Pakketbrief week 2, 12 januari 2011

logo

Oprichting stichting 't Leeuweriksveld

Wouter en ik kennen elkaar van de Landbouwuniversiteit in Wageningen.
Mijn naam is Jac Hielema. Ik ben 46 jaar, vader van drie kinderen, filosoof en publicist.
De afgelopen tientallen jaren zagen we elkaar soms, vertelden elkaar hoe het met ons ging en wat ons bezighield en gingen weer uit elkaar. Tot afgelopen zomer. Weliswaar zagen we elkaar weer (tijdens een themaweekend op 't Leeuweriksveld), vertelden hoe het met ons ging (goed) en wat ons bezighield (eigendom en bezit), maar we gingen niet meer zomaar uit elkaar. Wouter en Kathinka vertelden me namelijk dat ze hun grond en gebouwen onder wilden brengen in een stichting om ze voortaan onverkoopbaar te maken. Want "grond en bedrijfsgebouwen zouden geen handelswaar meer moeten zijn, maar telkens aan de meest capabele boer vrij ter beschikking worden gesteld", schrijft Wouter ook in de nieuwsbrief van 10 november 2010.
Graag wil ik hen helpen om dit idee in hun situatie te verwerkelijken. Sindsdien zijn in allerlei gesprekken met allerlei mensen allerlei mogelijkheden ter realisering van dit idee onderzocht. Dit is de uitkomst:
De grond en gebouwen worden ondergebracht bij een bestaande stichting - de gesprekken zijn nog gaande - en zo niet, dan richten we daar een aparte stichting voor op.
Daarnaast wordt Stichting 't Leeuweriksveld opgericht, ter bevordering van de biologisch-dynamische landbouw in het algemeen en boerderij 't Leeuweriksveld in het bijzonder, waaraan mensen geld kunnen lenen en/of schenken (en van hun belasting kunnen aftrekken) om de grond en de bedrijfsgebouwen ook daadwerkelijk uit de handel te nemen.
Voor deze stichting zijn bestuursleden nodig. Dus mocht u interesse hebben, mocht u willen meewerken aan een rechtvaardigere wereld om te beginnen in Wilhelmsoord, kom dan op zaterdag 12 februari om 14.00 uur naar 't Leeuweriksveld.
Ook mensen die niet meteen bestuurslid willen worden, maar gewoon interesse hebben in dit project, zijn van harte welkom. De middag is vooral bedoeld voor nadere kennismaking en uitwisseling van vragen en antwoorden. U kunt natuurlijk ook eerder vragen stellen per telefoon, per mail of gewoon in de winkel.

Jac Hielema

We zien u graag op 12 februari! Het is prettig als u zich aanmeldt (dan weten we hoeveel taart we moeten bakken). W.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Boerenkool - 't Leeuweriksveld i.o.
Pompoen - Zorgboerderij Emmeloord
Pastinaken - Eko de Eerste,Marknesse
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen
Gemengde kiemen - De Peuleschil, Rottevalle

We hebben onze EKO-keurmerk licentie! Onze eigen grond heeft de twee jaar durende omschakelperiode achter de rug. Toch zullen de produkten nog een tijd "in omschakeling" zijn, want alleen wat we na 22 oktober gezaaid of geplant hebben, mogen we onder Eko-keurmerk verkopen.
Ook is onze pachtgrond formeel nog tot eind juli 2011 in omschakeling. Ik zal het komende jaar bij elk produkt apart vermelden of het eko of i.o. (in omschakeling) is.

In week 3 verwacht:

Spruiten, prei, …


Onze leveringen en uw betalingen

houden we natuurlijk nauwkeurig bij. In de loop van januari ontvangt u van Irene, die onze administratie verzorgt, een berichtje (e-mail) met daarin uw saldo bij 't Leeuweriksveld per 1 januari 2011. Dat zullen we voortaan in het begin van elk jaar doen. Als u tussentijds wilt weten hoe u ervoor staat, mag u natuurlijk altijd even informeren.

