Recepten
Aardappelen
Krieltjes hebben hun eigen plekje onder Krielaardappels ↓.

- Aardappelsoep met prei en selderij
- Aardappel-knolselderijsoep met kruiden
- ‘Pellkartoffeln’
- Kruidige aardappelsalade met pittige mosterddressing
- Nieuwe aardappels in de schil met koriander
- Aardappelsalade met bosknoflook, bosui en rucola
- Aardappelsalade
- Aardappelsalade met radijsjes
- Jamie Oliver's aardappelsalade met gerookte zalm en mierikswortel
- Geroosterde aardappelen uit de oven
- Pittige aardappelschotel
- Hutspot met kaas
- Gratin van aardappel met prei
- Ovenschotel gehakt, appel en aardappelpuree
- Aardappelgratin met rode bietjes
- Aardappel-knolselderijballetjes
- Warme salade van nieuwe aardappels, spekjes en augurkjes
- Haringsalade met rode bieten en aardappel
- Ovenschotel van gehakt, appel en aardappelpuree
- Bieten-aardappelsalade met feta en groenselderij
- Aardappelschotel met mosterdroom
- Ovenschotel met snijbiet en aardappel
- Preirolletjes met nieuwe aardappelen
Aardpeer

Hoe aardperen schoonmaken?
Aardperen hoeven niet geschild te worden! Goed wassen is voldoende. Mocht je hem toch willen schillen, doe dit dan na het koken, dan gaat de schil er gemakkelijker af.
Hoe aardperen bereiden?
Koken in weinig water, maximaal 15 à 20 minuten, anders valt hij uit elkaar. Je kan een aardpeer ook in schijfjes snijden en bakken of aan soep toevoegen. Wie optimaal de lichtzoete, notige smaak wil proeven, moet de aardpeer ook eens rauw proberen.
- Aardperen-ovenschotel
- Pasta met aardperen
- Aardperensoep met room en spek
- Aardperen in knoflook
- Aardperen met eiersaus
- Geroosterde aardperen met rozemarijn
- Gebakken aardperen met broodkruim, tijm en citroen (Jamie Oliver)
- Gebakken aardperen
- Aardappel-aardpeerschotel
- Aardperen met komijnzaad
- Aardperensoep
- Gegratineerde aardperen met zuurkool
- Gebakken aardpeer op z'n Italiaans
- Crème van aardpeer
- Aardpeer met prei en notenbotersaus
- Ovenschotel van aardperen
- Aardpeer met prei en notenbotersaus
- Krokante aardpeerkoekjes voor 2 personen
- Sla met gegratineerde aardperen voor 2 personen
- Gebakken aardperen
- Puree van aardperen
Andijvie

Andijvie is geschikt voor een lekkere stamppot. Tip voor een lekkere pittige variant: voeg blauwe kaas en cashewnoten toe.
- Stamppot andijvie met paddenstoelen en ui
- Andijvie met creme fraiche
- Indonesische andijviestamppot
- Wraptortilla's met andijvie en mosterdsaus
- Roergebakken andijvie met ui en ketjap
- Groentequiche met andijvie
- Andijviesalade met tahindressing
- Gegratineerde andijvie met spekjes, paprika en ui
- Indische andijvie
- Andijvie met ansjovis, balsamico-azijn en tomaat
- Penne met roomandijvie en knoflookkruim
- Andijviestamppot met brie en cashewnoten
- Kikkererwten met andijvie
- Andijviestamppot met blauwe kaas en noten
- Andijvie met kerrie en noten
- Andijvie met kruidig gehakt
- Andijviestamppot met champignons
- Andijvie in roomsaus
- Andijviestamppot met hazelnoten en gebakken camembert
- Gewokte andijvie met rijst
- Andijvie met gorgonzola en peer
- Stamppot andijvie met kaas, paprika en cashewnoten
- Andijvie-ovenschotel 1
- Andijvie met notensaus
- Andijvie met kerrie en tomaat
- Smeuïge andijvie
- Andijvie met tahindressing
- Andijvie-wokschotel met taugé en geitenkaas
- Andijvie-peerstamppot
- Andijvie-ovenschotel 2
- Andijvie met kerrie
- Andijvie met peer en walnoten
Appel

- Hete bliksem [1]
- Boerenkool met goudreinet
- Couscous met appel en cranberry's
- Hete bliksem [2]
- Risotto met appel, walnoot en gorgonzola
- Hete bliksem met appel en bonen
- Rode bieten met ui en appel
- Rijstschotel met prei en appel
- Roergebakken rode bieten met appel
- Witlof met appelsaus
- Ovenschotel gehakt, appel en aardappelpuree
- Andijvie-appel-maïssalade
- Ovenschotel van gehakt, appel en aardappelpuree
- Wortelkoekjes met appel en gember
- Appel en bacon salade met boerenkaas
- Gevulde appels in de oven
Asperges
- Asperges met ham, ei en hollandaisesaus
- Ovenschotel met asperges, ham en kaas
- Asperges met roerei
- Asperges met ham en ei
- Limburgse aspergesoep
- Pasta met asperges en zalm
- Oosterse asperges met omelet en mie
- Sauce Hollandaise voor bij asperges
- Aspergesoep
- Ovenschotel met asperges
- Pasta met asperges
- Risotto met asperges
- Aspergeomelet met bieslook
- Asperges met verse pasta en zalmfilet
- Aspergesalade
- Aardbei-aspergesalade
- Oosterse aspergesoep
- Asperges met tuinkruiden
- Aspergetaartjes
- Traditionele Limburgse asperges
Aubergine
- Aubergine met geurige specerijen
- Vegetarische lasagne met aubergine
- Ovenschotel Moussaka volgens een ècht, Grieks recept
- Pasta met aubergine
- Aubergine met gehakt en champignons
- Gegratineerde aubergine met mozzarella en basilicum
- Aubergine met tofu
- Aubergine met geurige specerijen
- Aubergines met olijfolie
- Aubergines met vlees en tomaten
Avocado
- Guacamole-creme met garnaal en zalm
- Avocadosalade met winterpostelein
- Avocadosalade
- Avocadowrap
- Pasta met avocado, amandelen en citroensaus
Bataviasla
zie Bataviasla onder Sla
Bieten

*TIP* voor het verse loof van de bosbiet:
• U kunt het als vervanging gebruiken in alle recepten met snijbiet.
• Gebruik een beetje loof (blad en stengel) fijngesneden in salades. De zoetige, zachte smaak is een heerlijke en verrassende combinatie met groene sla.
• Snij het loof in reepjes en bak het licht mee in een roerbakschotel.
• Heeft u de bietjes gekookt, dan kunt u het fijngesneden loof, een gesnipperd uitje en de in stukjes gesneden bietjes nog 5 min. met een scheutje olie en azijn laten stoven.
Gele bietjes zijn zoeter dan rode biet, heel geschikt voor bijvoorbeeld rauwe bietensla. Ze geven niet af, en worden om die reden ook vaak in groentemengsels gebruikt.
- Vegetarische rode bietenstamppot
- Bietensoep met appel en balsamicoazijn
- Bietjes met rode ui en balsamico-azijn
- Bieten met blauwe kaas
- Rode bieten stamppot
- Rode bietensoep met gember
- Exotische rode bietjes
- Gebakken bietenplakken
- Bietjes met macaroni uit de oven
- Rode bieten chutney
- Rode bieten chips
- Geraspte bietjes
- Bosbiet met wijnazijn en knoflook
- Salade van rauwe bieten, walnoten en geitenkaas
- Ovenschotel met bietjes speciaal
- Zoetzure biet
- Rode bietensoep
- Rode bieten met ui en zure room
- Warme rode bietensalade met kiemen
- Gestoofde rode bieten
- Snelle bietels van Martin
- Rode bieten maaltijdsalade
- Bietjes met prei en kaas
- Rode bieten met ui en tijm
- Rode bietjes met citroen en gember
- Rode bietjes met witte bonen
- Roergebakken rode bieten met appel
- Rode biet met geitenkaas en walnoten
- Harvardbietjes
- Rode bietjes met creme fraiche
- Haringsalade met rode biet
- Gordon Ramsay: bietensalade met geitenkaas en appel
- Rode bietensalade met ui en appel
- Rode bietenburgers
- Rodebietenhummus
- Rodebietensoep met venkel en sinaasappel
- Witlof en rode bieten samen in een salade
Bindsla
Bloemkool

- > Bloemkoolsaus klassiek <
- Gegratineerde bloemkool
- Bloemkool met Hollandaisesaus
- Bloemkool-aardappel ovenschotel
- Bloemkool-eicurry
- Gebakken bloemkool in knoflookolie
- Griekse bloemkool
- Ovenschotel met bloemkool en gehakt
- Bloemkool met amandelen
- Fusili met bloemkool en pesto
- Risotto van bloemkool
- Pasta met bloemkool
- Couscous met bloemkool en komijn
- Romige macaroni met bloemkool
- Bloemkool met kerriesaus
- Snelle bloemkoolschotel met pasta
- Oosterse bloemkoolsoep
- Bloemkool met hazelnoten en rozijnen
- Bloemkoolsoep van Jamie Oliver
- Bloemkoolcurry met cashewnoten
- Macaroni met prei, wortel en bloemkool
- Gestoofde bloemkool
- Ovenpasta met bloemkool en kaassaus
- Bloemkoolcurry met cashewnoten
- Courgette-bloemkoolsoep met gerookte zalm
- Spaghetti met kip, bloemkool en kerrie
- Bloemkool met pesto
- Bloemkool/-romanescosoep
- Bloemkool met een bitterzoete uien-walnotensaus
- Bloemkool-ovenschotel
- Bloemkoolsalade
Boerenkool

