Pakketbrief week 2, 7 januari 2015

leeuweriksveld logo

Mensen voor de aarde

Al is het midden in de winter, al zijn de nachten nog heel lang en heel donker: de dagen lengen weer, de energie neemt langzaam toe en er hangt een soort prikkelende sfeer van verwachting heb ik het gevoel.
Of verbeeld ik me dat alleen maar?
Lijkt het maar zo omdat we net anderhalve week lekker hebben uitgerust en omdat de winter zich nog helemaal niet laat voelen?
Nee hoor, ik weet het wel zeker. Het licht is anders dan vóór de kortste dag, er hangt een ander soort spanning in de lucht… een nieuw jaar is begonnen!

In dit jaar willen we stichting “Mensen voor de aarde” oprichten, die de eigenaar wordt van grond en gebouwen van ons bedrijf 't Leeuweriksveld. Een stichting die ervoor wil zorgen dat deze grond en gebouwen nooit weer verkocht kunnen worden en versneld bevrijd worden van hun — nu nog hoge — hypotheken. Zodat de mogelijkheden om op deze plek echt goede landbouw te bedrijven in de toekomst niet verloren gaan, maar integendeel steeds beter zullen worden!
Dit alles is een kleine oefening voor een gezonde economie. In een gezonde economie kan alleen betaald worden voor werkelijke prestaties van mensen. Dit klinkt eenvoudig, en dat is het in wezen ook. Maar onderschat het niet, de consequenties van dit simpele en juiste principe zijn verstrekkend: grond is dan geen koopwaar meer, arbeid is geen koopwaar meer, bedrijven zijn geen koopwaar. Alleen voor produkten kan (en moet) betaald worden, niet meer voor produktiemiddelen. Het beheer over de produktiemiddelen zal dan niet meer vanuit de economie geregeld worden, zoals nu in onze op egoïsme gebaseerde kapitalistische samenleving. Ook niet vanuit de staat, zoals in het communisme geprobeerd is. Het wordt geregeld vanuit het zelfstandige geestesleven — een geleding van de samenleving die nu zijn zelfstandigheid nog niet heeft. Als het geestesleven echt bevrijd wordt, ontwikkelt het vanuit zichzelf sociale, altruïstische motieven!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Veldsla- 't Leeuweriksveld
Prei- 't Leeuweriksveld
Knolselderij- 't Leeuweriksveld
Winterpeen- Gerbranda State, Sexbierum
Spliterwten- via van Vilsteren, Marknesse

In week 3 verwacht:

Winterpostelein, boerenkool, pompoen, …

Workshop balkonton

Een balkonton is een compostvat, een wormenhotel en een verticale tuin ineen. Op een oppervlak van minder dan twee stoeptegels kweek je 20 planten en composteer je je eigen afval met behulp van wormen. Meer info/inschrijven op
www.balkonton.nl/workshop
vrijdag 13 maart om 13.30u op 't Leeuweriksveld

nieuw: "De Peuterklas" bij kinderopvang De Tovertuin

Vanaf januari 2015 willen wij van start gaan olv. Irene Gosselink, maar we kunnen pas van start als er minimaal 4 peuters zijn aangemeld, omdat we het belangrijk vinden dat er genoeg kinderen zijn om samen als groep te kunnen functioneren en veel van en met elkaar te kunnen (spelend) leren. Voor meer informatie en inschrijven kun je mailen naar charlotte.pater@gmail.com

Je eigen bamboefluit maken en leren bespelen?

Dat kan bij muziekschool De Toverfluit o.l.v. Irene Gosselink. In een groepje van 3 tot 6 kinderen ga je je eigen bamboefluit maken. Iedere les begint met muziek maken, daarna werken we aan de fluit. De lessen starten in de week vanaf 8 januari 2015.
Adres: Bargerweg 35, 7826 BP Emmen (Barger-Oosterveld)
Meer informatie en aanmelden: muziekschooldetoverfluit@gmail.com, 0591-646581, en binnenkort op www.muziekschooldetoverfluit.nl.


