< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 11, 13 maart 2024

Nieuw: Zelf oogsten op ’t Leeuweriksveld

Het voorjaar is begonnen op de boerderij. De eerste stukken land zijn bemest en met de frees en/of cultivator bewerkt, zodat ze nu weer mooi glad en zwart erbij liggen, klaar voor de eerste planten, die deze week komen. Dan is het toch ook een mooi moment om al over de oogst na te denken.
’t Leeuweriksveld wordt dit jaar 20 jaar oud. Een goed moment om iets helemaal nieuws te introduceren: Zelfoogsten.
Per 1 mei kunt u bij ons ook een abonnement voor zelfoogst nemen. Vanaf het voorjaar tot ver in de winter groeit op de akkers een overvloed aan groentes. De zelfoogsters kunnen hiervan oogsten wat ze dagelijks nodig hebben.
Voor diegenen, die zelf geen eigen moestuin hebben, maar toch de voldoening van een eigen oogstmoment willen hebben. Weg van de drukte en de stress en toch vlakbij de stad is de boerderij een plek om te genieten.
Het zelfoogsten is een beleving voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen.

Hoe gaat het: Je meldt je aan als zelfoogster (voor één persoon, een heel gezin, alles is mogelijk).
Per week ontvang je dan een bericht met wat er geoogst kan worden. Je kunt op 5 dagen in de week komen oogsten. Op de boerderij is gereedschap aanwezig, er staan bordjes bij de groentes, die geoogst kunnen worden, er zijn handleidingen voor het oogsten. In de schuur staat de koffie en thee altijd klaar bij het zelfbedienings “tappunt”.

Zin om mee te doen? Vanaf 2 april kunt u zich aanmelden bij ons. Voor meer informatie: vraag een flyer op, of kijk op onze website bij Zelfoogsten.
zelfoogsten

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Winterpostelein   't Leeuweriksveld
Prei't Leeuweriksveld
WaspeenPolderfresh, N.O.P.
Rode koolHospers, Marknesse
Courgettevia Udea (es)

Volgende week verwacht:

Veldsla, …

Aardedans

Optreden van de dans- en euritmiegroep DeDae, zaterdag 15 juni om 14:30 op onze brink.
Daarvoor is ook de mogelijkheid om bij hun een workshop te volgen: om 13 uur: Maak je eigen aardedans.
’t Leeuweriksveld zal zorgen voor de inwendige mens met hapjes en drankjes, de aarde vragen we om het passende weer. Wees welkom op 15 juni as.

Preparatendag

Op maandag 1 april, dat is tweede paasdag, organiseren we weer een preparatendag. We graven de preparaten op die we eind september gemaakt en begraven hebben. Verder roeren we het hoornmestpreparaat, en brengen het geroerde preparaat uit over alle akkers en weilanden. 14u tot plm 18u, daarna sluiten we af door samen soep en brood te eten. Aanmelding noodzakelijk.

Eten wat de pot schaft

elke laatste woensdag van de maand: op ’t Leeuweriksveld. € 20,-/pp.
Aanmelding, info en dieetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
Woensdag 27 maart 18 uur.

BD- dineren: eten en rondleiding

Zaterdag 11 mei en zaterdag 19 oktober op ’t Leeuweriksveld
16 uur rondleiding en 18 uur eten.
€ 29,50 per persoon. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Een vraag van de collega’s van de Eemstuin


Op de Eemstuin in Uithuizermeeden bouwen we aan het Huis voor de Aarde.
Dat is een composteerbaar huis met sprookjesachtige details. En je hoort het goed: het huis is voor de aarde en alle mensen die haar bewonen.
Het is podium voor inspiratie, bewustzijn, verbinding en activiteit, alles wat de aarde ten goede komt. Bijna drie jaar zijn we al bezig met dromen, manifesteren en bouwen en hebben we gebikkeld het huis daar te krijgen waar het nu is. In juni willen we een groot openingsfeest houden. Op het Huis moet nog een natuurdak. Hiervoor zoeken we een groene investeerder die ons de aller, aller laatste 25.000 euro wil lenen. We staan open voor rente in groente of een tegoed voor de activiteiten in het huis. Wie o wie helpt ons met het laatste beetje, zodat het Huis voor de Aarde eindelijk open kan!!
Email of bel ons voor info en afstemmen: eemstuin@gmail.com / 0628866714

huis voor de aarde
huis voor de aarde


Recepten

Wortel-kokoscurry met venkelzaadjes

600 gram waspeen, 50 gram kokosnootcreme, 1 eetlepel venkelzaadjes, beetje gedroogde oregano of peterselie, zout en peper naar smaak

Was de wortels en snijd ze in stukken. Zet een pan met een laagje water op en kook de wortel gaar in 15 minuten. Doe de wortels in een zeef en vang het kookwater op.
Doe de kokoscreme in een pan en doe de wortels erbij. De venkelzaadjes kun je even roosteren in een droge koekenpan of fijn vijzelen. Voeg toe aan de wortels. Doe er een eetlepel gedroogde oregano bij. En wat zout en peper.
Maak een puree met de staafmixer. Als je het te dik vindt voeg je wat kookvocht van de wortels toe. De rest kun je opdrinken, weggooien is zonde.
Lekker bij bulgur of couscous met een salade.