- Boerenkool met ananas en couscous
- Friese boerenkoolschotel
- Vegetarische boerenkool met karwij en koriander
- Roergebakken boerenkool
- Vegetarische boerenkoolschotel
- Boerenkoolstamppot met peer en kaas
- Mediterrane boerenkool
- Boerenkool met goudreinet
- Boerenkool vegetarisch
- Boerenkoolstamppot met brie en cashewnoten
- Pasta met pittige boerenkool
- Vegetarische boerenkool met ui, tomaat en kaas
- Boerenkool met vegetarische reepjes en paddestoelen
- Boerenkoolsoep
- Boerenkool met gehakt uit de oven
- Afrikaanse bonenpot met boerenkool
- Stamppot mous: boerenkool op z'n Gronings
- Stamppot boerenkool met spekjes
- Gebakken boerenkool
- Boerenkool met wortel en kaassaus
- Boerenkool met oosters accent
- Boerenkool in roomsaus
- Boerenkoolsoep met bonen en knoflook
- Boerenkoolsoufflé
- Omelet met gestoofde boerenkool
- Stamppot boerenkool speciaal
Bosknoflook
*TIP* voor bosknoflook: snij het fijn en gebruik het vers (als garnering) of gebakken, in soepen, salades, roerbakgroenten en rijstschotels.
Bosui (stengelui, lente-ui)

- Komkommersalade met bosui en dille
- Bosuisoep met room
- Warme wrap met kaas en bosui
- Couscous met feta, bosui en rode paprika
- Kerriesoep met paprika en bosui
- Spaghetti met bosui en kip
- Eikebladsla met bosui en geitekaas
- Hete bliksem met bosui en kaas
- Bosuisoep
- Pasta met tomaten-feta saus en bosui
- Krielaardappelsalade met stengelui
- Slasoep met stengeluitjes
Broccoli

- Broccolicurry met cashewnoten
- Broccoli met rijst en cashewnoten
- Tagliatelle met broccoli en ansjovis
- Broccoli met kaassaus
- Romige broccoli met kerrie
- Italiaanse broccolistamppot
- Pasta met broccoli en romige pestosaus
- Gele rijst met broccoli en amandelen
- Roergebakken broccoli
- Pastasalade met tonijn en broccoli
- Broccoli met kerriesaus
- Snelle broccolischotel met pasta
- Broccoli stufati al vino (broccoli met wijn)
- Eiercurry met broccoli en rijst
- Risotto met kaas en broccoli
- Citroenpasta met broccoli
- Broccolicouscous met feta
- Broccoli-ovenschotel
- Pasta met broccolipesto
- Kathinka's pittige broccoli-kapucijnersoep
- Italiaanse roerbak van broccoli
- Broccoli in soufflésaus
- Lasagne met broccoli en mozzarella
- Broccoli-macaronischotel
- Broccoli-courgettesalade
- Broccoli met spek en pijnboompitten
- Risotto met broccoli, kip en mais
- Penne met broccoli en geitenkaas
- Gefrituurde broccoli
- Broccolisalade
- Broccolisoep
Champignons

- Risotto met champignons en spekjes
- Pasta met romige champignonsaus
- Vegetarische pasta met champignons en paprika
- Krieltjes met prei en champignons
- Salade van witlof en champignons
- Champignonrisotto
- Ovenschotel paksoi & champignons
- Spinazie-champignon-gratin met bechamelsaus
- Quiche met prei, champignons en blauwe schimmelkaas
- Andijviestamppot met champignons
- Aubergine met gehakt en champignons
- Groene kool met champignons
- Salade van groenselderij met champignons
- Champignon-haverburgers
- Gesmoorde groenselderij met champignons
- Groene kool met champignons, spek en kokos
- Witlof met champignons uit de oven
Chinese kool
Chinese kool is gemakkelijk te bereiden en snel gaar. U kunt 'm koken, stoven, roerbakken of rauw eten. Voor salades kunt u het beste het binnenste gedeelte gebruiken. Want hoe meer naar binnen toe, hoe malser de bladeren zijn.
Voor stoven of koken geldt een bereidingstijd van ongeveer 10 minuten. Roerbakken kan iets korter. De bladeren worden vaak gebruikt om ingrediënten in te pakken.
- Chinese koolstamppot met sinaasappel en kaas
- Stamppot chinese kool met taugé en ananas
- Chinese kool met gember
- Chinese kool met (vegetarisch) gehakt
- Chinese kool met kerrie en gehakt
- Chinese kool met eireepjes
- Pikante chinese kool met cashewnoten
- Chinese kool met kerrie en rozijnen
- Ovenschotel met Chinese kool en kaas-kokoskorstje
- Chinese kool met sesamsaus
- Chinese kool met bonen en maïs
- Gebakken chinese kool
- Salade van chinese kool
- Chinese kool met kip en cashewnoten uit de wok
- Salade van chinese kool en mango
- Vlindertjes met chinese kool
- Chinesekoolsalade
- Chinese koolsalade met kokos en fruit
- Chinese kool met tomatenrijst
- Chinese kool stoofpot
Courgette

- Pittige courgettesoep
- Salade van gegrilde courgette en appel
- Pasta met gerookte zalm en courgette
- Courgettes gevuld met walnoten en feta
- Courgettekoekjes
- Ovenschotel met gehakt, courgette en tomaat
- Pasta pesto met courgette en champignons
- Rijst met courgette, ui en noten
- Courgettetaart
- Pittige courgettesoep met doperwten
- Gevulde courgette vegetarisch
- Romige courgettesoep met dille
- Courgette gevuld met tomaat en roomkaas
- Courgette in kruidencurry gestoofd
- Courgette met pesto en champignons
- Courgettesoep
- Courgette-ovenschotel
- Courgetteschotel
- Courgette met peterselie, knoflook en citroen
- Courgette met ui en tomaat
- Roergebakken courgette met dille
- Courgette met paprika uit de oven
- Gemengde groente uit de oven met paprika en courgette
- Gegrillde courgette
- Gebakken courgette
- Gevulde courgettes met kaas en amandelen
- Vegetarische kerriewokschotel met wortel en courgette
- Courgette-bloemkoolsoep met gerookte zalm
- Broccoli-courgettesalade
- Courgette op Turkse wijze gevuld
- Gevulde courgette met gierst
- Courgettetaartje met geitenkaas
- Courgettecake
- Gesmoorde courgettes
Doperwten
Gemengde groenten
Soepen
- Vegetarische erwtensoep met gort of gerst
- Hollandse erwtensoep
- Groentesoep met balletjes
- Velouté de moutarde au jambon de Pata Negra et dattes
- Minestrone
- Vegetarische maaltijdsoep
- Winterse groentesoep
- Borschtsch
- Herfstsoep van geroosterde groenten
- Erwtensoep (1)
- Erwtensoep (2)
- Hollandse erwtensoep voor 4 hongerige personen
- Vegetarische erwtensoep met kombu en tofu
- Vegetarische erwtensoep met aardappelen
- Vegetarische erwtensoep met prei
- Linzensoep
- Stevige oranje maaltijdsoep
Overig
- Kerstrecept
- Roerbakschotel met kerrie
- Olie-azijn-dressing met verse (on)kruiden
- Wokrijst met diverse groenten
- Gestoofde groenten met paddestoelen-notenroom
- Vitaminevoorafje
- Stoofpot met rundvlees en winterse groenten
- Salade met vruchten
- Vitaminevoorafje
- Frittata van groenten
- Makkelijke groentecurry
- Atjar Tampoer
- Avial (Indiase groenteschotel)
- Bigosch
- Chili con carne
- Colcannon, Ierse stamppot
- Gado gado
- Gekruid bladerdeegpakketje
- Gevulde eieren met bieslook
- Groene risotto
- Hollandse erwtensoep voor 4 hongerige personen
- Italiaanse vlaglasagne volgens Wouter
- Linzencurry
- Ratatouille
- Recept van Marianne Prick uit Klijndijk
- Roerbakgroenten met seitan of gehakt
- Roergebakken groenten
- Spaghetti Bolognese
- Szegediner Goulash
- Tjap Tjoi
- Tortilla's gevuld met kidneybonen
Groene kool, savooiekool

- Groene kool met banaan
- Groene kool met pinda's
- Groene kool met paprika
- Gestoofde groene kool met winterfruit
- Groene kool met kokos
- Stamppot groene kool met ananas
- Kerrierijst met groene kool
- Romige groene kool met komijn en karwij
- Groene kool met cashewnoten en shiitake
- Groene kool-appelstamppot met rookworst
- Stamppot groene kool met kaas en mosterd
- Macaroni met groene kool
- Groene kool stampot met cashewnoten
- Groene kool met notensaus
- Groene koolrolletjes met tomatensaus
- Koolrolletjes met gehakt
- Ovenschotel met groene kool
- Groene kool met risotto
- Groene kool met pindasaus en rijst
- Romige groenekoolsoep met komijnekaascroutons
- Groenekooltaart met prei en hüttenkäse
- Groene kool met (vegetarisch) gehakt en aardappel/knolselderijpuree
- Groene kool en bataat in pindasaus
- Romige kool met karwij
- Groene kool met champignons en banaan
- Stamppot groene kool met kaas
- Groene kool met spek en peer
- Groene kool met champignons
- Groene kool met appel, ham en roomkaas uit de wok
- Groene kool ovenschotel
- Groene koolsoep met rijst
- Groene kool met champignons, spek en kokos
Groenlof

