Pakketbrief week 3, 19 januari 2011

logo

Lichte grond

Vorige week schreef een vriend, Jac Hielema, op deze plek de aankondiging dat we een stichting willen oprichten met als doel de grond en gebouwen van 't Leeuweriksveld in de toekomst onverkoopbaar te maken. Kathinka en ik gaan dan afstand doen van het eigendom in financiële zin en we leggen vast dat 't Leeuweriksveld ook na ons pensioen bestemd blijft voor biologisch-dynamische landbouw. We streven ernaar om het bedrijf uiteindelijk geheel schuldenvrij te krijgen en te houden, en de netto-opbrengsten in de toekomst te schenken aan volgende initiatieven in deze richting. En daarmee alvast, zo goed en zo kwaad als dat nu al kan, concreet vorm te geven aan het inzicht dat grond als zodanig in werkelijkheid geen koopwaar is - evenmin als de andere produktiemiddelen arbeid en kapitaal - en dat het in het belang van iedereen is, om onze economie te zuiveren van dergelijke elementen die haar nu nog (zwaar) verontreinigen.

Oei, dat was alweer een hele mond vol.

Dit thema is verdorie zo serieus en ernstig dat er vast een flinke dosis lichtheid en speelse humor op zijn plaats is als we er praktisch wat mee willen doen! In die geest willen we eraan werken. Inmiddels hebben zich al vier enthousiaste kandidaat-bestuursleden en meerdere belangstellenden voor de bijeenkomst gemeld, waar we erg blij mee zijn!
Iedere geïnteresseerde is welkom op zaterdag 12 februari a.s. om 14 uur op 't Leeuweriksveld.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Prei - 't Leeuweriksveld i.o.
Rode bietjes - 't Leeuweriksveld i.o.
Spruiten - Zorgboerderij Emmeloord
Zuurkool - Kramer, Zuid-Scharwoude
Kropsla òf winterpostelein - Lechaim, Nijeveen

In week 4 verwacht:

Broccoli, waspeen, …


Onze leveringen en uw betalingen

houden we natuurlijk nauwkeurig bij. In de loop van januari ontvangt u van Irene, die onze administratie verzorgt, een berichtje (e-mail) met daarin uw saldo bij 't Leeuweriksveld per 1 januari 2011. Dat zullen we voortaan in het begin van elk jaar doen. Als u tussentijds wilt weten hoe u ervoor staat, mag u natuurlijk altijd even informeren.

Dansen van Universele Vrede in Emmen op zaterdag 22 januari.
"Licht en Liefde"
Bewegend mediteren in de vorm van (Kring)Dansen op Mantra's en Chants uit verschillende culturen. Met levende muziek.
Tijdstip: 22 januari 13.00 - 17.00
Plaats: Grote Zaal Vrije School Michaël (Prinsenlaan 80 Emmen).
Inlichtingen en opgave: Eleonora Helderman
0591-627083 of etmhelderman@gmail.com
Kosten € 12, - Aanmelding gewenst.
Neem iets lekkers mee voor in de pauze (sharing).

Versaanbod week 4

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Broccoli/500g1,35
Rammenas/500g *1,20
 
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

Preistamppot met gehakt en kaas

350 g half-om-half gehakt
1,5 kg aardappelen
600 g prei
200 g jongbelegen geraspte kaas
20 g boter
zout en peper

Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in middelgrote stukken en kook ze in al te veel water met een theelepel zout in 20 minuten goed gaar. Maak de prei schoon, snijd ze in fijne ringen en blancheer ze met een beetje zout enkele minuten in niet te veel water. Verhit de boter in een koekenpan en bak daarin het gehakt onder voortdurend omscheppen, lichtbruin en rul. Voeg peper en zout naar smaak toe. Giet de aardapelen en de prei af en laat de aardappelen even doorstomen. Druk de prei in een vergiet goed uit zodat ze niet te vochtig is. Stamp aardappelen en prei goed door elkaar en roer er vervolgens de kaas en het gehakt doorheen.

Vlaamse spruiten

600 g spruiten
zout
50 g boter
1 sjalot
bloem
1 dl melk
2 dl wijn

Maak de spruiten schoon door de stronkjes en de lelijke blaadjes te verwijderen. Voeg een eetlepel boter toe, schud die er door en stoof de groenten nog 5 minuten. Breng de spruiten over in een verwarmde schaal. Smelt de rest van de boter in een pan, snipper de sjalot er bij, voeg een eetlepel bloem toe, roer die goed door en laat de bloem kleuren. Giet de melk en de witte wijn er bij en laat steeds roerend, de saus op temperatuur komen. Giet haar over de spruitjes.

Rode bietensoep

1 dunne prei
150 g rode biet, in blokjes, gekookt
1 el olijfolie
3,5 dl groentebouillon
100 g zuurkool
2 el room of koffiemelk
zout, peper
1 tl citroensap
ev. suiker
1/2 tl vers geraspte mierikswortel of uit potje

Maak de prei schoon, snijd het groene gedeelte in ringetjes en hak het witte gedeelte fijn.
Laat de rode biet goed uitlekken .Verwarm de olijfolie in een pan en smoor de prei en rode biet hierin.Voeg de groentebouillon toe, kook de groenten ongeveer 10 minuten en pureer het geheel met behulp van een staafmixer.Hak de zuurkool grof en voeg het toe aan de rode bietensoep.
Breng de soep aan de kook, voeg de room of koffiemelk toe en laat de soep 10 minuten zachtjes koken. Breng de soep op smaak met zout, peper, citroensap, een snufje suiker en de mierikswortel. Bestrooi de soep vlak voor het serveren met de ringetjes prei.

Zuurkoolsalade met rookworst, avocado en appel

200 g zuurkool
200 g rookworst
1 avocado
1 appel
verse peterselie
2 theel. honing
2 theel. mosterd
olijfolie

Rookworst in plakjes snijden. Plakjes halveren en even bakken in olie. Zuurkool kleiner snijden. Avocado schillen en in kleine stukjes snijden. Appel in kleine stukjes snijden. Peterselie fijn hakken. Alle ingrediënten mengen. Lekker met gebakken aardappelen.

Winterposteleinstamppot

1 zakje winterpostelein
750 g kruimige aardappelen
1 potje witte bonen in tomatensaus (370 ml.)
150 g belegen kaas
2 eetl. creme fraiche
2 theel. honing
vers gemalen peper

Aardappelen schillen en gaar koken in weinig water. Winterpostelein wassen indien nodig en kleiner snijden. Kaas raspen. Witte bonen in tomatensaus verwarmen. Aardappelen indien nodig afgieten, fijn stampen en met de overige ingrediënten mengen.

Tip: vervang de helft van de aardappelen door knolselderij, pastinaak of wortelpeterselie.

naar boven
naar boven