logo

Week 44, 28 okt 2009

Biohandel

Tijdens mijn studie heb ik samen met een vriendin een onderzoek gedaan naar de handel in verse biologische produkten van dat moment (1993). We hebben alle vershandelaren die toen in het Nederlandse natuurvoedingscircuit actief waren, bezocht en grondig geïnterviewd. Daarna hebben we de resultaten gepresenteerd op een bijeenkomst waarvoor we dezelfde handelaren allemaal hadden uitgenodigd. Ons uitgangspunt was dat echte, open samenwerking op groothandelsniveau de biohandel enorm zou kunnen bevorderen. Immers, de groothandels hebben het meeste inzicht in de economie van de biologische landbouw door hun contacten met veel boeren enerzijds en veel winkeliers anderzijds. Als de handelaren onderling vertrouwen weten op te bouwen, en hun kennis open uitwisselen, kan er inzicht in het geheel van de economie van de biolandbouw ontstaan. En alleen vanuit zo'n inzicht kan die economie echt doelmatig en krachtig worden.
Helaas moesten we constateren dat dat vertrouwen tussen de handelaren vaak ver te zoeken was, zodat iedereen zijn kennis voor zich hield. Een gevolg van negatieve ervaringen die ze in het verleden al (o.a. met elkaar) hadden opgedaan, zo bleek.
Wij werden ook gewezen op de biologische verdeelcentra van de jaren zeventig, die meerdere pogingen hebben gedaan om echt samen te werken, maar uiteindelijk allemaal tevergeefs. De biohandel als geheel onderscheidde (en onderscheidt) zich dan ook nog weinig van de reguliere. Toch denk ik nog steeds dat het wel mogelijk is tot een wezenlijke vernieuwing te komen. De inzichten daarvoor zijn er, en op kleine schaal zijn veel goede aanzetten om in de richting van zo'n gezonde, associatieve economie te werken. Stukjes van een puzzel, die als geheel nog om zijn oplossing vraagt...

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Andijvie - 't Leeuweriksveld
Chinese kool - 't Leeuweriksveld
Rode biet - 't Leeuweriksveld en Piet van Andel, Zeewolde
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen
Rode paprika - Aldo van Os, Erica

't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 45 verwacht:
Pastinaak, spruitjes?, ...

Transition Town Emmen

Transition Towns zijn lokale gemeenschappen (steden, dorpen, wijken, buurten) die zelf aan de slag gaan om ons wonen, werken en leven minder olie-afhankelijk te maken. Met Peak Oil en klimaatverandering als drijfveren komen mensen in Transition Towns in actie voor verandering van onderaf.

In Emmen is ook een TT-initiatief gestart. We komen sinds september maandelijks bijeen. Meedoen kan op allerlei manieren en iedereen is even welkom.

Op 17 november 2009 staat er een lezing door TT Groningen gepland in de bibliotheek van Emmen. Kosten zijn 4 euro voor niet-leden en 3 euro voor leden.

Kijk op www.transitiontownemmen.nl voor actuele informatie.

Wil je meer weten of je aanmelden voor de stuurgroep, bel / mail met Marc Siepman, 0591-546 920 / marc@transitiontownemmen.nl.

Versaanbod week 45
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Pompoen oranje/groen/kg*1,00
Bloemkool/st1,30

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Rode biet met geitenkaas en walnoten

voor-/bijgerecht voor 2 personen

4 bietjes
400 gr zachte geitenkaas
2 dessertlepels vloeibare honing
3 eetl azijn
2 theel mosterd
8 eetl olie
zout, peper
2 eetl klein geknipte bieslook
200 gr gemengde sla
150 gram walnoten

Kook de bietjes, laat ze afkoelen en haal de schil eraf. Snij uit elke rode biet plakken van ca. 2 cm dik. Snij de rest van de biet in dobbelsteentjes. Verwarm de grill van de oven voor. Meng azijn en mosterd en schenk hier al roerend de olie bij. Breng op smaak met zout en peper en bieslook en marineer hiermee de blokjes biet. Verdeel de geitenkaas over de plakken biet en bedruppel de kaas met de vloeibare honing. Schuif de plakken biet met geitenkaas onder de hete grill tot de kaas licht begint te kleuren. Verdeel de slablaadjes over de borden. Schep de blokjes biet met de dressing hierover. Leg de gegrilde biet met kaas in het midden en bestrooi met de walnoten.

Gebakken kabeljauwfilet met witlof en mosterd

voor 2 personen

300 gr kabeljauwfilet (alternatief: roodbaars, nijlbaars, tilapia, koolvis)
2 eetl bloem
400 gr witlof
50 gr boter
sap van een halve citroen
125 ml crème fraîche
1 eetl grove mosterd
1 eetl gembersiroop (uit een potje gember)
zout, peper

Snijd de kabeljauw in 2 gelijke stukken en bestrooi ze met zout en peper. Wentel de stukken door de bloem. Maak de struikjes witlof schoon, verwijder de bittere kern en snijd ze in de lengte in smalle reepjes. Smelt de boter in een ruime koekenpan en bak de kabeljauwfilets op matig hoog vuur in ca. 4-6 minuten bruin en gaar, keer ze halverwege. Houd de filets warm onder aluminiumfolie.
Bak de reepjes witlof in het bakvet op hoog vuur al omscheppend in ca. 3 minuten beetgaar. Roer het citroensap, de creme fraiche, de mosterd en de gembersiroop erdoor en warm het geheel nog ca. 1 minuut zachtjes door. Schep de witlof met saus op 2 warme borden en leg de kabeljauwfilet erop. Lekker met aardappelpuree of gebakken aardappeltjes.

Stamppot chinese kool met taugé en ananas

hoofdgerecht voor 4 personen

500 gr chinese kool
100 gr taugé
300 gr belegen kaas
1 pakje aardappelpuree
1 bouillontablet
1 theel kerriepoeder
3 eetl gefruite uitjes
1 blikje ananas
zout, peper

Maak de aardappelpuree klaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Verkruimel het bouillontablet en roer dit samen met de kerrie door de puree. Snij de chinese kool in reepjes en voeg dit eveneens toe. Schep ook de taugé en de in blokjes gesneden kaas er doorheen. Doe de ananas in een klein pannetje, samen met het vocht/sap en maak het warm. Laat de ananas uitlekken en voeg de helft aan de stamppot toe. Breng alles nu op smaak met zout en peper. Doe de rest van de ananas eroverheen.

Gewokte andijvie

voor 4 personen

200 gr zilvervliesrijst
2 eetl olijfolie
1 ui
1 rode paprika
1 teentje knoflook
500 gr andijvie
1 blikje mais (uitlekgewicht 285 gram)
125 gr gezouten cashewnoten
4 eetl ketjap manis

Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Pel en snipper de ui. Snijd de rode paprika in reepjes. Pel het teentje knoflook. Was de andijvie en snijd deze fijn. Laat het blikje mais uitlekken en spoel het met water. In grote braadpan of wok olie verhitten.Ui fruiten, daarna paprika toevoegen en zachtjes bakken. Knoflook boven pan uitpersen. Andijvie toevoegen en al omscheppend nog drie minuten bakken. Mais en cashewnoten erdoor mengen. Op smaak brengen met ketjap.

naar boven
naar boven