Groenlof is familie van de andijvie. Alle andijvie-recepten kunnen ook met groenlof bereid worden. Omdat de bladeren van de groenlof wat steviger zijn dan andijvie, is het goed om de groenlof zeer fijn te snijden. Ook heerlijk als winterse sla met een wat zoetere dressing.
- Groenlof toemis
- Groenlof met pasta en roomkaas
- Aardappelgratin met groenlof en ui
- Groenlofstamppot met kaas en pijnboompitjes
- Gegratineerde groenlof met spekjes, paprika en ui
- Groenlofstamppot
- Groenlof met kerriesaus
- Groenlof met seitan
- Groenlof met kerrie en noten
- Roergebakken groenlof
- Groenlofsalade met appel
- Stamppot groenlof met spekjes
- Stamppot groenlof met prei
- Groenlofstamppot met spekjes
- Groenlof met room en wortel-aardappelstamppot
- Gegratineerde groenlof
- Groenlof met spek of tahoe
Kapucijners
- Verse kapucijners
- Verse kapucijners met kaassaus
- Verse kapucijners met ui en prei
- Kathinka's pittige broccoli-kapucijnersoep
- Verse kapucijners met mosterd-roomsaus
- Bataviasla met kapucijners
Kiemen (taugé, alfalfa, …)
Alfalfa is een spruitgroente van de zaden van de van luzerneklaver, die in het donker gekiemd zijn.
De alfalfa smaakt rauw heerlijk in salades en op belegde broodjes. Goede combinaties zijn te maken met tomaat, hardgekookt ei, gerookte zalm en kaas.
De naam Al-fal-fa komt uit het Arabisch en betekent ‘vader van alle voedsel’.
- Puree met prei en taugé
- Hartige eiertaart met prei en taugé
- Gebakken rijst met taugé
- Mexicaanse omelet met alfalfa
- Linzenburger met gemengde kiemen
- Knapperige taugéschotel
- Mexicaanse omelet met gemengde kiemen
- Taugé met gierst en banaan
- Omelet met gemengde kiemen
- Zwarte bonenschotel met prei en taugé
- Oosterse maaltijd-kippensoep met taugé
- Taugé-tomatensoep
- Kipwrap met doperwtjes, kerrie en kiemen
- Broodje met taugé-roerei
- Vegetarische stoofpot met prei en taugé
- Alfalfasalade
- Kip met taugé en rijst
- Andijvie-wokschotel met taugé en geitenkaas
- Eiersalade met alfalfa
- Salade van geraspte wortels, taugé en rozijnen
- Raapstelensoep met taugé
- Gebakken rijst met ham, taugé en prei
- Taugé met paprika en prei
- Salade van paddestoelen, linzen en kiemen
- Tomatensalade met alfalfa
- Raapstelensoep met taugé
- Omelet met gemengde kiemen
- Kippensoep met kerrie en taugé
- Alfalfasalade met kruidendressing
- Alfalfa-tuinkerssalade
- Spread van alfalfa voor toast of geroosterd brood
- Salade van paksoi en kiemen
Knolselderij

Tips voor knolselderij
• Snijd de knolselderij in plakken en borstel ze schoon of schil de plakken dik. Kook de plakken 5 min. in water met zout, dep ze droog en bak ze aan beide kanten in olijfolie. Bestrooi ze met kruidenzout of gomasio en serveer met een graansoort en een kleine salade.
• Rauw geraspte knolselderij is heerlijk met een fris-romige dressing met stukjes mandarijn, grapefruit, druiven, walnoten en rozijnen.
• Snijd de knolselderij in blokjes en kook ze mee in een pompoensoep, groenten-, tomaten-, bonen-, of erwtensoep.
• Blokjes selderij zijn ook lekker in gemengde groentenschotels en smaken goed bij peulvruchten. Gebruik eventueel wat verse blaadjes van de knolselderij-met-loof naar smaak in de soep, in een groenteschotel of heel fijngeknipt in salades.
- Snelle mosterd-prei-knolselderijsoep
- Aardappelpuree met knolselderij en prei
- Knolselderijgratin met Friese nagelkaas
- Soep van knolselderij en pastinaak
- Knolselderij-pastinaak-stamppot met gebakken paddenstoelen en walnoten
- Knolselderijsoep met paddestoelen
- Knolselderij met tomatensaus
- Erwtensoep
- Waldorfsalade
- Knolselderij met paddestoelen
- Ovenschotel met knolselderij en appel
- Gesmoorde knolselderij met kerrie
- Aardappel-knolselderijsoep met kruiden
- Pasta met knolselderij
- Knolselderijsoep
- Stamppot knolselderij met prei en spekjes
- Stevige knolselderijsoep met champignons en prei
- Preisoep met knolselderij
- Linzensoep met knolselderij
- Groene kool met (vegetarisch) gehakt en aardappel/knolselderijpuree
- Knolselderijsalade met noten
- Salade van knolselderij met citroen
- Knolselderij-gehakttaartjes
- Knolselderijfrietjes met sausje
- Aardappel-knolselderijballetjes
- Kropsla met knolselderij en Roquefort
- Knolselderij met ham, kaas en rijst
- Knolselderijstamppot met mosterd
(Knol)venkel

- Risotto met venkel en zalm
- Venkel-aardappelschotel met room
- Venkelsoep met room
- Venkel met rode ui uit de wok
- Venkelsalade met sinaasappel en blauwe kaas
- Knolvenkel met pasta en garnalen
- Venkelsalade met fruit
- Knolvenkel in de oven
- Venkel met hamsaus
- Gegratineerde venkel met geraspte belegen kaas
- Pasta met knolvenkel
- Knolvenkel in Marokkaanse marinade
- Venkel in wijnsaus
- Venkel à la Kamphuis
- Venkel met koolvis uit de oven
- Venkel op z'n Italiaans
- Knolvenkeltaart
- Maaltijdsoep met venkel
- Knolvenkel met pasta en ham
- Venkelsalade met fruit en noten
- Venkel met een kruimellaagje
- Couscous met venkel en paprika
- Aardappel-venkelschotel met kaas
- Venkelsalade met citroendressing en kappertjes
- Venkelsoep
- Besbes (Venkelsoep)
- Rodebietensoep met venkel en sinaasappel
- Venkel-wortelmix met spekjes of gerookte tofu/tempeh
- Gegratineerde venkelpuree
- Rauwe venkelsalade
- Gebakken venkel met tomaat
- Venkelsalade met ei en pestodressing
- Venkel-komkommersalade
Komkommer
- Komkommersalade met zonnebloempitjes en parmezaanse kaas
- Komkommersalade met bosui en dille
- Pittige komkommer uit de wok
- Sla met komkommer en tomaten
- Komkommersalade met dille en mosterd
- Koude yoghurtsoep met komkommer
- Komkommersalade met slagroom en dillegroen
- Komkommersalade met chilipoeder en citroen
- Komkommersalade met bulgaarse yoghurt
- Tomaat-komkommer salade met citroen-pesto dressing
- Komkommer gevuld met gehakt
- Komkommerprutje
- Griekse komkommer
- Komkommer uit de wok
- Venkel-komkommersalade
- Komkommersoep
- Tzatziki (bijgerecht)
Koolraap, meiraapjes, herfstraapjes, boterknolletjes

Ráápjes?
• Raapjes zijn vitaminerijk en caloriearm. Vóór de komst van de aardappel was raap een belangrijk voedingsmiddel en vormde de basis van vele menu's. Rauw hebben ze een frisse smaak en zijn ze zeer geschikt om te verwerken in salades. U hoeft ze niet te schillen. Snijd het onderkantje en eventueel bovenkantje eraf, snijd de knolletjes in plakjes en kook de groente in een laagje water.
• Alle recepten met koolrabi en met koolraap kunt u ook met raapjes bereiden.
• Ook lekker: geraspt & rauw op een boterham met (oude) kaas en een likje mosterd.
Boterknolletjes
Deze gele knolletjes worden ook wel zandraap, boterraap of goudbol genoemd. Het is een oude, vergeten groente met een bitterzoete smaak. Licht pittig, ook wel te vergelijken met radijs. De knolletjes kunnen rauw worden gegeten, maar ook gekookt of gebakken. Eventueel begeleid door een kerrie- of notensausje. Of verwerkt in een stamppot.
- Pittige koolraap
- Gebakken raapjes met kruiden
- Gegratineerde koolraapschotel
- Geglaceerde raapjes
- Herfstraapjes a la creme met ham
- Geglaceerde raapjes met tijmhoning
- Raapjes met pasta en kaassaus
- Ovenschotel met raapjes
- Koolraap met gember uit de wok
- Koolraap-spaghetti in kaassaus
- Gratin van aardappelen en raapjes met cheddar
- Raapjes met maanzaadboter
- Raapjessoep met kerrieballetjes
- Raapjesrisotto met kervel en citroenmelisse
- Stoofpotje met koolraap
- Ovenschotel met koolraap en gerookte zalm
- Salade met boterknolletjes
- Turkse salade van raapjes
- Stoofschotel met koolraap en kip
- Meiraapschotel met gehakt en rijst
- Gebakken koolraap
Koolrabi

