Pakketbrief week 1, 3 januari 2013

logo

Kerstspel uit Oberufer

Op donderdagavond 20 december hebben we in onze schuur het oude, op middeleeuwse traditie teruggaande kerstspel uit Oberufer opgevoerd.
We, dat is een groep ouders en leraren van de vrije school in Emmen, waaronder Kathinka en ondergetekende. De avond tevoren hadden we voor het eerst ook in onze schuur geoefend (de generale) - oei, dat was 'em nog lang niet. De meeste teksten kwamen wel op het juiste moment, maar ook niet alle, en het was nog geen spél… het dreigde een wat saaie uitvoering te worden.

Op donderdag flink er tegenaan: de schuur ingericht met podium, hooibalen voor de spelers en kinderen om op te zitten, kachels en stoelen voor het overige publiek van onze onvolprezen buurtvereniging, een stalletje geïmproviseerd in een hoek van de schuur voor twee schapen die ik kon lenen van collega Jantinus uit het dorp hier, etcetera.
Eind van de middag druppelden de spelers binnen, we aten lekkere soep met brood, iedereen werd geschminkt, Kathinka had nog wat goede inzingoefeningen… zou er wat volk komen?
De uitvoering werd een feest: we zaten allemaal goed in het spel en het plezier spatte eraf. Van de tekortkomingen van de avond tevoren geen spoor meer! De schuur zat helemaal vol en het publiek was heel enthousiast. Een prachtige ervaring!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Prei- 't Leeuweriksveld
Boerenkool- 't Leeuweriksveld
Aardappels Raja- 't Leeuweriksveld
Winterpeen- Gerbranda State, Sexbierum
Taugé- De Peuleschil, Rottevalle

In week 2 verwacht:

winterpostelein, bloemkool? of rode kool, pastinaak, …

Janneke Tops geeft weer een moestuincursus.
Deze keer niet op 't Leeuweriksveld, maar in Buurthuis 't Veurhof, Zuiderdiep 71, 7876 AD Valthermond.
Dinsdag 29-1, 12-2, 26-2 en 12-3 aanstaande van 19u tot 21.30u.
Info en aanmelding: Mirjam Weisscher, telefoon 0591-556077 of smakelijkerf@gmail.com

De opbrengst van de verkoop van Indiase cadeau-artikelen ten bate van de stichting Ananda Bhavan bedroeg 150,-.
Dit bedrag komt rechtstreeks ten goede aan de armsten in India. Er blijft niets aan strijkstokken hangen.
www.stichting-ananda-bhavan.tk
Voor de paasdagen zal Ria Braat weer in onze winkel staan met haar mooie produkten.

Acties week 2

Winterpostelein*/100g 0,60
Koolrabi Superschmelz*/kg 1,20

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Boerenkool met goudrenet

hoofdgerecht voor 2 personen

300 gr gewassen en gesneden boerenkool, 600 gr aardappels, 1 goudrenet, 100 gr Friese nagelkaas, 50 ml slagroom, 125 gr (vegetarische) rookworst

Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Goudrenet schillen en grof raspen. Friese nagelkaas in kleine blokjes snijden. In een grote pan aardappels doen en boerenkool erop leggen. Laagje water en zout toevoegen en in ca. 20 min. gaar koken. Rookworst uit de verpakking halen en ca. 15 min. boven op boerenkool meeverwarmen. Slagroom verwarmen. Worst uit pan halen. Boerenkool en aardappels afgieten en fijn stampen. Slagroom erbij schenken en tot smeuïge stamppot stampen. Kaasblokjes en appel erdoor mengen, nog ca. 1 min. goed doorwarmen. Serveren met de rookworst.

Oosterse maaltijd-kippensoep met taugé

hoofdgerecht voor 2 personen

25 gr boter, 1 kleine prei, 100 gr winterwortel, 1 aardappel, 125 gr kipfilet, 1 kippenbouillontablet, ½ liter kokend water, ½ teentje knoflook, ½ theel ketoembar, ½ theel gemberpoeder, ¼ theel djinten, 1 eetl pindakaas, 1 eetl chinese sojasaus, 1 theel sambal oelek, 75 gr taugé

Kipfilet in reepjes snijden. Prei wassen en in dunne ringetjes snijden. Wortel schoonmaken en in dunne reepjes snijden. Aardappels schillen, halveren en in dunne plakjes snijden. Verhit de boter in een soeppan. Bak de kipfiletreepjes 3 minuten. Voeg ½ liter kokend water toe samen met het bouillontablet, de prei, wortel en stukken aardappel. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Soep aan de kook brengen en groenten in ca. 5 minuten beetgaar koken. Intussen in kommetje ketoembar, gemberpoeder, djinten, pindakaas, sojasaus en sambal door elkaar roeren. Al roerend mengsel en taugé aan soep toevoegen. Soep al roerend in ca. 3 minuten door en door heet laten worden. Lekker met geroosterde pitabroodjes.

Snelle eenpansmaaltijd met prei

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr rundergehakt of vegetarisch gehakt, 375 gr krielaardappeltjes (of gewone aardappels in blokjes gesneden), 250 gr prei, 2 teentjes knoflook, 1 paprika, 1 ui, 1 eetl tomatenketchup, cajunkruiden, zout, peper

Maak de paprika schoon en snijd deze in blokjes. Pel de ui en snijd deze kleine stukjes. Pel de knoflook en snijd deze in kleine stukjes. Bak in een wok of hapjespan het gehakt in ca 5 minuten rul. Kruid het met cajunkruiden. Schep het gehakt uit de pan en bak in het achtergebleven bakvet de aardappeltjes bruin. Breng de aardappeltjes op smaak met zout. Voeg de prei, ui, paprika en knoflook toe aan de aardappeltjes en roerbak alles 3 à 4 minuten al omscheppend. Voeg het gehakt toe en warm alles nog 1 minuut door.

Wortelsalade met sinaasappel

bijgerecht voor 2 personen

300 gr wortel, 1 sinaasappel, 2 eetl. pijnboompitten, een handje rozijnen, 1 eetl. citroensap, 3 eetl. sinaasappelsap
Dressing: 1 theel. mosterd, 1 theel. gemberpoeder, 5 eetl. olie, 2 eetl. azijn, peper en zout

Was de rozijnen en zet ze met citroensap en sinaasappelsap te wellen. Snijd de sinaasappel in kleine stukjes. Rasp de wortel en meng er de sinaasappelstukjes en gewelde rozijnen door. Klop de dressing en meng deze door de salade. Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan. Strooi de pitten over de salade en serveer.

naar boven
naar boven