HOME

terug naar overzicht pakketbrieven
logo

Week 36, 6 sept 2007

Grond

"Das Land denen, die es bearbeiten" stond er op de voorgevel van een boerderij in Noord-Duitsland, waar ik in de buurt werkte. "De grond aan diegenen, die haar bewerken". De bewoners hadden een lange strijd met hun verpachter gevoerd om de lange termijn-zeggenschap over de bij de boerderij behorende grond, die door hen op b.d. wijze werd bewerkt. Ik was toen net begonnen in de landbouw, had gemerkt hoe intensief het beroep van b.d. boer is en het idee dat je eerst voor een stuk grond zou moeten betalen om er vervolgens zó veel zorg en toewijding aan te geven, leek me inderdaad onjuist.
Ons begrip van privé-eigendom, dat je alleen kunt verwerven door erfenis of door koop, stamt uit het voor-christelijke Romeinse recht, dat nog steeds de basis van onze wetten en regels vormt. Het is al meer dan tweeduizend jaar oud en naar mijn overtuiging inmiddels hopeloos achterhaald. Zijn tegenhanger: het collectieve eigendom, in de 20e eeuw door het communisme weer van stal gehaald, is trouwens een nóg oudere rechtsvorm en zeker níet het alternatief dat ik bepleit!
Wat we nodig hebben is de hogere synthese van beide, waarin de waardevolle elementen van beide behouden zijn. Dus enerzijds de volledig vrije zeggenschap van het individu dat over de benodigde vaardigheden beschikt, en anderzijds werkelijk produktie voor de behoeften van de ander/de gemeenschap en niet meer de eigen winstmaximalisatie van de ondernemer als motief voor zijn werk.
Voorwaarde hiervoor is dat grond niet meer door koop en verkoop van eigenaar kan wisselen, maar steeds vanuit inzicht van ter zake kundigen aan degene ter beschikking wordt gesteld die op dat moment het best in staat is om de grond ten dienste van de andere mensen te bebouwen. (Kán dat dan???)

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Kropsla/IJsbergsla - 't Leeuweriksveld
Rode bieten - 't Leeuweriksveld
Groenselderij - 't Leeuweriksveld
Bloemkool/Romanesco - De Eerste, Marknesse/'t Leeuweriksveld
Komkommer - Eef Maassen, Ens

- aardappelabonnement: alle oneven weken 3 kg lekkere biologische aardappels van 't Leeuweriksveld voor  €  2.50, in een papieren zak met uw postcode en huisnummer erop.
Deelname minimaal een kwartaal (= 7x), tijdig opzeggen als u wilt stoppen, s.v.p. vooraf € 17,50 per kwartaal betalen, u ontvangt geen rekening!

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Snelle bietels van Martin

600g rode biet, 2 uien, 1 potje suikermais, 200g geraspte oude kaas, wat olie.

Schil de bieten onder de stromende kraan. Snij ze in kleine blokjes. Verhit de olie ineen pan en bak de bietenblokjes en de fijngesneden ui op matig hoog vuur +/- 15 min. Blus af met een borrelglaasje water en zet het vuur laag. Suikermais erbij en de kaas eroverheen. Met de deksel op de pan nog 5 min doorverwarmen.
Lekker met aardappelen of rijst.

Groenselderij met mais en roomsaus

1 kl. groenselderij, 1 potje suikermais 1/2 theel italiaanse kruiden, peper en zout, boter om te bakken. Roomsaus: 1 klont boter 1 eetl bloem, 1 dl melk, 1/3 dl slagroom of soyacuisine, peper en zout, ev 1/2 rode paprika.

Grove bladeren en onderkant van de selderij afsnijden en de selderij in stukken snijden. Zachtjes stoven in boter ev met de paprika erbij. Uit gelekte mais toevoegen en opsmaak brengen met de kruiden en peper en zout. Ca 5 min stoven. Roomsaus: Boter smelten, bloem erdoor roeren en al roerend laten garen. Beetje bij beetje de melk erbij gieten en tot een glad mengsel roeren. Room erbij en op smaak brengen met peper en zout.

Komkommer gevuld met gehakt

1 komkommer, 125g gehakt, 1 beschuit, zout, peper, kerriepoeder, 1 el boter, paneermeel, 2 el rozijnen.

Schil de komkommer, snijd in de lengte doormidden en schep de zaadjes eruit. Kook de komkommerschuitjes ongeveer 5 min. in een beetje water en laat ze uitlekken. Maak het gehakt aan met de fijngewreven beschuit, zout, peper en kerriepoeder. Meng de rozijnen erdoor. Vul de komkommerstukken met het gehakt en bestrooi ze met paneermeel. Leg hier en daar een klontje boter. Plaats de gevulde komkommer in een vuurvaste schaal met een bodempje water en laat het gerecht in ongeveer 20 minuten gaar en bruin worden in een matig warme oven (175gr.).