*TIP* Koolrabi schillen
aan de wortelkant royaal, aan de bovenkant niet, daar alleen afpellen. De jongste blaadjes zijn ook eetbaar.
Koolrabi superschmelz is een echte bewaargroente. Met zijn dikke schil kan hij in de winter nog veel weken in de koeling bewaard worden. Dit in tegenstelling tot zijn zomerse zusje. Het is dan wel belangrijk dat de schil er ook goed afgehaald wordt, anders zoek je zijn naam ‘superschmelz’ tevergeefs terug: snij bij de wortelstok een dik stuk eraf. Schil dan vanaf de onderkant zeker ½ cm dik. Onder de eerste zachte laag zit vaak nog een houtig randje. Dichter bij het groeipunt kun je dunner schillen. Zo blijft een malse kern over. Hij is lekker om rauw te eten in dunne plakjes (zoet).
Gekookt is koolrabi lekker in blokjes met een witte saus.
- Koolrabi met gember
- Roergebakken koolrabi
- Koolrabi in mosterd-roomsaus
- Koolrabisalade met appel
- Gegrilde koolrabi met bieslookboter
- Gebakken koolrabi met romige saus
- Koolrabisoep met grove mosterd
- Gebakken koolrabi met frisse saus
- Zoetzure koolrabi
- Koolrabi met ham en kaas uit de oven
- Koolrabisalade met komkommer
- Koolrabi met champignons uit de oven
- Koolrabi met kerriesaus
- Koolrabi met mosterdsaus uit de oven
- Koolrabisalade met hazelnoten
- Koolrabi met zelfgemaakte kaassaus
- Koolrabi-kaas ovenschotel
- Penne met koolrabi
- Koolrabisoep met gorgonzola
- Koolrabi met linzen
- Koolrabi in romige dillesaus
- Koolrabisoep
- Lasagne met zalm en koolrabi
- Ovenschotel met koolrabi en geitenkaas
- Stoofpot met koolrabi en wortelpeterselie
- Koolrabi met gehakt en dille voor 2 personen
- Koolrabisalade
Krielaardappels
- Warme (kriel)aardappelsalade met bieslook en kappertjes
- Kartoffelsalat
- Krieltjesschotel
- Gebakken krieltjes met rozemarijn en knoflook
- Krieltjes met prei en champignons
- Krieltjes met cherrytomaatjes en gehakt
- Gegratineerde krieltjes met roomkaas
- ‘Pellkartoffeln’
- Krieltjes met prei en champignons
- Krielaardappeltjes met knoflook en tijm
- Krielaardappelsalade met stengelui
Krulandijvie
zie Andijvie
Mais
zie Suikermais
Paars mosterdblad
Paarse bladmosterd of paars mosterdblad is een bladmosterd met fijn ingesneden paarse blaadjes met een pittige smaak. Het kan gekookt als spinazie en als roerbakgroente gegeten worden. Of gebruik de blaadjes in slaatjes om een pittige toets te geven.
Ook recepten voor raapstelen zijn geschikt voor bladmosterd.

- Stamppot paars mosterdblad
- Stamppot met paarse bladmosterd en blauwe kaas
- Stamppot mosterdblad met feta
- Stamppot met paars mosterdblad en noten
- Gestoofde bladmosterd in soja-saus
Paksoi
Paksoi is een snelgroeiende plant met sappige stelen en een frisse smaak. In het voorjaar een van de eerste groentes uit de koude kas. De binnenste bladeren en de witte stelen zijn ook rauw heel lekker met een romige dipsaus.
- Roergebakken paksoi met ui en ketjap
- Paksoi met walnoten
- Paksoi met bonen in tomatensaus
- Romige paksoi
- Stamppot paksoi (1)
- Gegrilde paksoi met sesam
- Oosterse tilapiafilet met paksoi
- Notenrijst met paksoi
- Paksoi met paprika
- Kerriekokos paksoi
- Pittig gehakt met paksoi
- Paksoi met macaroni en ei
- Oosterse groentesoep met paksoi en shii-take
- Ovenschotel paksoi & champignons
- Paksoi met ananas
- Noedelsoep met paksoi en ei
- Stamppot paksoi (2)
- Geroerbakte paksoi
- Paksoi met tomaat en cashewnoten
- Paksoi met brie en walnoten
- Gestoofde paksoi met tomaat
- Soep met paksoi en champignons
- Stamppot paksoi met gebakken uiringen
- Spaghetti met paksoi
- Bruine bonenschotel met paksoi
- Paksoi met kaassaus
- Pittige paksoi
- Gestoofde paksoi
- Paksoi met tahoe (tofu)
- Paksoi met vis en tomaten
- Stamppot paksoi shanghai met kruidenkaas
- Roergebakken paksoi met paprika
Palmkool
- Palmkool in sinaasappel/mandarijnsap
- Pasta met palmkool, kikkererwten, pecorino en citroen
- Vegetarische palmkoolstamppot met ui, tomaat en kaas
- Pasta met palmkool
- Palmkoolsoep met bonen en spekjes
- Palmkool met chilipeper, knoflook en olijven
- Stamppot met palmkool en worst
- Palmkool met knoflook
- Palmkoolsoep van Joop Zwiep
Paprika

- Linzensalade met feta, paprika en bosui
- Pasta met paprika en rucola
- Kleurige stamppot met feta, paprika en noten
- Paprikataart met roomkaas
- Paprika gevuld met aardappelpuree
- Paprikasoep met ui en knoflook
- Couscous met feta, bosui en rode paprika
- Paprika-bleekselderijsalade
- Prei-paprika-stamppot met vegetarische balletjes
- Paprika gevuld met walnoten en geitenkaas
- Jamie Oliver: pasta peperonata
- Kerriesoep met paprika en bosui
- Gegrilde paprikasalade met feta, olijven en pijnboompitten
- Gevulde paprika's met couscous
- Pasta met paprika en tonijn
- Paprikasalade met hüttenkäse
- Spaghetti met geroosterde paprikasaus
- Gevulde vegetarische paprika
- Gevulde puntpaprika's met tonijn
- Vegetarische pasta met champignons en paprika
- Gevulde puntpaprika's met makreel en krieltjes
- Nasi goreng met prei, paprika en (bos)knoflook
- Geroosterde paprika in rozemarijn-vinaigrette
- Mediterrane paprikasalade
- Gebakken rijst met paprika en suikermaïs
- Gemengde groente uit de oven met paprika en courgette
- Paprikasoep met mascarpone
- Pikante kipschotel met paprika
- Gesmoorde paprika
- Gevulde paprika met gehakt en tomatensaus
- Paprikasoep van geroosterde paprika
- Paprikasoep met witte wijn
Pastinaak

- Pastinaak gegratineerd met oude kaas
- Pastinaak uit de oven met feta, peterselie en noten
- Honing-mosterd pastinaak-aardappelschotel
- Geroosterde pastinaak
- Soep van knolselderij en pastinaak
- Knolselderij-pastinaak-stamppot met gebakken paddenstoelen en walnoten
- Pastinaaksoep met kastanjechampignons
- Pasta met saus van pastinaken
- Pastinaakstamppot met hazelnoten en sinaasappel-oregano-olie
- Spaghetti met pastinaak en sinaasappelsaus
- Hartige taart met pastinaak en ansjovis
- Romige pastinaaksoep met knoflookcroutons
- Pastinaak uit de oven met honing mosterd dressing
- Pastaschotel met pastinaak
- Pittige pastinakensoep
- Pastinaakschotel met rijst
- Gebakken pastinaak met hazelnoten
- Groentepannetje met pastinaak en paprika
- Romige pastinaaksoep met peer
- Geroosterde pastinaak met Italiaanse kruiden
- Pastinaak met uien en pesto
- Crèmesoep van pastinaak
- Pastinaak met aardappelgratin
- Hutspot met pastinaken
- Pastinaak-appelsoep
- Pastinaakzalf (puree)
- Pastinaaksoep met broccoli
- Prei-pastinaaksoep
- Pastinaakpuree met gebakken geitenkaas
- Pastinaken en zoete bataat uit de oven
- Pastinaak-preisoep met gember
- Stamppot met pastinaak, prei en zalm
- Pastinakenpuree met knoflook
Peterselie
Peultjes
- Tagliatelle met peultjes en chorizo
- Paddenstoelen-peultjesschotel
- Roergebakken peultjes met ananas
- Bami met oesterzwammen en peultjes
- Oosterse roerbak met peultjes
- Pastasalade met peultjes en dragon
- Kip met peultjes
- Tagliatelle met gorgonzola en peultjes
- Peultjes met bieslookroom
- Peultjes met wortelen
- Varkensreepjes met peultjes in de wok
- Roergebakken rundvlees met peultjes
Pompoen

