HOME

terug naar overzicht pakketbrieven
logo

Week 34, 23 aug 2007

Tedesca

Beste mensen,

Afgelopen vrijdag hebben we hier genoten van een prachtig concert van Tedesca. Er waren, ondanks de korte termijn tussen aankondiging en uitvoering, zelfs nog veertig mensen gekomen, en ze waren enthousiast. Dus zeker voor herhaling vatbaar en dan zullen we het wat vroeger plannen. Kathinka schrijft nu over de oude muziek, waar ze voor gekozen heeft:

"Mijn collega uit Tedesca, Heike Kalawinski, kwam eens in de trein aan de praat met degene tegenover haar en vertelde toen dat ze oude muziek speelde. "Oh ja, muziek van de jaren twintig of zo!" zei de ander. Tsja, wanneer begint muziek oud te zijn? In ons schuurconcert afgelopen vrijdag hebben we muziek van 500 jaar geleden gespeeld. Er zijn een aantal dingen die mij erg aanspreken bij dit soort muziek. Het was vooral gebruiksmuziek voor dans, feest of werk, met vaak eenvoudige basismelodieën waar iedereen naar eigen vermogen iets leuks van kon maken. De musici waren nog niet vastgelegd op één instrument. En tenslotte zijn heel veel bekend geworden liedjes in deze tijd ontstaan, die later bij het grote publiek vooral weer vergeten zijn omdat de mensen nu nog zo weinig zelf muziek maken. Ik hoop dat dat weer gaat veranderen en wil daar door mijn werk een steentje aan bijdragen."

Tot zover Kathinka.
De oude muziek is dus toch ook een keuze voor de toekomst, omdat er zoveel waardevolle elementen in zitten waar veel mensen nu ook behoefte aan hebben, maar die we nauwelijks nog kennen. Het lijkt op de b.d. landbouw, die ook wel eens wordt verweten de klok terug te willen zetten maar die in feite juist de echt waardevolle elementen van landbouw, die we door de zgn. vooruitgang verregaand kwijtgeraakt zijn, weer wil oppakken en verder ontwikkelen!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Broccoli - 't Leeuweriksveld
Eikebladsla - 't Leeuweriksveld
Paksoy of spitskool - 't Leeuweriksveld
Prei - Albert Wissmann, Frederiksoord
Aubergine/courgette/paprika - Eemstuin/'t Leeuweriksveld

- aardappelabonnement: alle oneven weken 3 kg lekkere biologische aardappels van 't Leeuweriksveld voor  €  2.50, in een papieren zak met uw postcode en huisnummer erop.
Deelname minimaal een kwartaal (= 7x), tijdig opzeggen als u wilt stoppen, s.v.p. vooraf € 17,50 per kwartaal betalen, u ontvangt geen rekening!

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Eikebladsla met geitekaas

Kropje eikebladsla, 4 gedroogde tomaten in olijfolie, in reepjes gesneden, 75g (gerookte) geitekaas, 3 el wijnazijn, 2 el olijfolie, peper en zout, 1 tl zachte honing of diksap, 2 el geroosterde pijnboompitten.

Was de sla, snijd in kleinere stukken en meng de stukjes tomaat en de kaas erdoor. Klop de dressing en meng deze door de salade. Bestrooi de salade met geroosterde pijnboompitten. Deze sla past goed bij een bonen- of linzenschotel.

Avial (Indiase groenteschotel)

Neem van de volgende groentes tenminste drie soorten: aardappel, aubergine, courgette, bloemkool, broccoli, doperwten, sperzieboontjes, wortel, paprika, pompoen; 1 kopje yoghurt, mespuntje geelwortelpoeder (koenjit) 1/2 tl gemalen komijn (djinten), gemalen (groene) peper, zout, 2 el gemalen kokos, 1 el kokosolie of kokosvet.

Snijd de verschillende groenten in stukken van ongeveer drie centimeter en kook ze met koenjit in een bodempje water. Meng ondertussen door een kop yoghurt djinten, peper, zout en gemalen kokos. Als de groenten bijna gaar zijn en het water is verdampt, het yoghurtmengsel toevoegen. Ongeveer drie minuten laten meekoken terwijl u goed blijft roeren. Voeg er tenslotte de kokosolie bij. Lekker met rijst.

Paksoi met vis en tomaten

1 paksoi (of spitskool), 6 gedroogde tomaten, 2 el sojasaus, 2 gesnipperde sjalotten, 1 teentje knoflook, scheutje olijfolie, 1 blikje tonijn in olie, 1 tl provencaalse kruiden en/of kerrie.

Was de paksoi en snijd in kleine stukken. Fruit sjalotten en knoflook in olijfolie en voeg na een paar minuten de groente en tomatenreepjes toe. Na ongeveer 5 min. de sojasaus, kruiden en een scheutje water toevoegen en het geheel in ca 10 minuten beetgaar stoven. Voeg op het laatst de vis in stukjes toe en roer dit door het groentemengsel. Serveer met gierst of pasta en een frisse salade.