Pakketbrief week 1, 6 januari 2016

leeuweriksveld logo

2016

Het kersverse jaar telt nog maar 5 dagen en toch is er al weer van alles gebeurd op de boerderij!
Op Nieuwjaarsdag zaten we met zes mensen op de knieën op de zolderruimte de houten vloer te schuren. En dat zijn nogal wat vierkante meters, 15 x 6 m houtplaten moesten mooi schoon en glad geschuurd worden, om daarna in de olie gezet te worden. Het was een mooie metamorfose, hoe van enigzins lelijke underlaymentplaten ineens een mooie zaalvloer ontstond.

En zo kon op 4 januari 2016 om 9 uur de boerderijschool opengaan! Sinds 4 april 2015 hebben we gebouwd, en vergaderd, tot we klaar waren voor de start. Exact 9 maanden dus, en nu is het “kindje” Leeuweriksnest geboren. Het was een kleine en feestelijke opening in de sfeer van het driekoningsfeest.

En toen kwam een nacht vol ijzel en hadden de kinderen meteen de tweede dag ijsvrij. Als je niet de weg op moest was het wel een mooi winterplaatje. Alles overgoten met een laag kristal. En zo heb ik met Roos samen weer eens op natuurijs kunnen schaatsen, wat in heel 2015 niet eens gelukt was. Maar het was ook een primeur in mijn hele leven, hoewel ik toch heel wat kilometers afgeschaatst heb, want we gingen op straat op de Zandzoom, die buiten de strooiroute ligt.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Boerenkool- 't Leeuweriksveld
Groenlof of kropsla- 't Leeuweriksveld
Aardperen- 't Leeuweriksveld
Rode biet- Henrike Kathmann, Ens
Courgette- via de Zaai-ster

In week 2 verwacht:

Spruiten, prei, pastinaak, appels goudreinet, …


De aanschuiftafel

begint weer op woensdag 20 januari in de nieuwe zolderruimte.
Lekker biologisch eten. Elke eerste en derde woensdag van de maand.
Kostprijs € 10,-; sponsorprijs mag u zelf bepalen. Dieetwensen doorgeven. Opgave tot de maandag ervoor.
Tel. 06-19 19 99 34 of info@oogstenkokeneneten.nl

Stichting Mensen voor de Aarde beschikt nu over € 87.000 voor de aankoop van ons pachtland!
Zoals in de kerstbrief vermeld hebben we het voorlopig koopcontract getekend. Voor de betaling, en daarmee de definitieve overdracht, is tijd tot 1 februari 2016. Daarom loopt de actie tot die tijd gewoon verder. U kunt dus nog steeds meedoen met de actie

1000 x € 100,-

door uw gift over te maken op:
NL77TRIO0390936006
t.n.v. Stichting Mensen voor de Aarde
o.v.v. Actie 1000 x € 100,-

We hebben de toezegging van de bank dat zij het eventueel openstaande bedrag aan gaan vullen.


Recepten

Pasta met aardperen

hoofdgerecht voor 2 personen

600 gram aardperen, 1 rode ui, 2 teentjes knoflook, 8 zongedroogde tomaten, handje walnoten, 200 ml gr creme fraiche, verse peterselie, 200 gr pasta

Was de aardperen. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Borstel de aardperen goed schoon, maar schil ze niet.
nijd de ui in ringen en de aardperen in dunne plakken. Fruit de uiringen in olijfolie en voeg de plakjes aardpeer toe. Snij ondertussen de knoflook fijn en voeg bij de ui en aardpeer. Hak de walnoten en snij de zongedroogde tomaten in reepjes.
Voeg de walnoten, tomaten en gare pasta toe. Roer er creme fraiche door en knip de peterselie boven de schaal fijn.

bron: www.smulweb.nl

Vegetarische boerenkool met ui, tomaat en kaas

hoofdgerecht voor 2 personen

375 gr gesneden boerenkool, 750 gr kruimige aardappelen, 25 gr boter, 50 ml lauwe melk, scheutje azijn, 1 ui, 2 tomaten, 150 gr pittige geraspte kaas, peper en zout

Haal de boerenkoolbladeren van de stronk en was ze goed. Verwijder eventueel dikke bladnerven en snijd 375 gr van het blad fijn.
Breng in een ruime pan een bodem water aan de kook en kook hierin de boerenkool in ca 20 minuten gaar. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar in weinig gezouten water. Pureer de aardappelen met de 15 gram van de boter, melk, een scheutje azijn, peper en zout. Pel de uien en snipper ze. Was de tomaten en snijd ze in stukken.
Verhit 10 gram van de boter in een koekenpan en bak hierin de ui zachtjes aan. Voeg na 2 à 3 minuten de tomaten toe en bak deze even mee. Schep het ui-tomatenmengsel met de geraspte kaas en de uitgelekte boerenkool door de aardappelpuree.

Courgette in kruidencurry gestoofd

bijgerecht voor 2 personen

2 courgettes, 2 tenen knoflook, een stukje gemberwortel, 2 eetl. citroensap, 2 theel. paprikapoeder, ½ theel. zout, scheutje zonnebloemolie, 1 of 2 theel. garam massala of kerrie

Was de courgettes en snijd ze in plakjes. Schil en rasp de gember. Pel de knoflook. Bak de gember met het uitgeperste knoflookteentje, paprikapoeder, zout en citroensap in hete olie en voeg na een paar minuten de courgette erbij. Roerbak een aantal minuten en voeg een scheutje water toe. Laat het geheel op een laag pitje in 10 min. zachtjes gaar worden. Roer de garam massala of kerrie erdoor. Lekker met met gemengde rijst en gebakken tempéblokjes.

Rode bietensalade met ui en appel

bijgerecht voor 2 personen

400 gr rode bieten, 2 uien, 1 appel, 1 pakje rooktofu, 1 theel. komijn, olijfolie

Bieten gaar koken in ruim water. Afhankelijk van de grootte van de bieten duurt dit 30 tot 60 min. Tofu in blokjes snijden en op een laag vuur in 20 à 30 min. krokant bakken in olie.
Komijn roosteren in een droge koekenpan totdat de zaden licht bruin kleuren en lekker ruiken. Ui pellen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden.
Ui fruiten in olie. Appel in kleine stukjes snijden. Bieten af laten koelen, schillen, in kleine blokjes snijden en samen met de appel toevoegen aan de uien.
Tofu en komijnzaad door het bietenmengsel scheppen. Lekker met gierst of couscous.

Groenlof met seitan

bijgerecht voor 2 personen

½ krop groenlof, 1 uitje, 1 teen knoflook, 1 theel gemalen komijn (djintan), 1 theel kerriepoeder, 1 á 2 eetl citroensap, 200 gr seitan (pot), 1 theel kaneel, peper en zout, olie om in te bakken

Was de groenlof en snijd het in smalle reepjes. Pel de ui en snijd deze in stukjes. Pel de knoflook en snijd deze fijn.
Fruit ui, knoflook, kerrie en komijn in wat olie. Laat de seitan even uitlekken, snijd eventueel wat kleiner en voeg de seitan toe aan het uimengsel.
Besprenkel het geheel met citroensap en voeg kaneel toe. Roerbak ongeveer 5 minuten. Schep de groenlof erdoor en laat alles onder regelmatig omscheppen in 5 à 10 minuten beetgaar stoven.
Breng op smaak met peper en zout. Lekker met rijst of aardappelpuree.

naar boven
naar boven