*TIP* Een pompoen laat zich makkelijker snijden als je hem eerst in zijn geheel 5 minuten kookt in water. Bewaar het kookwater voor de soep.
- Geroosterde pompoen met kruiden
- Pompoensoep met kwark
- Gebakken pompoen
- Pompoensoep Jamie Oliver
- Pompoensoep met selderij
- Pompoenrisotto
- Kruidige pompoenblokjes uit de oven
- Pompoenlasagne
- Pompoensoep met gember en preiringetjes
- Gegratineerde pompoen
- Pittige pompoensoep
- Pompoen met pasta en rozemarijn
- Pompoenragout
- Pompoensoep met kerrie
- Pasta met pompoen en salie
- Pompoen stoofpotje
- Marokkaanse pompoensoep
- Stoofpot met pompoen en paddestoelen
- Pompoen-bonenschotel
- Pompoen met ui, kerrie en rozijnen
- Pompoensoep met knolselderij
- Stevige pompoen maaltijdsoep
- Pompoen gevuld met prei en gehakt
- De lekkerste pompoensoep
- Pompoen in de oven
- Pompoensoep
- Pompoensoep met prei en peterselie
- Pompoencheesecake
- Pompoentaart
- Geroosterde pompoen met pompoenpitpesto
- Hartige pompoenkoekjes
- Marokkaanse pompoensoep met kip
- Kebap v tikva (Kebab in een pompoen)
Portabella
Prei

Bewaartip • Om prei te bewaren kunt u deze ook, behalve in de koelkast, in uw tuin weer in de grond zetten. Het is een eenzaadlobbige plant die net als gras het groeipunt onderin heeft. De prei gaat dan ook gewoon weer wortels maken. Wel oppassen in april, want dan begint winterprei door te schieten en bloemen te maken. Ook mooi, maar niet meer eetbaar.
- Wortel-prei soep
- Oosterse wortel-prei-wokschotel
- Prei met kruidenkaas
- Preisoep met gember en koriander
- Preirisotto met paprika en geitenkaas
- Romige preisoep met kaas en champignons
- Prei met gorgonzola
- Preistoofpot
- Preisoep
- Prei met tomaat
- Vis-preischotel
- Prei à la crème
- Penne met prei/tonijnsaus
- Snelle preisoep met knolselderij
- Snelle eenpansmaaltijd met prei
- Prei-paprika-stamppot met vegetarische balletjes
- Prei-feta omelet met paprika
- Prei uit de oven met een lekker korstje
- Preistamppotje met cashewnoten
- Oosterse roerbakschotel met prei
- Zwarte bonenschotel met prei en taugé
- Quiche met prei en geitenkaas
- Prei-aardappel ovenschotel
- Preisoep met knolselderij
- Romige preisoep
- Nasi goreng met prei, paprika en (bos)knoflook
- Snelle mosterd-prei-knolselderijsoep
- Aardappelpuree met knolselderij en prei
- Prei-pastinaaksoep
- Snelle preisoep
- Macaroni met tahoe of kip, worteltjes en prei
- Preisoep met grote witte bonen en tijm
- Prei-groentenschotel
- Prei met wortelpeterselie
- Rösti van prei en wortels met koolvis
- Quiche met witlof, gorgonzola en prei
- Groenekooltaart met prei en hüttenkäse
- Puree met prei en taugé
Pronkbonen
Pronkbonen lijken op snijbonen maar ze zijn langer en slanker, en de buitenkant is wat ruwer. Pronkbonen zijn jong in hun geheel eetbaar, van de oudere bonen zijn de zaden als peulvrucht te eten of te drogen.
Lekker:
- gekookt met een beetje boter, peterselie en peper,
- gekookt en afgekoeld in een salade
- roergebakken met knoflook en kip, geblust met ketjap
- met witte bonen als stamppot.
Recepten met snijbonen zijn ook geschikt voor pronkbonen. Eet pronkbonen niet rauw. Pronkbonen zijn in de koelkast 2-5 dagen houdbaar in een niet-afgesloten zak.
Raapstelen

*TIP* Variaties met raapstelen: in stamppot met uitgebakken spekjes en/of kaasblokjes; in salade met kruimels gorgonzola; in rauwkostsalade met geraspte wortel; geblancheerd in hartige taart.
Raapstelen zijn geschikt voor een lekkere stamppot. Tip voor een lekkere pittige variant: voeg blauwe kaas en cashewnoten toe.
- Hartig taartje met raapstelen
- Stamppot raapstelen met spekjes
- Pasta met raapstelen
- Stamppot raapstelen met knoflook
- Stamppot raapstelen met bieslook
- Raapsteeltjesstamppot met paddestoelen en ui
- Wokgerecht met raapstelen
- Penne met raapstelen
- Risotto met raapstelen
- Maaltijdsalade met raapstelen
- Stamppot rauwe raapsteeltjes met paprika
- Tortilla's met romige raapstelen
- Spaghetti met raapstelen
- Sajoer Toemis van raapstelen
- Couscoussalade met raapstelen
- Stamppot raapstelen met karnemelk-uiensaus
- Stamppot raapstelen met blauwe kaas
- Raapstelensoep met ei
- Raapsteeltjestaart
- Raapstelen in béchamelsaus
- Linzen met raapstelen
- Raapstelensoep met taugé
- Raapstelensalade met ei en peterselie
- Roergebakken raapsteeltjes
- Raapstelenquiche
- Raapstelensalade met oude kaas en pijnboompitten
- Spaghetti met raapsteeltjes
Rabarber
- Rabarbersalade met geitenkaas en spekjes
- Spaghetti met rabarbersaus
- Rabarbercompote
- Visfilet met rabarber-honingsaus
- Perzische stoofschotel met rabarber
- Rabarbercouscous
- Rabarbercrunchy
- Rabarber-crumble
- Varkensvlees met rabarber-sinaasappelsaus
- Rabarberflip
- Wortel-rabarbersoep
- Rabarberjam
Radicchio rosso / Roodlof
- Salade van radicchio, appel en walnoten
- Radicchio risotto
- Gegrilde Radicchio/Roodlof
- Radicchiosla met tahindressing
- Radicchiosla met tomaat en olijven
Radijs
- Salade van radijs en sla
- Salade met radijs
- Zomerstamppotje met radijsjes, ijsbergsla en kaas
- Radijs-fetasalade
- Macaronisalade met radijs
Rammenas

Deze relatief onbekende radijsachtige heeft een aantal heilzame werkingen. Zo werkt rammenas versterkend en zuiverend op je gal, lever en luchtwegen. Een veelzijdige groente, die beslist wat meer in onze voeding geïntegreerd mag worden. Meestal wordt de rammenas rauw in plakjes gesneden (lekker op boterham met kaas) of geraspt bij slaatjes of andere gerechten. Je kan hem ook meekoken in een stoofpotje of apart stoven in boter of olijfolie, met een teentje look. Als je rammenas op deze manier klaarmaakt, doet de smaak denken aan raapjes.
*TIP* lees over De veelzijdigheid van rammenas
- Rammenas als medicijn
- Rammenassalade met komkommer en appel
- Winterpostelein met sinaasappel en rammenas
- Salade met kropsla en rammenas
- Tagliatelle met ham en geraspte rammenas
- Rammenas au gratin
- Tomatensla met rammenas en mozzarella
- Rammenas-preisoep
- Stamppot rammenas
Rode kool

- Rodekoolsalade
- Rode kool volgens oma
- Exotische rode kool
- Gemarineerde rode kool met appel
- Rode kool in wijnsaus
- Rode kool met appel, kaneel en rozijnen
- Rode kool-pastaschotel
- Rode kool met sinaasappel
- Rode kool met kikkererwten (1)
- Rodekoolsalade met sinaasappel
- Roergebakken rodekool met tijm
- Rode kool met appel
- Rode kool met appeltjes op grootmoeders wijze
- Couscous met rode kool en geitenkaas
- Rode kool met tutti frutti
- Gestoofde rodekool met peer en kaneel
- Rode kool met rode ui en appels
- Deense rode kool met cashewnoten
- Rode kool met kikkererwten (2)
- Rodekoolsalade met ananas
- Rode kool met peren
- Rode kool met sinaasappel uit de oven
- Rode kool met dille
- Gestoofde rode kool met cranberry's
- Rode kool met kaneelappel
- Rode kool met sinaasappel en gember
Romanesco

Romanesco is een zeer decoratieve bloemkool. Ze wordt ook wel torentjesbloemkool genoemd, heeft een zachte koolsmaak en is snel gaar. Romanesco kun je in elk bloemkoolrecept gebruiken.
- Romanesco met kaassaus
- Gegratineerde romanesco
- Romanesco op z'n Pools
- Romanesco/-bloemkoolsoep
- Snelle romanescoschotel
- Gebakken romanesco met walnoten
Rucola
Schorseneren

*TIP* — Kook schorseneren in de schil, en pel daarna de schil eraf. Dit gaat heel makkelijk en u heeft geen last van het kleverige sap.
- Schorseneren met kerrie-kaassaus
- Schorseneren met kaassaus
- Schorseneren-ovenschotel
- Tagliatelle met schorseneren
- Schorseneren met bechamelsaus
- Schorseneren uit de oven
- Schorsenerenroomsoep
- Schorsenerenrösti
- Schorsenerenrolletjes met ham en kaassaus
- Romige schorsenerensoep
- Lauwwarme schorsenerensalade
- Schorseneren met pasta en kaassaus
- Schorseneren met peterselie en citroen
- Schorseneren met geitenkaas en amandelen
Selderij, bleekselderij, groenselderij

