Zelfoogsten

Een beleving

zelfoogstenPer 1 mei kun je bij ons een abonnement voor Zelfoogst nemen.

't Leeuweriksveld is veel meer dan een biologische-dynamische akker met groentes. We bestaan al 20 jaar en zijn 15 jaar aan de Zandzoom bij Emmen gevestigd. Vanaf het voorjaar tot ver in de winter groeit op onze akkers een overvloed aan groentes.
Als Zelfoogst-abonnee kun je nu ook zelf hiervan oogsten, wat je dagelijks of wekelijks nodig hebt. Voor diegenen, die zelf geen eigen moestuin hebben, maar toch de voldoening van een eigen oogstmoment willen hebben. Het Zelfoogsten is een beleving voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Weg van de drukte en de stress en toch vlakbij de stad is dit een plek om te genieten.
Gedurende het seizoen wisselt het aanbod continu, waarbij er in de zomer een ruimere keus is en vanaf december tot en met april het aanbod beperkter is.

Zo gaat het

In de schuur staat de koffie en thee altijd klaar bij het zelfbedienings-“tappunt” (€ 1,50 per kopje).

gereedschappen en spoelplaats
Hoekje met gereedschappen en spoelplaats

 

plattegrond Leeuweriksveld
Plattegrond van 't Leeuweriksveld, met daarop vermeld welke groente waar staat.

Jaarlidmaatschap

Als Zelfoogster word je lid voor minimaal een seizoen, van mei tot mei. Bij het eerste seizoen heb je een proefperiode van een maand. De rekening ontvang en betaal je voordat je kunt beginnen met oogsten, zodat wij als tuinders de voorbereidende werkzaamheden en inkoop kunnen financieren. Met het lidmaatschap deel je in de oogst, waarbij je zelf bepaalt, aan de hand van wat er oogstklaar is, hoe je oogst er van dag tot dag uitziet.

Oogstregels

zelfoogsten

Prijzen

zelfoogsten

Het lidmaatschap voor een oogstseizoen (van 1 mei tot 1 mei) kost in 2024-2025:

Per persoon van 16 jaar en ouder€ 315
Kinderen 11 t/m 16 jaar pp€ 210
Kinderen 5 t/m 10 jaar pp€ 155
Kinderen t/m 4 jaar ppgratis
prijzen incl btw.

De eerste maand is een proefmaand. Hiervoor betaal je 1/12 van de bovenstaande tarieven.

Vakantie

zelfoogsten

Als je op vakantie bent kun je je aandeel laten oogsten door buren of kennissen zodat zij van je groentes kunnen genieten.

Aanmelden

Zin om mee te doen? Vanaf 2 april kun je je bij ons aanmelden.

Bij aanmelding geef je het aantal personen op (en bij kinderen de leeftijd) voor wie je oogst.
Aanmelden kan

Je kunt natuurlijk ook langskomen op ’t Leeuweriksveld.

zelfoogsten

Hoe oogst ik de verschillende groentes?

Hier volgt een overzicht hoe je de groentes het best kunt zelfoogsten.

aardappels

Aardappels

Maak de rug los met de spitvork. Raap de aardappels uit de grond. Alle maten, groot en klein, meenemen!

aardperen

Aardperen

Spit de plant ca. 20 cm diep uit. Trek de stengels uit de grond, haal de aardperen eraf.
Graaf dan verder, omdat de meeste aardperen nu nog in de grond zitten. Graaf met de hand of voorzichtig met de vork op zoek naar de knollen.

andijvie

Andijvie

Oogsten kan op twee manieren:

  1. Pak de krop van onderen vast. Houd hem scheef en snijd hem zo laag mogelijk af.
  2. Of trek de krop met wortel en al uit de grond. (Met wortel en al is de andijvie langer te bewaren.) Schud de grond van de wortels, maar zorg ervoor dat de grond niet op andere planten terechtkomt.
boerenkool

Boerenkool

Je oogst de onderste volgroeide bladeren door ze af te breken. Laat de kop intact. Zolang de kop intact blijft kan de plant goed doorgroeien en kan er lang van geoogst worden.

cherrytomaatjes

Cherrytomaatjes

Haal de rode vruchten met het kroontje van de tros, zonder de onrijpe vruchten er af te scheuren.

groene kool

Groene kool

Buig de grote losse bladeren naar buiten en snijd de vaste krop van de stronk.

groenlof

Groenlof

Snijd de krop goed laag bij de grond af. Verwijder de slechte bladeren.

herfstrapen

Herfstrapen

Trek de dikke rapen uit de grond en draai het blad er af.

knolselderij

Knolselderij

Pak de knol onderaan vast en trek 'm uit de grond. Schraap of snijd de wortels af met een mes.
*TIP*: De jonge bladeren kun je als groenselderij gebruiken.

knolvenkel

Knolvenkel

Snijd de knol onderaan van de steel. Je kunt het loof afsnijden, maar ook laten zitten: het jonge loof kan ook gegeten worden.

koolrabi

Koolrabi

Met een knipschaar/snoeischaartje van z’n steel afsnijden.

