HOME

terug naar overzicht pakketbrieven
logo

Week 38, 20 sept 2007

Kwaliteit

Ik heb heel lang een spotprent gehad die de Perfekte Appel weergaf. En soort bouwtekening, kompleet met lengte-, breedte- en oppervlaktematen en meetkundige formules die bepaalden hoe De Appel er uit moest zien. Het steeltje moest precies zó lang zijn, de blos moest wortel-x van de doorsnee van de hele vrucht zijn, het gewicht pi x r2 x... (weet ik veel). Kwaliteit?

In de tijd dat ik bij Odin werkte, heb ik een blauwe maandag de binnenkomstcontrole gedaan: de groenten en fruit op kwaliteit beoordelen. Een zware taak, omdat ik helemaal geen keur"meester" was, maar ook omdat ik tegen de vraag aanliep: wat is kwaliteit? Een voorbeeld: er kwamen heerlijke, sappige peren binnen, Doyenne de Comice, "zùkke grote!". De fruitteler had er zichtbaar zijn best op gedaan. Maar volgens de "norm" moest ik ze afkeuren. Er zaten zwarte puntjes op of zoiets, die verder helemaal geen kwaad konden. Wat onzichtbaar in die peren zat, was: zorg, aandacht, geduld. De kwaliteit die niemand zag.

Het is onze bedoeling, dat u dit soort kwaliteit in uw pakket aantreft, naast smaak en houdbaarheid, natuurlijk. Daarom zijn onze worteltjes misschien wat krommer, onze broccoli's niet allemaal even groot en dicht, onze bloemkool niet allemaal hagelwit, onze preien niet allemaal als groene kleurpotloden in een doosje. Mag ik het woord scharrelgroenten gebruiken? Deze hebben een goed leven gehad op het land, wij hebben ze met plezier en dankbaarheid geoogst en in de tassen en kisten gedaan.

Martin

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Diverse sla - 't Leeuweriksveld
Andijvie - 't Leeuweriksveld
Koolrabi/broccoli/Romanesco - 't Leeuweriksveld
Spercieboontjes - Buining, Nw. Buinen
Winterpeen - Asse Aukes, Pietersbierum

- aardappelabonnement: alle oneven weken 3 kg lekkere biologische aardappels van 't Leeuweriksveld voor € 2.50, in een papieren zak met uw postcode en huisnummer erop.
Deelname minimaal een kwartaal (= 7x), tijdig opzeggen als u wilt stoppen, s.v.p. vooraf  € 17,50 per kwartaal betalen, u ontvangt geen rekening!

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Boontjes met garnalen

400g sperciebonen,1 ui, 1 teen knoflook, 1 el olie, 1 tl trassi(garnalenpasta), 1tl gemberpoeder, 2 tl ketoembar, 1 tl tamarinde of citroensap, 2 dl kokosmelk uit blik, 100-150g garnalen, sambal.
De boontjes in stukjes van 3-4 cm snijden, in 5 min beetgaar koken, onder koud water asfspoelen en laten uitlekken. De ui snipperen en met het teentje knoflook uit de pers in de olie 2 min fruiten. De trassi, gemberpoeder, ketoembar, asem en kokosmelk toevoegen en met de boontjes 5 min laten stoven. Garnalen toevoegen en het gerecht met sambal op smaak brengen.

Wortelsaus

200g wortels, in plakjes, 1 fijngehakte ui, 1 kleine prei, 30g boter, 2 dl groentebouillon, 2 takjes thijm 125ml crème fraiche, bieslook, peper, zout.
Bak wortel, ui en prei glazig in de boter. Voeg de bouillon en thijm toe en kook de groenten zacht. Pureer de saus in de keukenmachine of met de staafmixer. Voeg de crème fraiche toe en laat de saus inkoken. Breng op smaak met fijngeknipte bieslook, peper en zout. Lekker met rijst en koolrabi (of andere kool).

Andijviestamppot met gebakken camembert

800g aardappelen, 300g andijvie, melk, 1 ei, 100g gehakte hazelnoten, klontje boter, peper, nootmuskaat en zout.
Kook de aardappelen en snijd de andijvie in fijne reepjes. Maak een puree van aardappelen, ei, kruiden, boter en melk. Warm de puree goed door en schep de andijvie erdoor. Strooi de gehakte noten erover en serveer met gebakken camembert.