Groenselderij is een smaakvolle groente. De groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels.
Schijfjes groenselderij kunnen ev. in combinatie met andere groenten zoals wortel, prei, ui, tomaat, courgette etc. gestoofd worden. Ook is ze lekker in de soep.
Rauwe schijfjes groenselderij zijn heerlijk in een gemengde salade. Met een dipsausje erbij zijn de rauwe stengels een kruidige en sappige traktatie. Stoof in stukjes gesneden groenselderij met een scheutje water en een klontje boter in 15 min. gaar of gebruik het als smaakmaker in soepen, salades en stoofschotels.
Rauwe schijfjes groenselderij geven een gemengde salade een pittig smaak- en kleuraccent. Gebruik eventueel wat verse blaadjes van de selderij naar smaak in de soep, in een groenteschotel of heel fijngeknipt in salades.
- Bleekselderij met mais en roomsaus
- Waldorfsalade met groenselderij en appel
- Aardappel-selderijsalade
- Selderijsalade met dadels
- Aardappel-bleekselderijschotel met oude kaas
- Linzensoep met bleekselderij
- Stamppotje van bleekselderij met spekjes en banaan
- Paprika-bleekselderijsalade
- Rijst met bleekselderij en kaassaus uit de oven
- Stamppot met appel en groenselderij
- Selderij-eiersalade met tomaatjes
- Kruidige groenselderij
- Bleekselderijsalade met blauwe kaas
- Bleekselderijstamppot met gorgonzola en spekjes
- Pasta met groenselderij en champignons
- Bleekselderijsoep
- Bleekselderij ovenschotel
- Romige ovenschotel met bleekselderij, ham en kaas
- Mediterrane bleekselderij
- Gemengde salade met bleekselderij
- Quinoa met selderij en pindasaus
- Spitskool met groenselderij, noten en salie
- Groenselderij hoe & wat
- Groenselderij met wortel en bonen
- Linzensoep met prei, bleekselderij en tomaat
- Rauwkostsalade met groenselderij
- Salade van groenselderij met champignons
- Chinese bleekselderij
- Bieten-aardappelsalade met feta en groenselderij
Sla

Kropsla
- Rauwkostschotel met kropsla
- Kropsla-kruidensalade
- Kropsla met sinaasappel
- Kropsla met avocado en olijven
- Kropsla met yoghurt-dilledressing
- Kropsla met tonijndressing
- Kropsla met kaassaus
- Pasta met oude kaas, spekjes en sla
- Salade van kropsla, peer en rauwe ham
- Kropsla zoals tie eigenlijk hoort
- Kropsla met knolselderij en Roquefort
Bataviasla

- Bataviasla met paprika en walnoten
- Bataviasla op z'n Italiaans
- Bataviasla met appel en yoghurtdressing
- Bataviasalade met kruidensaus
- Risotto met bataviasla en garnalen
- Stamppot bataviasla met chorizo en kaas
- Bataviasla met kapucijners
Bindsla

Bindsla, ook wel Romeinse sla genoemd, is een stevige soort sla. Het blad van deze sla is stevig en zowel geschikt om te stoven als om rauw als salade te eten. Heerlijk rauw in reepjes gesneden in een stamppot met (vegetarische) worst of spekjes. Andijvierecepten zijn geschikt voor deze slasoort. Ook is bindsla heel geschikt om in een soep of stoofschotel te verwerken en om als salade te eten. Bindsla is in een natte (thee)doek in de koelkast een aantal dagen te bewaren.
- Gebakken bindsla met spekjes
- Caesarsalade met bindsla en croutons
- Cesar Salade met bindsla
- Griekse salade met bindsla van Jamie Oliver
- Kaassalade met bindsla en krieltjes
- Stamppot bindsla
- Bindsla met croutons
Eikebladsla

- Eikebladsla met geitekaas
- Eikebladsla met avocado en stengelui
- Eikebladsalade met mozzarella en perzik
- Salade met eikebladsla
- Eikebladsalade met sinaasappel en brie
- Eikebladsla met peer en blauwe kaas
IJsbergsla

- IJsbergsla met venkel en appel
- Stamppot ijsbergsla met paprika en tofugehakt
- Pasta maaltijdsalade met ijsbergsla en tonijn
- Fruitige ijsbergsalade
- Stamppot ijsbergsla
- Maaltijdsalade met ijsbergsla
- Bijgerecht ijsbergsla
- IJsbergsla met diverse groenten
- IJsbergsla met augurk en zilveruitjes
- Zomerse ijsbergsalade met worteltjes
- Stamppot ijsbergsla met eieren
- IJsbergsla met druiven en paprika
- Wraps met ijsbergsla en tomatensalsa
- IJsbergsla met tomaten en olijven-knoflooksaus
- IJsbergsla met tonijn, rode ui en kiemen
- Geroosterde ijsbergsla met basilicum
- IJsbergslasoep
Diverse salades
- Sla met sinaasappel en walnoten
- Sla met appel
- Sla met ei in remouladesaus
- Sla met mosterddressing
- Sla met walnoten en spek
- Sla met druiven, walnoten en geitenkaas
- Sla met tonijn
- Sla met pruimen
- Sla met blauwe bessen, kaas en noten
- Sla met tomaat en komkommer
- Salade met mango of meloen
- Sla met komkommer en honing-mosterddressing
- Zomerse sla
- Sla met radijs, tomaat en komkommer
- Salade met pittige dressing
- Salade met yoghurt-dilledressing
- Sla met avocado en paprika
- Salade met romige dressing
- Salade met gegrilde feta en honingvinaigrette
- Fruitige salade
- Sla met ananas
- Sla met mozzarella en perzik
- Sla met stengelui en geitekaas
- Sla met paprika, gorgonzola en croutons
- Sla met feta en tomaat
- Gemengde salade met bosui
- De eerste slakroppen weer van eigen land
- Sla met tomatendressing en croutons
- Sla met paprika en walnoten
- Sla met tonijn, rode ui en kiemen
- Sla met yoghurt-mandarijnsaus
- Stamppot sla met spekjes
- Babyleafsalade met geitenkaas
- Gegrilde sla met salsa verde
- Mexicaanse salade
- Babyleafsalade met geitenkaas
zie ook Radicchio rosso en Veldsla
Snijbiet, zilverstelen en mangold

Snijbiet wordt ook wel warmoes genoemd. Het groene blad wordt gekookt als spinazie. Ook de dikke, witte of rode bladnerf en de stengels kunnen gekookt of gestoofd worden. Bewaar de snijbiet maximaal enkele dagen in de koelkast. Deze groente werd vroeger veel gegeten, een oud-Nederlands gezegde luidt dan ook:
Op roggestoet en snijbietstengels
gedijen zelfs de domste bengels.
Mangold is geen paksoi, maar snijbiet. Het is een stevige bladgroente, waarvan zowel de steel als het blad te gebruiken is.
- Snijbiet à la Jacqueline
- Risotto met snijbiet
- Lasagne met snijbiet en bechamelkaassaus
- Snijbiet met tempeh en pindasaus
- Roergebakken snijbiet met geitenkaas
- Pittig gehakt met snijbiet
- Maaltijdsoep met snijbiet
- Stamppot van snijbiet
- Tortilla's met snijbiet
- Roerbak van bacon, aardappel en snijbiet
- Snijbietsoep met tomaat en ei
- Snijbiet met een krokant korstje
- Snijbietsoufflé met ansjovis
- Omelet met snijbiet
- Pasta met snijbiet en room
- Lasagne met snijbiet
- Ovenschotel snijbiet met aardappel
- Gestoofde linzen met snijbiet en gepocheerd ei
- Gestoofde snijbiet met boter en kaas
- Stamppot snijbiet met paddestoelen en ui
- Sarma van snijbiet
- Mangold/Snijbiet met aardappelen, een Kroatisch recept
- Stamppot snijbiet met spekjes
- Groene linzenschotel met snijbiet
- Snijbiettaartje met pompoenpitten
- Stamppot snijbiet met spekjes
- Soufflé met snijbiet
Snijbonen

*TIP* Snijbonen eenvoudig klaarmaken
Snijd de punten van de bonen en trek zonodig de draad ermee af. Was de bonen en snijd ze in stukken van enkele centimeters of dunner. Je kunt ze ook met een molentje fijnsnijden of met de keukenmachine. Kook de bonen beetgaar in een beetje water met een snufje zout in ongeveer 15 min. Giet de boontjes af en bewaar het vocht eventueel voor een sausje. Roer een klein klontje boter door de warme boontjes.
- Snijbonen met tomaat
- Tonijn met snijbonen en olijven
- Snijbonenschotel
- Snijbonen in klappersaus
- Couscous met snijbonen
Spekbonen
- Spekbonen met tomaat
- Tonijn met spekbonen en olijven
- Spekbonen in klappersaus
- Spekbonenschotel
- Spekboonsalade
- Wokschotel met rijst en spekbonen
- Spekbonen met spek
Sperziebonen

Bereidingstips
Je kunt sperziebonen op z'n Hollands bereiden met een klontje boter en wat versgeraspte nootmuskaat, maar sperziebonen hebben veel meer in hun mars. Je maakt de maaltijd opeens veel spannender als je de sperziebonen even omschept met in olijfolie gebakken plakjes knoflook en reepjes gedroogde tomaat. Of met een bosuitje in flinterdunne ringetjes en wat fijngehakte verse oregano. En als je sperziebonen in een salade gaat verwerken, spoel ze dan direct na het koken in een vergiet met koud water. Hierdoor stopt het kookproces direct en blijven de boontjes echt knapperig.
- Spaanse sperziebonen
- Oosterse sperzieboontjes
- Sperziebonen met tomaat
- Tonijn met sperziebonen en olijven
- Sperziebonen met pijnboompitten en Parmezaanse kaas
- Romige spaghetti met sperziebonen
- Sperziebonen met knoflook, kerstomaatjes en balsamicoazijn
- Couscous met sperziebonen
- Romige sperziebonen
- Sperziebonen met uien en bonekruid
- Sperziebonensalade
- Griekse gesudderde sperziebonen in tomatensaus
- Sperziebonensalade met feta
- Sperziebonen met ham en tomaat
- Sperziebonen met tomaat en paprika
- Ratatouille met sperziebonen
- Gestoofde sperziebonen in kokossaus
- Sperziebonen Sri Lanka
- Pasta met sperziebonen en olijven
Spinazie