paksoi

Paksoi

Snijd de paksoi aan de grond af en haal de slechte bladeren weg.

palmkool

Palmkool

Alléén volgroeide bladeren afscheuren! Dit zijn de onderste bladeren. Jonge bladeren laten zitten. De top moet heel blijven, want de kool groeit de hele winter door. Door het oogsten van de volgroeide/onderste bladeren krijgt de plant steeds meer de vorm van een palm.

pastinaken

Pastinaken

Voorzichtig met de spitvork lossteken, doe dit op ca 10 cm naast de pastinaak, loodrecht naar beneden, anders beschadig je de pastinaak. Dan omhoog wippen en de pastinaak eruit trekken. Dan het loof er afdraaien.
Let op: het blad kan allergische reacties oproepen, als je er gevoelig voor bent. De pastinaak is een schermbloemige en familie van o.a de berenklauw.

peterselie

Peterselie

De gave groene bladeren afknippen/-snijden voor een bosje.

pompoen

Pompoen

Zoek de oranje bollen! Voorzichtig door de bladermassa lopen, om niets te beschadigen. Alleen rijpe pompoenen oogsten: een donkeroranje kleur en het steeltje is houtig. Bij de steel afsnijden met een mes.

prei

Prei

Steek de prei voorzichtig met de vork los en trek 'm recht omhoog.
Of pak de preiplant diep onderaan vast en trek 'm recht omhoog.
Poets het vuil al een beetje af.

raapstelen

Raapstelen

Plantjes met wortel en al uittrekken. 1 bos is ongeveer polsdik.
Je kan ze ook net boven de grond afsnijden.

rode bieten

Rode bieten

Knol uit de grond trekken, en het loof er afdraaien.
P.S. ook de hele dikke bieten zijn heerlijk mals.
P.P.S. en veel minder schilwerk!

rucola

Rucola

Een handvol bladeren grijpen en langs de grond afsnijden. Gele bladeren en eventueel onkruid eruithalen.

slasla

Sla

Aan de grond afsnijden en slechte bladeren verwijderen.

snijbietsnijbiet

Snijbiet

Snijd de plant ongeveer 2 cm boven de grond af. Zo kan de plant door blijven groeien en kunnen we er heel lang van oogsten.

snijbonen

Snijbonen

  • Pluk de bonen met twee handen: hou met één hand de boon vast en met de andere het steeltje. Zo trek je de plant niet kapot.
  • Alleen rijpe bonen afplukken zonder de plant te scheuren.
  • Laat de kleine bonen hangen: die groeien nog door en kunnen later geoogst worden. Rijpe snijbonen zijn ca. 1 duim breed.
  • Begin niet met de kleine bonen vooraan, mogelijk zijn anderen je dan al voor geweest.
spekbonen

Spekbonen

  • Pluk de bonen met twee handen: hou met één hand de boon vast en met de andere het steeltje. Zo trek je de plant niet kapot.
  • Alleen rijpe bonen afplukken zonder de plant te scheuren.
  • Laat de kleine bonen hangen: die groeien nog door en kunnen later geoogst worden. Rijpe spekbonen zijn dubbel zo dik als sperziebonen.
  • Begin niet met de kleine bonen vooraan, mogelijk zijn anderen je dan al voor geweest.
spitskool

Spitskool

Buig de grote losse bladeren naar buiten en snijd de vaste krop van de stronk.

spruitjes

Spruitjes

Breek de dikke stevige spruiten zijwaarts van de plant af.
Laat de kleine spruitjes zitten: ze groeien de hele winter door!

suikermais

Suikermais

Voel of de kolf goed gevuld is. De kolf is rijp als de maisharen donkerbruin en tabak-achtig zijn. Breek de maiskolf uit de bladoksel. Het breken van de maiskolf moet gemakkelijk gaan anders is de kolf nog niet rijp.

tomaten

Tomaten

Haal de rode vruchten met het kroontje van de tros, zonder de onrijpe vruchten er af te scheuren.

veldsla

Veldsla

Snij de roset goed laag bij de grond af. Slechte blaadjes verwijderen.

witte kool

Witte kool

Buig de grote losse bladeren naar buiten en snijd de vaste krop van de stronk.

wortels

Wortels

Voorzichtig met de vork loodrecht naar beneden lossteken, ca 10 cm van de wortel. Wip dan de wortel op en haal ze uit de grond. Maak er een mooi bosje van, of draai het loof eraf.
Maak de gaten in de grond weer dicht, om te voorkomen dat de wortelvlieg daarin eitjes gaat leggen.

©'t Leeuweriksveld Zandzoom 72 7814 VJ Emmen 0591-381445 info@leeuweriksveld.nl

Contact webmaster: martin.rhebergen@freedom.nl

HOME   Nieuws   Zelfoogsten   Abonnementen   Aanmelden   Afhaalpunten   Levergebied   Pakketbrieven   Recepten   Webwinkel en Bestellen   Contact   Openingstijden   Routebeschrijving   Links   Over ons   Geschiedenis   Oogsten koken en eten   Blauwe bessengaard   Foto's   …en leeuweriken   Site Map