HOME

terug naar overzicht pakketbrieven
logo

Week 35, 30 aug 2007

Beste mensen,

't Leeuweriksveld is nu een half jaar actief hier op deze plek, maar we zijn vanaf het begin al weer op zoek naar een andere. We hebben namelijk maar een contract voor twee jaar met De Wenning. Enerzijds jammer want het is hier erg mooi. Anderzijds een prikkelende uitdaging om nu echt onze eigen plek te creëren waar we lange tijd willen blijven en met onze idealen aan de slag gaan. Eén optie waar we mee bezig zijn is de dierentuin in Emmen. Die gaat verhuizen uit het centrum. Een grote meerderheid van de bevolking wil een stadspark dat op veelzijdige wijze ten dienste staat van de burgers. Ik heb voorgesteld om er een stadsboerderij te gaan ontwikkelen met een mooie groentetuin voor jullie pakketten, bloemen, kleinfruit en een kleine veestapel die tevens dienstdoet als kinderboerderij. Daarnaast een school waarvan de leerlingen naar hartelust kunnen profiteren van het landbouwbedrijf. Ik kreeg veel positieve reacties dus er is zeker draagvlak voor dit idee. Tegelijk is duidelijk dat eerst een ander probleem opgelost zal moeten worden: de dierentuin wil van de gemeente € 15 miljoen voor haar "toplocatie" in het centrum. De gemeente heeft geen geld en kan niet toveren. Grote beleggers als pensioenfondsen e.d., die graag voor dit soort projecten komen opdraven, eisen 8 tot 9 % rendement per jaar. Dan gaat het helemaal mis want dergelijke rendementen kunnen alleen opgebracht worden door hoogbouw, dure appartementen, veel winkels e.d. Mijn buurman in de klankbordgroep kwam met de oplossing: "Waarom kopen alle Emmenaren het park zelf niet?" Emmen heeft 100.000 inwoners. Als iedereen bijv. gedurende 30 jaar jaarlijks € 5 betaalt, is het park vrij voor de mensen in Emmen.

Wordt vervolgd,
Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Andijvie - 't Leeuweriksveld
Tomaten - 't Leeuweriksveld
Rode kool - Albert Wissmann, Frederiksoord
Waspeen - via Zaai-Ster
Sperziebonen - Buining, Ter Apelkanaal
* deze sperziebonen zijn vers geplukt, maar met een machine en daardoor beperkt houdbaar! Het beste is: meteen gebruiken.

- aardappelabonnement: alle oneven weken 3 kg lekkere biologische aardappels van 't Leeuweriksveld voor  €  2.50, in een papieren zak met uw postcode en huisnummer erop.
Deelname minimaal een kwartaal (= 7x), tijdig opzeggen als u wilt stoppen, s.v.p. vooraf € 17,50 per kwartaal betalen, u ontvangt geen rekening!

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Gemengde bitterzoete salade

1/2 struik andijvie, 100g pompoen of wortel, geschaafd of geraspt, 1/2 appel in kleine stukjes, 1 perzik, in stukjes gesneden, evt. 1 el geconfijte gemberstukjes, handje geroosterde pompoenpitten.
Dressing: 5 el olijfolie 5 el azijn, evt. 3 el witte wijn,1/2 el vruchtendiksap of honing,1 tl mosterd, peper en zout.


Was de andijvie en snijd in heel smalle reepjes. Meng er pompoen of wortel, perzik en evt. gember door. Meng de dressing en giet deze over de salade. Schep de salade een paar maal om en strooi er de pompoenpitten over. Laat de dressing minimaal een kwartier intrekken.

Rode kool volgens oma

1/2 rode kool, 1 zachtzure appel in schijfjes, 1 gesnipperde ui, 1/2 tl karwij(=kummel), 2 laurierbladeren, 2 stukjes foelie, 2 kruidnagels, 1/2 tl zout, 1/2 el suiker, peper, kaneel, klontje boter, glas rode wijn.

Snijd de rode kool fijn en zet op met een kopje water en een glas rode wijn. Kruiden, zout suiker ui en appel toevoegen en ruim een half uur laten sudderen. Tussendoor eenmaal omscheppen. Evt. vocht afgieten en de kruiden eruit halen. Klontje boter erdoor roeren en opdienen.

Sperzieboontjes met tomaat

200g sperziebonen, 2 tomaten, 1/2 gesnipperde ui, 1 el olijfolie, 1/2 tl bonekruid, 1/2 tl thijm, zout en peper.

Olie verwarmen en ui fruiten. Boontjes, kruiden en een bodempje water toevoegen. De boontjes gaar stoven. Intussen de tomaten ontvellen (evt) en in stukken snijden. Vlak voor het einde toevoegen en goed laten doorwarmen.