Recepten

Hollandse erwtensoep

hoofdgerecht voor 4 personen

250 gr spliterwten, 2 schouderkarbonades, 1 laurierblaadje, 1 kleine knolselderij (ca. 500 gr), 1 aardappel, 1 dunne prei, 1 kleine winterwortel, 250 gr rookworst, roggebrood, katenspek

De spliterwten wassen en met water en de karbonade aan de kook brengen, verkruimel het laurierblaadje erboven. Met een schuimspaan het schuim eraf scheppen. Doe de deksel op de pan en laat 45 minuten zachtjes doorkoken (af en toe omroeren). Intussen de groenten snijden: de prei in ringen, de knolselderij en aardappel in blokjes, de winterwortel in plakjes en de ui fijnsnijden.

Neem de karbonades uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in kleine blokjes.
Roer die met de knolselderij, de prei en de winterwortel door de soep. Leg de rookworst in de pan en laat de soep nog 20 minuten zachtjes koken, tot alle groenten gaar zijn. Roer regelmatig. Haal de rookworst uit de pan, snijd hem in plakjes en roer de plakjes door de soep. Serveer de erwtensoep in grote kommen met plakjes roggebrood met katenspek.

Roerbakschotel met kerrie

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr pasta of rijst, 300 gr. gemengde groenten (bv. ui, wortel, knolselderij, paprika), ½ pepertje, 50 ml witte wijn, 50 ml slagroom, 1½ eetl olie, 1 eetl kerriepoeder, ½ theel gemalen komijn, ½ eetl verse koriander, 50 gr gr geroosterde cashewnoten, eventueel 150 gr kipfilet

Bereid de pasta of rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ontdoe een half pepertje van zijn zaden en snijd het fijn. Plet de cashewnoten iets fijn met een lepel.
Snijd alle groentes in stukjes. Snijd eventueel de kipfilet in stukjes. Verhit een wok, voeg de olie toe en roerbak de kipfilet met de groenten gaar. Voeg het pepertje, de kerriepoeder en de komijn toe en bak deze kort mee. Blus het geheel af met wat wijn en voeg de slagroom toe. Breng het gerecht op smaak met zout en peper en garneer het met koriander en cashewnoten. Serveer met de pasta of rijst.

Oosterse wortel-prei-wokschotel

hoofdgerecht voor 2 personen

1 winterwortel, 1 prei, 2-5 grote aardappels, olie, zout en peper, ½ theel komijn, ½ eetl koriander, 1 theel gemberpoeder, 1 rood pepertje, 1 dl bouillon

Snijd de winterwortel in plakjes. Snijd de prei in ringen. Schil de aardappels en snijd deze in blokjes. Snijd het pepertje fijn.
Verhit de olie in een wok en bak daarin al omscheppend de wortel, aardappel en prei circa 5 minuten. Voeg zout, peper, komijn, koriander en gemberpoeder toe. Meng de rode peper erdoor en voeg bouillon toe. Laat in 10 minuten gaar en droog koken. Lekker met rijst.

Veldsla met tomaat en avocado

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine avocado, 1 citroen, 1 theel. (dragon)mosterd, 2 eetl olijfolie, 75 gr veldsla, 2 tomaten, 1 sjalotje, zout en peper

Schil de avocado en snijd deze in schijfjes. Pers de citroen. Snij de tomaten in partjes. Snipper het sjalotje. Was de veldsla. Besprenkel de avocado met 1 eetl citroensap.
Klop ½ eetl citroensap, de mosterd en de olie tot een vinaigrette. Breng de vinaigrette op smaak met zout en peper. Verdeel de veldsla, de tomaat en de avocado over twee bordjes. Strooi de gesnipperde sjalotjes erover.
Schenk de dressing over de salade.

naar boven
naar boven