Pakketbrief week 2, 13 januari 2010

logo

Genetische manipulatie

We zijn als mensen zijn inmiddels in staat om zover in te grijpen in levende organismen, dat we de erfelijke substantie (genen) van een soort direct kunnen veranderen en zo een nieuwe soort creëren. De essentie van het leven wordt door de gevestigde wetenschap echter nog steeds niet begrepen, en de moderne wetenschapsfilosofie heeft zelfs "bewezen" dat mensen dat ook helemaal niet kunnen. We hebben dus helemaal geen inzicht in het wezen van de planten, dieren en mensen waarin we zo verregaand ingrijpen. Dit moet wel tot desastreuze toestanden leiden en dat is dus ook wat er gebeurt. De consument heeft een gezonde achterdocht tegen genetisch gemanipuleerd voedsel en ook in de gangbare levensmiddelenhandel wordt dit dan ook nauwelijks aangeboden, want het moet op het etiket vermeld worden. Maar wist u bijvoorbeeld dat al meer dan 90% van al het door gangbare boeren gebruikte veevoeder in Nederland afkomstig is van genetisch gemanipuleerde soja en mais?
Bijna alle melk, kaas en vlees in de supermarkt is dit voer totstandgekomen, en dat hoeft niet op de verpakking te worden vermeld! In de biologische landbouw worden uiteraard geen GGO's toegestaan. Maar zelfs deze sector is niet helemaal "schoon" want er is tekort aan biologische mest in Nederland en bioboeren mogen nog steeds een gedeelte gangbare mest (niet uit de intensieve veehouderij) aanvoeren op hun bedrijf - mest die natuurlijk het direkte produkt is van dat GGO-voer. Gelukkig wordt er nu wel versterkt aan gewerkt om als biologische landbouw helemaal onafhankelijk te worden van gangbare mest.

Wouter

(P.S. 't Leeuweriksveld gebruikt wel alleen biologische mest, vanzelfsprekend vinden we!)

Meer informatie over genetische manipulatie vindt u bijvoorbeeld op www.gentechvrijvoedsel.nl

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterkoolrabi - 't Leeuweriksveld
Knolselderij - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Winterpeen - Gerbrandastate, Pietersbierum
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen
't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 3 verwacht:

Rode kool + appel, pompoen, ...

>> Wilt u vakanties s.v.p. tijdig aan ons doorgeven, uiterlijk vóór het weekeinde.

>> Mededeling voor klanten met een aardappelabonnement: per 1 januari 2010 is de levering van de aardappels in de even weken.

Versaanbod week 3

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Groene kool*1,00/st
5013 Zonnepit bruin/800g (gist)2,15/st
19 Boerenrogge/1000g (desem)3,25/st
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

Romige rijst met wortel en gorgonzola

Hoofdgerecht voor 2 personen

1 ui, 3 eetl olijfolie, 200 gr risottorijst, 400 gr winterpeen, 90 gr gorgonzola kaas, 15 gr verse peterselie, 100 ml room, 1200 ml water

Uien pellen en snipperen. In braadpan helft van olie verhitten. Helft van de ui 1 min. bakken. Rijst 1 min. meebakken tot korrels glanzen. Zout en peper toevoegen en beetje bij beetje 1200 ml water toevoegen. Peen schoonmaken en in plakken snijden. In grote koekenpan rest van olie verhitten. Rest van ui met wortel 4 min. bakken. Pan afdekken en wortel in ca. 15 min. beetgaar stoven. Gorgonzola in stukken snijden. Peterselie fijnknippen. De room en helft peterselie door risotto scheppen. Gorgonzola over peen verdelen en beetje laten smelten. Risotto over vier borden verdelen en bestrooien met rest peterselie. Wortel er voorzichtig naast scheppen.

Snelle preisoep met knolselderij

Voor- of lunchgerecht voor 2 personen

0,5 kg prei, gesneden; 200 gr knolselderij, in kleine blokjes gesneden; 60 gr boter; 60 gr bloem; 1,5 l water; 2 bouillonblokjes; evt. gebraden gehaktballetjes of tofublokjes

Breng het water aan de kook en voeg de bouillonblokjes toe. Smelt in een andere pan de boter tot ze lichtbruin wordt. Voeg in een keer de bloem toe en roer goed. Schenk er beetje bij beetje de bouillon bij. Voeg de prei en knolselderij toe en laat ze in de soep gaar koken. Naar wens pureren en eventueel 10 minuten voor het opdienen gebakken tofublokjes of gehaktballetjes toevoegen.

Lasagne met zalm en koolrabi

Hoofgerecht voor 4 personen

2 uien, gesnipperd; 20 gr boter; 2 eetl bloem; 600 ml melk; 300 ml slagroom; 3 eetl citroensap; 2 eetl verse dille, fijngehakt; 2 koolrabi's, geschild en in dunne reepjes; 12 voorgekookte lasagnevellen; 400 gr gerookte zalm, in plakjes; 100 gr jong belegen kaas, geraspt

Fruit de ui in de boter. Roer de bloem erdoor. Voeg onder voortdurend roeren de melk en room toe. Breng met zout, peper en citroensap goed op smaak. Laat de saus 10 minuten zachtjes koken. Voeg de dille toe. Leg de reepjes koolrabi even in kokend water en laat uitlekken. Verdeel wat van de saus over de bodem van een ovenschaal. Leg hierop 4 lasagnevellen, daarop reepjes koolrabi en plakjes zalm. Verdeel hierover weer saus en vervolgens opnieuw lasagnevellen, koolrabi en zalm. Voeg de resterende 4 lasagnevellen en de rest van de saus toe. Bestrooi met kaas en bak de lasagne onafgedekt 40-50 minuten in de oven op 180-200°C.

Witlofsalade

Bijgerecht voor 2 personen

Ingrediënten (hoeveelheden zelf te bepalen): witlof, ham, kaas, zoet/zure appel, zoet/zure augurk, walnoten, partjes mandarijn, ananas stukjes.
Voor de dressing: 2 eetl mayonaise, 1 eetl yoghurt, peper

Snij de appel, mandarijn en kaas in kleine blokjes. Snij de witlof in dunne reepjes, haal de harde kern eruit. Meng de mayo en yoghurt, peper door elkaar. Meng dit met alle andere ingredienten.

Vegetarische erwtensoep

Hoofdgerecht voor 4 personen

2 liter water; halve knolselderij, geschild; 1 stengel prei in grote stukken; 1 stengel prei in fijne ringetjes gesneden; 1 winterwortel in stukken; 1 winterwortel in fijne reepjes gesneden; 2 aardappelen in stukjes; 1 grote ui; 1 pak hele erwten; 4 laurierblaadjes; 10 peperkorrels; bosje peterselie en selderie; 2 groentebouillonblokjes.

Groenten wassen en snijden. Water, erwten, stukken prei, knolselderij, ui, wortel en aardappelen samen met de kruiden en groentebouillonblokjes opzetten en ong. 6 uur zachtjes laten trekken. Alle groenten, op de aardappels en de erwten na, uit de soep halen. Soep opnieuw aan de kook brengen en de fijngesneden prei en wortel toevoegen. Nog even zachtjes doorkoken. Helemaal af is de soep met reepjes pannekoek.

naar boven
naar boven