Salade van winterpostelein met handsinaasappels

150 gr winterpostelein, 1 sinaasappel, 1 eetlepel kappertjes, 40 gram groene of zwarte olijven, 0,5 rode ui, 1 teen knoflook, ¼ rode peper, zout en olijfolie

Snijd de olijven doormidden en haal de pit eruit, als die erin zit. Snijd een kwart van de rode peper doormidden en haal de pitjes eruit. Als je geen rode peper hebt kun je ook gewone (poeder) peper gebruiken. Snijd in hele fijne stukjes.
Snipper een kwart van de rode ui heel fijn. Meng de olijven met de peper en de ui. Doe er een halve eetlepel olijfolie bij. Meng de kappertjes erdoor.
Pers de knoflook uit en roer door het mengsel. Schil de sinaasappels zodat er geen wit meer aan zit. Je ziet nu de witte strepen waar de sinaasappelpartjes tussen zitten. Als je links of rechts van die strepen snijd haal je de sinaasappelpartjes eruit zonder vel. Dat is de sjieke versie. Je kunt ook gewoon stukjes sinaasappel door de salade doen.
Snijd de kwart ui in dunne reepjes. Was de winterpostelein en meng dit met het mengsel. Voeg naar smaak wat zout toe.
Versier de salade met de reepjes rode ui en sinaasappelpartjes.

Heldere groentesoep met salie en lavas

50 gram wortel, 60 gram prei, 1 rode ui, 50 gram knolselderij, paar roosjes bloemkool (als je die nog hebt liggen), 0,5 tomaat, paar blaadjes lavas of maggiplant, 1 eetlepel oregano, 2 salieblaadjes (staat misschien nog in je moestuin als je die hebt), 1 laurierblad, peper en zout

Schil de wortel, knolselderij en ui. Splits en was de prei. Snijd alle groentes in kleine stukjes. Was de lavas en salie en hak ze fijn. Doe alle ingrediënten in een pan. Doe er een halve liter water bij en breng aan de kook. Doe de oregano erbij en het laurierblaadje. Laat een kwartiertje sudderen en breng op smaak met zout en peper. Zo heb je twee keer soep voor twee personen.
Stokbroodje gezond erbij en je bent klaar voor het weekend!

Courgetteslierten met Parmezaanse kaas

500 gram courgette, 1 teen knoflook, 100 gram Parmezaanse kaas (geraspt of aan een stuk), olijfolie, zout en peper, citroensap

Snijd een stukje van de boven- en onderkant van de courgette en wat overblijft in repen met behulp van een kaasschaaf. Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng wat water in een pan aan de kook en blancheer de courgette repen vijf minuten. Laat ze uitlekken en afkoelen in een zeef.
Pers een teen knoflook uit. Doe twee eetlepels olijfolie in een kom met zout, peper, knoflook en een halve eetlepel citroensap. Hussel dit door de courgette repen.
Vet een ovenschaal in met roomboter. Leg de gekruide courgette repen erin. Rasp de parmezaanse kaas en verspreid dit over de courgette. Een paar klontjes roomboter erop en tien minuten in de oven.
Lekker bij een frisse salade met walnoten evt met bijvoorbeeld bruine linzen erbij of gebakken aardappeltjes.

Salade van rode kool, wortel, mandarijn en abrikozen

2 mandarijntjes, 0,25 rode kool, 2 waspeen, 2 eetlepels olie, 3 abrikozen of vijgen of dadels, paar takjes tijm, zout en peper, handje walnoten, citroensap, 1 eetlepel mayonaise

Schil de mandarijntjes, snijd ze doormidden en haal de partjes uit elkaar. Snijd een kwart uit de rode kool en het hart eruit. Snijd de rode kool in zeer fijne reepjes.
Rasp de waspeen en meng dat direct met wat citroensap om verkleuring te voorkomen. Meng de rode kool met de mandarijn en waspeen. Meng de olie en mayonaise erdoor met wat zout en peper. Je kunt de abrikozen eerst een uurtje laten wellen, maar als je ze gedroogd heel fijn snijd, dan hoeft dat niet. Je kunt ze vervangen door vijgen of dadels.
Versier de salade met de fijne stukjes abrikoos, walnoten en tijmblaadjes.

< terug naar overzicht