Versaanbod week 3

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Spruiten*1,75 / 500 g
Heerlijke chocolade zonder suiker
(met maissiroop gezoet)
puur praline, melk-praline of melk-hazelnoot
1,60 / 75g
 
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

Vitaminevoorafje

1 grapefruit
1 el zure room
2 plukjes veldsla
vers gemalen peper
40 gr parmezaanse kaas
2 plukjes gemengde kiemen

Parmezaanse kaas raspen op een fijne rasp. Grapefruits halveren. Beide helften uitlepelen. Vruchtvlees mengen met kaas, room en peper. Veldsla rondom in de uitgeholde grapefruits leggen. Vruchtvlees erin scheppen. Garneren met een pluk gemengde kiemen.

Roergebakken boerenkool

400 gr gerookte tofu of kipfilet
2el zonnebloem
1 tl sambal
2el ketjap
1 el gembersiroop
peper, zout
evt. 100 gr ontbijtspek
700 gr gesneden boerenkool
100gr tauge
50gr cashewnoten of hazelnoten

Tofu of kipfilet in reepjes snijden en 5 min.bakken. Voeg de sambal, de ketjap, de honing en peper en zout toe en bak het geheel al omscheppend nog 3min. Verdeel evt. de ontbijtspek in smalle reepjes,schep deze samen met de boerenkool erbij en roerbak nog 5-7min. Was de tauge, laat deze goed uitlekken, schep de helft ervan door het boerenkoolmengsel samen met de cashewnoten. Verdeel de boerenkool-schotel over 4 borden schep de rest van de tauge en de hazelnoten erop. Geef hierbij aardappel puree of gebakken aardappels.

Aardappel-pastinaakpuree

400 gr aardappelen
250 gr pastinaak
zout
1 dl melk
klontje boter

Schil de aardappelen en snijd deze in stukjes. Schil de pastinaak en snijd deze in blokjes net zo groot als de aardappel. Zet ze samen in water met een snufje zout op het vuur en kook de aardappelpastinaak gaar in zo'n 15-18 minuten.
Giet af en stamp fijn. Roer er de voorverwarmde melk doorheen tezamen met een klontje boter.

De lekkerste pompoensoep

300 gr wortel
vruchtvlees van 1 ronde pompoen
1 ui
1,5 tl kerriepoeder
2 bouillonblokjes
scheutje (kook)room
een paar druppels tabasco
1,25 liter kokend water
zonnebloemolie
2 el ketjap
2 el gembersiroop
creme fraiche
paar takjes koriander

Schil de pompoen en de wortel met een dunschiller en snijd ze in stukken. Snipper de ui.Bak de ui glazig in een scheutje zonnebloemolie. Voeg de kerriepoeder toe. Voeg de stukken wortel en pompoen toe en bak ze een paar minuten mee. Goed omscheppen en eventueel iets olie bijvoegen. Giet het kokende water in de pan en laat 20 min. zachtjes koken. Voeg de bouillonblokjes toe en kook nog 10 minuten. Als het pompoenvlees zacht is, neem de pan dan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Zet de pan weer op het vuur en maak 'm af met de room, peper&zout, tabasco, gembersiroop en de ketjap (naar smaak). Verhit de soep en dien op met een dot creme fraiche en wat grof gehakte koriander.

Pompoencheesecake

500 gr pompoenvruchtvlees
zout, peper
cayennepeper
50 gr geraspte gruyere
2 geklopte eierdooiers
100 g room
kant-en-klare kruimeldeegbodem

Het vruchtvlees 15 minuten in gezouten kokend water laten gaar worden. Laten uitlekken en tot puree verwerken. Kruiden met peper, zout en cayennepeper, gruyere, eierdooiers en room toevoegen. Goed mengen. taartbodem in ingevette taartvorm leggen. De bereiding op de taartbodem gieten en 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden laten bakken.

naar boven
naar boven