- Pasta met wilde spinazie
- Tofu met spinazie en champignons
- Spinazie met yoghurtsaus
- Spinazie met kaas en noten
- Lasagne met zalm en spinazie
- Spinazie-gierst schotel
- Omelet met spinazievulling
- Linzen met spinazie
- Spinazie met room en eieren
- Risotto met paddestoelen en wilde spinazie
- Penne met wilde spinazie, pijnboompitten en gorgonzola
- Pittige roerbakspinazie
- Wilde spinazie met pasta
- Spinaziesoufflé met ansjovis
- Spinazie volgens Turks recept
- Wrap met spinazie, feta en tomaat
- Lauwwarme spinaziesalade met mosterddressing
- Spinaziequiche met geitenkaas en pesto
- Lasagne met spinazie en ricotta
- Spinaziesalade met peer
- Spinazietaart
- Spinazie-champignon-gratin met bechamelsaus
- Spinazierolletjes of spinazielasagne
- Spinaziesalade
- Griekse spinazietaart
- Spinazie met macaroni
Spitskool

- Spitskool met gehakt en witte rijst
- Indonesische spitskool met kokosmelk
- Spitskool met champignons en ananas uit de wok
- Spitskool met kerrie en ei
- Couscous met spitskool, kip, pinda's en rozijnen
- Roergebakken spitskool met paprika en (vegetarisch) gehakt
- Vegetarische nasi met spitskool
- Roergebakken spitskool met appel
- Zacht gestoofde spitskool met kabeljauw
- Spitskool-ovenschotel met gehakt en kerrie
- Zomerse spitskool met feta en zwarte olijven
- Indische koolvisfilet met spitskool en tomaat
- Roergebakken spitskool met cashewnoten
- Spitskool met kokos
- Spitskool met notensaus
- Spitskool met feta, zonnebloempitjes en koriander
- Pasta met spitskool
- Spitskool met citroenroom
- Spitskool-brieschotel
- Pasta met spitskool in tomatensaus
- Spitskool-ovenschotel met rozijnen
- Spitskool met groenselderij, noten en salie
- Spitskool met kip en pinda's
- Spitskool à la crême
- Stamppot spitskool met spekjes
- Spitskoolsalade met paprika
- Spitskool met vis en tomaten
- Spitskoolovenschotel
- Heerlijke kooltaart op z'n Fins
Spruitjes

- Geroosterde spruitjes met knoflook
- Gebakken spruitjes met tijm en honing
- Spruitjes on the side
- Spruiten met spekjes en champignons
- Spruitjes ovenschotel
- Spruitjes in mosterdboter
- Spruitjes met uien uit oven
- Spruitjes met walnoten en brie
- Vlaamse spruiten
- Gesmoorde spruitjes met knoflook en ui
- Spruitjesschotel uit de oven
- Spruiten met aardappelpuree en noten
- Pittige vegetarische spruitjes
- Pasta met spruitjes en spekjes
- Indische spruitjes
- Spruitjesstamppot met walnoten
- Spruitjesstamppot met appel en spekjes
- Spruitjes met amandelschaafsel en nootmuskaat
- Spruitjes met gebakken ui en paprika
- Wokstamppot met spruitjes en kerrie
- Spruitjessoep
- Penne met spruiten
- Bulgursalade met spruitjes
- Eenpansgerecht van spruitjes met wintergroenten en kruidenkaas
Stoofperen

- Stoofperen van Oma
- Stoofperen met diksap en dadel
- Hete bliksem met stoofperen
- Stoofperen zonder suiker
- Nog een keer: stoofperen
- Stoofperen met chocoladesaus
- Stoofpeertjes en aardappelpannekoek
Suikermais

- Algemene bereidingswijze
- Geroosterde maiskolf
- Gebakken maiskolf met Parmezaanse kaas
- Maiskolven met kruidenboter
- Gestoomde hartige maiskolven
- Maiskolven met peterselieboter
- Suikermais met olijvenkwark
- Maiskolf met citroenboter
- Gebakken rijst met paprika en suikermaïs
- Maiskolven met honing en boter
- Maissoep
- Andijvie-appel-maïssalade
- Maissalade
Taugé
zie Kiemen
Tomaat

- Amandeltomaten
- Tomatensalade met mozarella
- Tomaten gevuld met tonijn-tapenade en Parmezaanse kaas
- Tomatensla met bosui en feta
- Tomaat-mozarellasalade
- Tomaat gevuld met geitenkaas
- Tomaat met camembertvulling
- Pastasalade met tomaat, mozzarella, veldsla en kappertjes
- Pasta met tomaten en spek
- Pastasalade met tomaatjes
- Tomatensalade met geroosterde mozzarella
- Tomaten gevuld met mais
- Vegetarische pasta met tomaat en rucola
- Verse tomatensoep
- Tomatensalade met rozemarijn en basilicum
- Gevulde tomaten uit de oven
- Tomatensalade met balsamico-azijn
- Tomaten-basilicumtaartjes van Gordon Ramsay
- Zomerse italiaanse tomatensalade
- Paksoi met tomaat en cashewnoten
- Selderij-eiersalade met tomaatjes
- Sla met tomatendressing en croutons
- Tomaten-roomsoep van verse tomaten
- Linzensoep met prei, bleekselderij en tomaat
- Tomaten-prei-roerei
- Tomatensalade met alfalfa
- Italiaanse tomatensoep met pesto
- Tomaat-komkommer salade met citroen-pesto dressing
- Sperziebonen met tomaat en paprika
- Gevulde tomaat met krab en gamba
- Tomatenrijst
- Tuinbonen met kruiden en tomaten
Tuinbonen

Tuinbonen hebben grote viltachtige peulen. Alleen de boontjes die in de peulen zitten worden gegeten. Tuinbonen worden traditioneel vaak gegeten in combinatie met bonenkruid en ham. Eenmaal gedopt, verkleuren ze snel.
Tuinbonen hebben van zichzelf een lichtbittere smaak. Als je het grijsgroene velletje van de bonen verwijdert, verdwijnt de lichtbittere smaak (dubbeldoppen): dompel de gedopte bonen 3 minuten in ruim kokend water met zout, laat ze uitlekken en verwijder dan het grijsgroene velletje. De tuinbonen dan nog 5 minuten koken.
Tuinbonen zijn niet rauw te eten vanwege een giftige stof, die door het koken echter verdwijnt.
- Tuinbonenschotel
- Citroenrisotto met tuinbonen
- Verse tuinbonen met feta en croutons
- Tuinbonen met kruiden en tomaten
- Spaghetti met jonge tuinbonen en spekjes
- Zomerstoofschotel met tuinbonen
- Tuinbonen met kruidenkwark
- Tuinbonensalade
- Marokkaanse tuinbonenschotel met thijm
- Tuinbonen met spekjes
- Tuinbonen met ham en tomaat
- Tuinbonensalade
- Catalaanse tuinbonen
- Falafel van tuinbonen
- Gesmoorde tuinbonen met rode ui en katenspek
- Tuinbonen met olijfolie
Uien

- Klassieke uiensoep met gruyere
- Rode uiensoep met brie-stokbroodjes
- Zuid-Franse uienpizza
- Uiensoep van rode uien met gruyèrebroodjes
- Romige uienschotel
- Salade met ui en bosknoflook
- Risotto met rode ui en blauwe kaas
- Rijst met courgette, ui en noten
- Franse uiensoep
- Geroosterde rode uien met balsamico azijn
- Macaroni met romige ui-eierragout
- Ovenschotel met winterpeen, uien en gehakt
- Paprika-ui-salade
- IJsbergsla met tonijn, rode ui en kiemen
- Gebakken appel met ui
Veldsla

- Kathinka's favoriete dressing bij veldsla
- Veldslasalade met gebakken spekjes en ei
- Veldsla met tomaat en avocado
- Veldslasalade met cherrytomaatjes en geitenkaas
- Veldsla-maaltijdsalade
- Veldsla-salade met tomaat en pijnboompitten
- Salade van veldsla met spek en kaas
- Pastasalade met tomaat, mozzarella, veldsla en kappertjes
- Veldsla met sinaasappel
- Veldsla-tonijnsalade
- Veldsla-salade met citrus
- Veldsla met champignons
- Veldsla met walnoten en geitenkaas
- Kathinka's favoriete dressing bij veldsla
- Maaltijdsalade met veldsla, gierst en geitenkaas
- Veldsla met oude kaas en kiemen
- Veldsla-salade met sjalot en cherrytomaatjes
- Veldsla met spekjessaus
- Veldsla anders
- Veldsla met rode biet, feta en grapefruit
Venkel
zie Knolvenkel
(Winter)postelein

