Pakketbrief week 2, 8 januari 2014

logo

Een goed begin

Na een heerlijke week vakantie in eigen huis (van kerst t/m oud en nieuw is de enige week in het jaar dat ons bedrijf stil ligt, en dan kunnen we rustig genieten van het mooie plekje waar we het geluk hebben te mogen wonen), zijn we afgelopen vrijdag weer begonnen te werken.
Zaterdag was de winkel weer open na anderhalve week gesloten te zijn geweest. Nou, we hebben gemerkt dat we trouwe klanten hebben: we hadden niet eerder zo'n hoge omzet op één dag. Meerdere keren moest ik spruiten bijplukken, veldsla oogsten, paksoy, winterpostelein bijsnijden.

Het blijft intussen opvallend warm, zodat de wintergewassen er relatief goed bijstaan. We oogsten buiten nog steeds snijbiet, radijs, de allerlaatste kleine kropjes bataviasla…

De afgelopen tijd zijn we wel een beetje bezig geweest met onze waterhuishouding. Het ontijzeringsproject bleek helaas te hoog gegrepen: het ijzer uit ons eigen bronwater laten neerslaan en wegfilteren lukt wel, maar vervolgens moeten al die roestdeeltjes regelmatig worden weggespoeld en dat is ons niet gelukt. Daarom gaan we het anders aanpakken: al het regenwater van het schuurdak wordt opgevangen, om daarmee de tunnelkassen te beregenen, de groente te spoelen en de koeien te drinken te geven. Aan beide zijden van de schuur komen opvangcontainers in de grond, waar de dakgoten op af gaan voeren. Van de opvangcontainers stroomt het water door naar een nieuw bassin van 5 meter doorsnee, waar zo'n 50 m3 water in past. Een mooie klus voor de winter. Maar eerst moet de stal nog afgebouwd, daar zijn we nu ook mee bezig. Wat mij betreft mag het nog even zacht weer blijven.

Ik hoop dat u het nieuwe jaar ook goed begonnen bent,

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Boerenkool- 't Leeuweriksveld
Veldsla- 't Leeuweriksveld
Zuurkool- Kramer, Zuid-Scharwoude
Witlof- Henk Klompe, Biddinghuizen
Rode biet- Krispijn v.d. Dries, Ens

In week 3 verwacht:

Winterpeen, knolselderij, prei, winterpostelein, 1 rammenas, stoofperen.

Al het timmerwerk op 't Leeuweriksveld is uitgevoerd door neef Jos Kamphuis.
Hij heeft praktisch onze hele schuur onder handen gehad, de winkel erin gebouwd, een plafond, een nieuw dak, een nieuwe aanbouw en vernieuwde voor- en achtergevels. We zijn erg tevreden met het resultaat! Dus een eervolle vermelding heeft-ie wel een keer verdiend:
Jos en Kevin Kamphuis, Oldenzaalseweg 148, 7667 RR Reutum, tel. 06-55736212.

Weerbare landbouw, voeding barstensvol leven

Een jaarcursus biologisch-dynamische landbouw en voeding, jan.-dec. 2014.
Voor hobbytuinders, koks, beleidsmakers, natuurvoedingswinkeliers en -consumenten. Zie www.kraaybeekerhof.nl

Binnenkort start de Velt afdeling ECO van Grond tot Mond een moestuincursus voor beginners en licht gevorderden.
Buurthuis De Schalm, Ringlaan 54, 7833 CE Nieuw-Amsterdam
op de maandagen 13-1, 27-1, 10-2 en 3-3-2014, van 19 - 21.30 uur.
De docente: Janneke Tops is een zeer ervaren biologisch landbouwkundige en beëdigd Velt lesgever.
Meer info verkrijgen en inschrijven kan door te mailen naar smakelijkerf@gmail.com.


