Pakketbrief week 3, 14 januari 2015

leeuweriksveld logo

Bosatlas van het voedsel

Eind november jl is de Bosatlas van het voedsel verschenen. Enkele feiten daaruit:

Bron: www.bionext.nl

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein- 't Leeuweriksveld
Boerenkool- 't Leeuweriksveld
Rode bieten- 't Leeuweriksveld
Pompoen- 't Leeuweriksveld / Zaai-Ster
Zuurkool- Kramer, Zuid-Scharwoude

In week 4 verwacht:

Spruitjes, paksoy of kropsla, taugé+uien, …

Nieuwe plek voor de aanschuiftafel

Vanaf aanstaande woensdag kunt u weer gezellig aanschuiven en de maaltijden zijn klaar om half 6.
De aanschuiftafel heeft haar onderkomen gevonden bij:
Stichting Sociaal Kultureel Werk De Cluft in Angelslo,
Statenweg 109 Emmen
Prijs per persoon: € 12,50.
Informatie en aanmelding: Alberta Rollema, 06-19199934.

Leesgroep johannesevangelie

Er is nog plaats in de leesgroep over het Johannesevangelie. We komen eens per maand op de woensdagavond bij elkaar in Sleen. Gezamenlijk lezen we een tekst uit het Johannesevangelie. We worden daarbij geholpen door Bart Hessen, geestelijke van de Christengemeenschap uit Groningen.
De avonden zijn van 20.00 uur tot 22.00 uur.
Bel voor informatie: Femmie Timmerman 06 24720208, 0591 224202 of Bart Hessen 0594/659558

Workshop soulcollage®

23 januari en 27 februari in Sleen

In deze workshop leer je de basisprincipes van SoulCollage®. Laat je verrassen door deze ontspannende en plezier gevende workshop. Voor meer informatie en aanmelding: Femmie Timmerman
www.deroosnatuurzuiverehuidverzorging.nl

Workshop balkonton

Een balkonton is een compostvat, een wormenhotel en een verticale tuin ineen. Op een oppervlak van minder dan twee stoeptegels kweek je 20 planten en composteer je je eigen afval met behulp van wormen. Meer info/inschrijven op www. balkonton.nl/workshop
vrijdag 13 maart om 13.30 uur op 't Leeuweriksveld


Recepten

Pittige pompoensoep

bij- of hoofdgerecht voor 2 personen

1 pompoen van ongeveer 1 kg, 2 uien, 1 appel, 2 theel. kerriepoeder, een scheutje olijfolie, het sap van 1 sinaasappel, 2 tomaten, ½ liter groente- of kippenbouillon, zeezout, ½ theel. sambal, 1 eetl. zure room

Pompoen schoonmaken door ze af te spoelen, door midden te snijden en de pitten te verwijderen met een lepel. Schillen is niet nodig. Pompoen in smalle schijven snijden en deze weer in kleine stukjes. Uien pellen en in ringen snijden. Tomaten in stukjes snijden. Uien fruiten in olie. Pompoen, appel, bouillon, tomaten, kerrie, sinaasappelsap en zout toevoegen. Soep ong 10 min laten pruttelen tot de pompoen zacht is.
Indien u van een gladde soep houdt, kunt u deze met een roerzeef of staafmixer pureren. Sambal toevoegen. In ieder bord soep een halve eetlepel zure room scheppen.

Stamppot boerenkool met spekjes

hoofdgerecht voor 2 personen

1 boerenkool, 500 gr aardappelen, 1 eetl. mosterd, 125 gr spekblokjes, heel klein scheutje azijn, melk

Haal de boerenkoolbladeren van de stronk en was ze goed. Verwijder eventueel dikke bladnerven en snijd het blad fijn. Doe de aardappelen in een pan met ruim water zodat de aardappelen voor 1/3 onder water staan. Voeg zout naar smaak toe.
Kook de aardappelen ca 5 minuten en voeg dan de boerenkool toe. Kook het geheel in 20-25 minuten gaar. Bak de spekjes uit. Giet het kookvocht af en stamp de aardappels en de boerenkool met de melk, mosterd en azijn tot een smeu´ge stamppot. Schep de uitgebakken spekjes erdoor.

Winterpostelein met geitenkaas en zoete noten

bijgerecht voor 2 personen

120 gr winterpostelein, 2 eetl. limoen- of citroensap, 1 theel. mosterd, 1 eetl. gembersiroop, 1 sinaasappel, 2 eetl. olijfolie, 50 gr geitenkaas, 50 gr hazelnoten, 1 eetl. honing

Winterpostelein wassen en goed laten uitlekken. Limoen- of citroensap, mosterd, gembersiroop en olie mengen tot een romige dressing. Dit gaat goed met een kleine garde.
Sinaasappel schillen, klein snijden en mengen met de dressing en de winterpostelein. Kaas over de salade verdelen. Noten roosteren in een droge koekenpan.
Voeg als de noten beginnen te geuren de honing toe. Laat de honing om de noten smelten op een laag vuur. Roer een paar maal om en schep de honingnoten over de salade.

Snelle bietels van Martin

bijgerecht voor 2 personen

600 gr rode biet, 2 uien, 1 potje suikermais, 200 gr geraspte oude kaas, wat olie

Schil de bieten onder de stromende kraan. Snij ze in kleine blokjes. Pel de uien en snijd deze fijn. Verhit de olie in een pan en bak de bietenblokjes en de ui op matig hoog vuur plm. 15 min.
Blus af met een borrelglaasje water en zet het vuur laag. Suikermais erbij en de kaas eroverheen. Met de deksel op de pan nog 5 min doorverwarmen.
Lekker met aardappelen of rijst.

bron: Martin

Zuurkoolstoofpot

bijgerecht voor 2 personen

1 pakje zuurkool, 1 ui of sjalot, stoofvlees of gerookte tofu in kleine stukken, een klontje boter om in te bakken, 2 kruidnagels, 2 laurierbladeren, peper en zout, 2 dl groente- of vleesbouillon

Bak in een ruime pan het vlees of de tofu met ui gaar in boter en voeg bouillon, laurierbladeren en kruidnagel toe. Voeg de uitgelekte zuurkool toe en laat het geheel met vlees ongeveer 45 min. rustig sudderen en met tofu ongeveer 20 min. Serveer het stoofgerecht met gekookte aardappelen.

naar boven
naar boven