- Salade van winterpostelein met paddestoelen en kruidige creme fraiche
- Salade van winterpostelein met spek en kaas
- Winterposteleinstamppot
- Winterposteleinsalade met walnoten en kiwi
- Winterpostelein met champignons
- Frisse salade van winterpostelein
- Salade van winterpostelein met dadels en geitenkaas
- Winterpostelein met ragout van champignons en ui
- Salade van winterpostelein met appel
- Winterposteleinsalade met sinaasappel en ei
- Stamppot winterpostelein met kaas en pompoenpitten
- Winterpostelein met geitenkaas en zoete noten
- Stamppot winterpostelein met prei en ui
- Pasta met winterpostelein
- Winterposteleinsalade met hazelnotenpesto
- Winterpostelein met verse bosknoflook
- Winterposteleinsalade met bosui
- Winterposteleinsalade met appel of yacon
- Avocadosalade met winterpostelein
- Winterpostelein met sinaasappel en rammenas
- Stamppot van winterpostelein
- Kaassoufflé met winterpostelein
- Winterpostelein met warme chorizo
- Feestelijke salade met winterpostelein
- Posteleinsoep
Witlof

- Witlof-kaas-schotel
- Witlof met champignons uit de oven
- Pasta met witlof, champignons en spekjes
- Witlof-kaas ovenschotel
- Witlof met honing en tijm
- Witlofsalade met mandarijn en kaas
- Pasta met kerrie en witlof
- Pasta met witlof en blauwschimmelkaas
- Witlof met appelsaus
- Gebakken witlof met rozemarijn
- Witlofsalade met peer en appel
- Witlof in bladerdeegflapje
- Gestoofde witlof met pruimen
- Gebakken kabeljauwfilet met witlof en mosterd
- Tarte tatin van witlof, rode uien en kaas
- Penne met witlof en gorgonzola
- Witlofsalade met appel, walnoten en rozijnen
- Witlof en rode bieten samen in een salade
- Witlofsalade met ananas en kaas
- Witlof met een korstje
- Quiche met witlof, gorgonzola en prei
- Ovenschotel met witlof en rijst
- Salade van witlof en champignons
- Stamppot witlof met uien en roquefort
- Goed gevulde witlofsalade
- Witlofsalade met fruitstukjes
- Gebakken witlof
- Franse witlof
- Witlof-mandarijnsalade
- Witlof-ovenschotel
- Salade van peer, witlof en rocquefort
- Kip-witlofschotel met pasta
- Witlof met een kaas-mosterdsausje
- Witlofsalade
- Witloftortilla
- Witlof-banaanschotel
- Witlofsalade met sinaasappel, ei en kerriemayonaise
Witte kool

- Zoetzure witte kool met rundergehakt
- Witte koolgratin
- Witte kool met banaan
- Kool met pindasaus
- Koolschotel met appel en kaas
- Witte koolschotel
- Roerbak witte kool met kerrierijst
- Zoetzure witte kool uit de oven
- Wittekoolsalade met appel, walnoten en zure room
- Witte kool met kerrie, rozijnen en cashewnoten
- Stamppot witte kool met kerrie en ananas
- Pastapannetje met kool en champignons
- Stamppot witte kool
- Macaroni met tofureepjes en witte kool
- Gesmoorde witte kool met ananas
- Indische kool in kokosmelk
- Romige koolsalade
- Aziatische wittekoolsalade
- Citroenkool met gekruide rijstballetjes
- Pittige kool met paprika en tomaat
- Witte kool met zure room
- Witte koolsoep
- Reuze-pannekoek met witte kool
- Stoofpotje van witte kool
- Witte kool met wortelpeterselie en rookworst
- Koolpizza 1
- Koolpizza 2
- Koolrolletjes
- Koolrolletjes met vleesvulling
- Zoetzure kool
Wortel, peen, bospeen, winterpeen, regenboogpeen

- Wortel-prei soep
- Wortelsalade met regenboogpeen
- Romige wortelcurry
- Worteltjes met rijst en falafelballetjes
- Wortels in mosterd-roomsaus
- Wortelsoep met kokosmelk
- Worteltjes met verse gember
- Hutspot met tuinkruiden
- Wortels met honing en mosterd
- Geroosterde wortels met rozemarijn
- Pittige wortels met rijst
- Worteltjes in kruidensaus
- Geroosterde wortels
- Worteltjes met koolvis uit de oven
- Spaghetti met wortel-knoflooksaus
- Romige rijst met wortel en gorgonzola
- Wortels uit de oven
- Kruidige wortelsoep
- Exotische hutspot
- Wortels met balsamico en rozemarijn
- Waspeen met Provençaalse kruiden
- Hutspot met oude kaas
- Gekarameliseerde worteltjes met honing en peterselie
- Gestoofde wortels op z'n Zuid-Afrikaans
- Tagliatelle met worteltjescurry
- Wortels met tijm en mosterd
- Regenboogpeen met peterselieboter
- Pittige vegetarische hutspot
- Worteltjes met peterselie
- Wortels met honing
- Geroosterde regenboogworteltjes
- Worteltjes met mosterdsaus
- Geroosterde winterpeen [met hazelnoten]
- Vegetarische hutspot uit de oven
- Risotto met winterpeen
- Pasta met worteltjes in kaassaus
- Geroosterde wortels
- Wortelslierten
- Macaroni met tahoe of kip, worteltjes en prei
- Oosterse wortel-prei-wokschotel
Wortelpeterselie

Wortelpeterselie is een kruidige witte wortel met een smaak die vergelijkbaar is met bladpeterselie, net zoals knolselderij de smaak heeft van bladselderij. Wortelpeterselie is rijk aan vitamine A1, B2 en C en heeft veel waardevolle mineralen.
Schrob en was voor gebruik de wortel schoon (evt. dun schillen). Ze kan op verschillende manieren, zowel rauw (geraspt) als gekookt gegeten worden. Deze groente is heerlijk in soepen, sauzen, stoofschotels, stamppotten en gemengde groenteschotels. Recepten voor knolselderij en pastinaak zijn ook goed voor wortelpeterselie te gebruiken. Bewaar wortelpeterselie maximaal een week in een vochtige doek in de koelkast.
- Lauwwarme couscous met wortelpeterselie, pompoenpitten en citrusdressing
- Wortelpeterseliesoep met gember en kerrie
- Stoofschotel met wortelpeterselie en prei
- Wortelpeterselie stoofpot
- Prei met wortelpeterselie
- Wortelpeterseliesoep
- Wortelpeterseliesalade
- Gekruide wortelpeterselie met rode biet
- Gestoofde wortelpeterselie met knoflook, tijm en kaneel
- Stoofpot met koolrabi en wortelpeterselie
- Gegratineerde wortelpeterselie
- Witte kool met wortelpeterselie en rookworst
Yacón
- → ¿Qué? ¿Yacón?
- Yaconsoep
- Waldorfsalade met yacon
- Yaconsoep met kruiden
- Yacon carpaccio
- Havermoutpannenkoeken met honing en yacon
- Salade van winterpostelein, yacon en blauwschimmelkaas
- Veldsla met yacon
Zoete bataat (Zoete aardappel)

Zoete bataat
Ondanks de naam is bataat of zoete aardappel is geen familie van de aardappel. De bataat hoort tot de winde-familie. Het is de knolvormige wortel van een slingerachtige plant die oorspronkelijk uit Mexico komt. Bataat bevat meer calcium, ijzer en vitamine A en C dan de aardappel. Je kunt de bataatknol schillen, in stukken snijden en dan koken of in de schil koken en naderhand de schil er afpellen. Als puree of frietjes klaargemaakt een ware lekkernij voor kinderen. Veel recepten voor pompoen zijn ook geschikt voor de bataat vanwege de overeenkomst in smaak en structuur.
- Bataatsoep met paprika
- Vegetarische chili met zoete bataat
- Romige kokoskip met bataat
- Zoete bataat met vis en Aziatische kruiden
- Geroosterde bataat
- Gegratineerde bataat met chorizo
- Geglaceerde zoete bataat — recept uit Zuid-Afrika
- Pasta met zoete bataat en geitenkaas
- Zoete aardappelsoep
- Bataat met prei en mozzarella uit de oven
- Ovenschotel met bataat
Zuurkool

- Romige zuurkool
- Romige ovenschotel van zuurkool met walnoten
- Zuurkool ovenschotel met kerrie-appeltjes
- Zuurkoolsoep
- Hongaarse zuurkool
- Vegetarische zuurkoolschotel
- Stamppot zuurkool met mandarijntjes
- Zuurkoolstamppot met appel en ananas
- Zuurkoolschotel met paprika en banaan
- Zuurkoolschotel met tomaten
- Zuurkoolschotel met ananas, appel en rozijnen
- Zuurkoolsoep met ui
- Zuurkool met ananas
- Wit-Russische солянка
- Vegetarische zuurkoolstamppot
- Zuurkoolstamppot met rooktofu, banaan en rozijnen
- Zuurkoolsalade met rookworst, avocado en appel
- Griekse zuurkoolschotel
- Zuurkoolschotel met ui en cashewnoten
- Zuurkoolstamppot met kerrie-appeltjes
- Zuurkoolschotel met paprika en ananas
- Zuurkoolstoofpot
- Zuurkool met kaas
- Zalige zuurkoolsoep
- Zuurkool met appel en honing-mosterddressing
- Zuurkoolschotel met ham en kaas
- Zuurkool met forel
- Gegratineerde aardperen met zuurkool
- Zuurkool-wortelsalade
- Zoete zuurkool
- Zuurkoolschotel met witte bonen