op vrijdagmiddag vóór de eerste week waarin u geen pakket meer wilt, a.u.b.-

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Gegratineerde groenlof

1 struik groenlof, 100g ontbijtspek, 30g boter, 2 el geraspte oude kaas, zout, sap van 1/2 citroen.

Was de groenlof en snijd deze fijn. Blancheer de groenten ca. 5 min met wat zout en citroensap in kokend water. Laat ze op een vergiet goed uitlekken. Snijd het spek in dunne reepjes en bak deze in de boter. Voeg de groenlof toe en smoor dit 10 min. op een laag vuur. Schep de groente over in een ingevette gratineerschaal en bestrooi het geheel met geraspte kaas. Schuif de schaal in een voorverwarmde hete oven en laat de kaas smelten.

Roerbakgroente met seitan of gehakt

De roerbakgroente, 1 teen knoflook, 1 tl gemalen komijn, 1 tl kerriepoeder, 1 a 2 el citroensap, 200 g seitan (pot) of gehakt, 1 tl kaneel, peper en zout.

Was de groenten en snijd ze in stukjes. Fruit de prei, wortel, knoflook, kerrie en komijn in wat olie. Voeg de seitan of het gehakt toe, besprenkel het geheel met citroensap en voeg kaneel toe. Roerbak het geheel ongeveer 5 min. Voeg courgette/paprika en tomaat toe en laat alles onder regelmatig omscheppen in 5 tot 10 min beetgaar stoven. Breng op smaak met peper en zout. Lekker met rijst.

Rode Bataviasla met paprika, gorgonzola en croutons

1 krop Bataviasla, 1 paprika, 100g gorgonzola, 3 el olijfolie, 1 el rode wijnazijn, mespuntje mosterd, zout, peper, 3 sneetjes brood, boter.

Was en droog de sla en scheur in kleine stukken. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. Snij de gorgonzola in blokjes. Roer in een kommetje een dressing van olie, azijn, mosterd, zout en peper. Doe de sla in een kom en verdeel er de paprika en gorgonzola over. Sprenkel de dressing over de salade. Besmeer de sneetjes brood met boter en snijd ze in blokjes van 2 bij 2 cm. Bak de croutons in een koekepan aan beide kanten krokant en lichtbruin. Garneer de salade met de warme croutons en serveer direct.