Recepten

Zuurkool met appel en honing-mosterddressing

bijgerecht voor 4 personen

1 ui, 1 eetl. olie, 200 gr zuurkool, 4 jeneverbessen, 1 glas witte wijn, 1 eetl. honing, 2 eetl. mosterd, 100 ml room, 2 appels

Pel de ui en snipper deze fijn. Fruit de ui in de olie.
Voeg de zuurkool, de jeneverbessen en de wijn toe en laat 15 minuten op een zacht vuur garen. Haal van het vuur en laat tot op kamertemperatuur afkoelen.
Snijd de appels in plakjes.
Maak de dressing: roer de honing los met de mosterd en meng met de room. Breng op smaak met peper.
Schik de plakjes appel op de borden. Verdeel er de zuurkool over en lepel er de dressing bij.

Bron: De creatieve kookbijbel van Véronique de Meyer & Michel de Meyer

Boerenkool met vegetarische reepjes en paddestoelen

bijgerecht voor 2 personen

400 gr gewassen en gesneden boerenkool, 1 ui, 1 teentje knoflook, 200 gr kastanjechampignons of gemengde champignons, 1 eetl. boter of olie, 200 gr vegetarische reepjes of blokjes

Haal de boerenkoolbladeren van de stronk en was ze goed. Verwijder eventueel dikke bladnerven en snijd 400 gr van het blad fijn. Kook de boerenkool in weinig water gaar.
Maak de ui en de knoflook schoon en snijd deze klein. Maak de paddestoelen schoon en snijd ze in repen of plakjes.
Verwarm de boter of olie en fruit hierin de ui en de knoflook glazig. Bak de vegetarische reepjes of blokjes mee. Strooi er peper en een beetje zout over.
Bak de paddestoelen kort mee. Giet de gare boerenkool af en schep het mengsel er door.
Maak op smaak met peper.
Lekker met aardappelpuree.

Bron: www.voedingscentrum.nl

Veldsla met walnoten en geitenkaas

bijgerecht voor 4 personen

150 gr veldsla, halve sinaasappel, 1 eetl citroensap, 1 theel (dragon)mosterd, 1 theel tijm, 1 theel vloeibare honing, zout, peper, 4 eetl walnotenolie, 100 gr geitenkaas, 50 gr walnoten

Sinaasappel uitpersen. In slaschaal sinaasappelsap, citroensap, mosterd, tijm, honing en olie tot een sausje kloppen. Korstjes van de geitenkaas snijden en kaas in stukjes snijden. Walnoten halveren. Veldsla door sausje scheppen. Walnoten en geitenkaas erdoor scheppen.

Bron: www.smulweb.nl

Bieten met blauwe kaas

bijgerecht voor 2 personen

500 gr rode bietjes, 100 ml creme fraiche, 75 gr geraspte blauwe kaas, 1½ eetl. geknipte bieslook

Kook de ongeschilde rode bietjes in ca. 20-30 minuten gaar. Spoel ze onder de koude kraan en schil ze. Snijd de bietjes in parten. Kook op laag vuur een saus van de creme fraiche en de kaas. Knip de bieslook boven de bieten, bestrooi ze met een beetje grof zout en serveer ze met de warme saus.

Bron: kookboek Diner XL van Bitte Forsberg

Witlof met een korstje

bijgerecht voor 2 personen

500-600 gr witlof, snufje zout, snufje nootmuskaat, peper, eventueel zoveel plakken gekookte ham als er struikjes witlof zijn, zoveel plakken (Emmentaler-)kaas als er struikjes witlof zijn, 1 eetl. boter 1 eetl. gehakte sjalotjes, 200 ml. bouillon, 2 eetl. slagroom

Witlofstruikjes wassen, van de pit ontdoen en kruiden met wat zout, nootmuskaat en peper. De plakken ham halveren en het lof erin wikkelen.
De plakken kaas om de ham wikkelen. Een soufflévorm invetten en het lof erin doen.
De sjalotten erover strooien, de bouillon erover schenken en het geheel met slagroom besprenkelen. Het gerecht een ½ uur in de oven zetten en warm serveren.

naar boven
naar boven