HOME

terug naar overzicht pakketbrieven
logo

Week 32, 9 aug 2007

Lekker

Toen Wouter in februari op deze plek begon, bleek hij ook over de tunnelkas te kunnen beschikken. Wat te doen? Er moesten al zoveel beslissingen in zo korte tijd worden genomen, dat hij in de gauwigheid maar snel enkele honderden tomatenplanten en enkele tientallen paprikaplanten bestelde bij de opkweker. Toen de plantjes in april gearriveerd waren en wij ze in de grond hadden gezet, was de vraag: en wat nu? Ik wist me nog het één en ander te herinneren van zestien, zeventien jaar geleden, toen ik een tijd in de biologische tomaten had gewerkt, en zodoende begon ik te improviseren met ijzerdraad en touw, want tomatenplanten moeten hangen. Ze klimmen niet vanzelf zoals bonen dat doen, maar moeten steeds ingedraaid worden (om het touw geleid).
"Echte" tomatentelers zouden hard gaan lachen als ze ons tunnelkasje met tomaten zouden zien. "Zo kweek je toch geen tomaten!" zouden ze zeggen. Maar we doen het lekker toch. En het lukt ook nog. Want tomatenplanten hebben een geweldige groeikracht; eigenlijk zijn het woekerplanten. Daarom moet je ze goed in toom houden door de zijscheuten er regelmatig uit te halen; dieven heet dat.
Toegegeven: bij de "echte" telers groeien ze véél harder, maar bij ons hebben ze meer tijd nodig om vrucht te gaan dragen en de tomaten te laten rijpen.
...Zou het daardoor komen dat ze zo ontzettend lekker zijn?

Martin

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Eikebladsla - 't Leeuweriksveld
Broccoli - 't Leeuweriksveld
Paprika - 't Leeuweriksveld/Aldo van Os, Erica
Knolvenkel - Gerard Lanting, Oosterhesselen
Komkommer -

- afmeldingen wegens vakantie: uiterlijk op vrijdagmiddag vóór de eerste week waarin u geen pakket meer wilt, a.u.b.-

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Gegratineerde groenlof

1 struik groenlof, 100g ontbijtspek, 30g boter, 2 el geraspte oude kaas, zout, sap van 1/2 citroen.

Was de groenlof en snijd deze fijn. Blancheer de groenten ca. 5 min met wat zout en citroensap in kokend water. Laat ze op een vergiet goed uitlekken. Snijd het spek in dunne reepjes en bak deze in de boter. Voeg de groenlof toe en smoor dit 10 min. op een laag vuur. Schep de groente over in een ingevette gratineerschaal en bestrooi het geheel met geraspte kaas. Schuif de schaal in een voorverwarmde hete oven en laat de kaas smelten.

Roerbakgroente met seitan of gehakt

De roerbakgroente, 1 teen knoflook, 1 tl gemalen komijn, 1 tl kerriepoeder, 1 a 2 el citroensap, 200 g seitan (pot) of gehakt, 1 tl kaneel, peper en zout.

Was de groenten en snijd ze in stukjes. Fruit de prei, wortel, knoflook, kerrie en komijn in wat olie. Voeg de seitan of het gehakt toe, besprenkel het geheel met citroensap en voeg kaneel toe. Roerbak het geheel ongeveer 5 min. Voeg courgette/paprika en tomaat toe en laat alles onder regelmatig omscheppen in 5 tot 10 min beetgaar stoven. Breng op smaak met peper en zout. Lekker met rijst.

Rode bataviasla met paprika, gorgonzola en croutons

1 krop bataviasla, 1 paprika, 100g gorgonzola, 3 el olijfolie, 1 el rode wijnazijn, mespuntje mosterd, zout, peper, 3 sneetjes brood, boter.

Was en droog de sla en scheur in kleine stukken. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. Snij de gorgonzola in blokjes. Roer in een kommetje een dressing van olie, azijn, mosterd, zout en peper. Doe de sla in een kom en verdeel er de paprika en gorgonzola over. Sprenkel de dressing over de salade. Besmeer de sneetjes brood met boter en snijd ze in blokjes van 2 bij 2 cm. Bak de croutons in een koekepan aan beide kanten krokant en lichtbruin. Garneer de salade met de warme croutons en serveer direct.