Pakketbrief week 3, 20 januari 2016

leeuweriksveld logo

Wat er nog op het land staat

Nu is het toch echt even winter. Alles is met een witte deken bedekt en het lijkt alsof de akkers nu helemaal kaal zijn. Maar als je goed kijkt, is er nog steeds van alles te oogsten:
Gisteren was de prei nog goed uit de grond te trekken. Een tijdje ontdooien in de schuur en dan kan hij gepoetst worden. Boerenkool, spruiten en palmkool kunnen ook bij vorst geplukt worden. Uit de tunnelkas hebben we de laatste andijvie en kropsla geoogst, die daar half oktober geplant zijn en dankzij het warme najaar toch nog een béétje gegroeid zijn, maar die nu bij aanhoudende vorst toch kapot zouden gaan. Deze kunt u het best snel gebruiken voor een slaatje, want ze zijn niet lang houdbaar.
De pastinakenvoorraad zit nu vast in de grond, ze worden alleen maar lekkerder in smaak. Hiervan oogsten we steeds wat we nodig hebben.
In de kassen staan winterpostelein en veldsla, evenals snijbiet in alle kleuren. Bij vorst houden deze gewassen dan even op met groeien, maar ze kunnen er goed tegen. Op het land staat ook nog hertshoornweegbree, peterselie en bladselderij. Deze kunnen de vorst wel hebben, maar we kunnen ze pas weer oogsten, als het dooit.
En omdat het oog ook wat wil, staan de winterjasmijn, de rozemarijn en de toverhazelaar mooi in bloei.

Het is mooi om te zien, hoe goed de gewassen zich bij de meeste weersomstandigheden kunnen redden. Alleen de aardappelvoorraad hebben we voor de veiligheid maar in de koeling gereden, omdat dat de plek in de schuur is, waar het zeker minimaal 4 graden blijft.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Boerenkool- 't Leeuweriksveld
Kropsla of andijvie- 't Leeuweriksveld
Rode uien- Poppe, Nagele
Taugé- De Peuleschil, Rottevalle
Winterpeen- Gerbrandastate, Sexbierum

In week 4 verwacht:

Snijbiet, goudreinetten, witlof, ...

De aanschuiftafel

begint weer op woensdag 20 januari in de nieuwe zolderruimte.
Lekker biologisch eten. Elke eerste en derde woensdag van de maand. Kostprijs € 10,-; sponsorprijs mag u zelf bepalen. Dieetwensen doorgeven. Opgave tot de maandag ervoor. Tel. 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Actie 1000 x € 100,-

Zoals de meesten inmiddels weten, zal op 1 februari 2016 de overdracht van de 3 ha land plaatsvinden.
€ 87.000,- is tot nu toe bij elkaar gekomen. We hebben nu van een particulier nog een overbruggingslening van € 13.000,- met een looptijd van één jaar gekregen.
Zodoende kunnen we de aankoop nu zonder hulp van de bank doen, zodat de stichting geen enkele hypotheek hoeft te nemen! Het betekent wel dat de stichting in januari 2017 €13.000 opeens zal moeten aflossen. Daarom willen we nog verdergaan met de actie.
Voor wie nog niet meegedaan heeft en dit nog wel wil doen: het is nu ook nŠ 1 februari 2016 nog mogelijk om mee te doen met dit project. Meebouwen aan nieuwe eigendomsvormen! Voor giften:
NL77TRIO0390936006
t.n.v. Stichting Mensen voor de Aarde o.v.v. Actie 1000 x € 100,-
zie ook: www.mensenvoordeaarde.nl


Recepten

Taugé met gierst en banaan

hoofdgerecht voor 2 personen

250 ml water, 150 gr taugé, 125 gr gierst, 2 kleine uien, 1½ appel, ½ teentje knoflook, 2 à 3 bananen, 25 gr gezouten pinda's, 1½ bolletje gember (uit pot), olie en boter, ¼ eetl kerriepoeder, 2 eetl rozijnen, peper, sojasaus

Kook de gierst in een pan in ca. 20 minuten gaar. Pel en snipper de uien. Snijd de appel in stukjes. Pel de knoflook en snijd deze fijn. Pel de bananen en snijd deze in de lengte doormidden. Verhit de olie en fruit hierin de ui en de knoflook 3 minuten. Voeg hierbij de appel en het kerriepoeder en bak deze 3 minuten mee. Schep hierdoor de rozijnen en de gember en laat het geheel met de deksel op de pan 6 minuten smoren. Voeg de taugé toe en bak nog 2 minuten. Bak in een andere pan de bananen in de boter aan weerszijden goudbruin. Doe de gierst in een schaal. Breng het taugémengsel op smaak met peper en sojasaus en verdeel dit over de gierst. Bestrooi het geheel met pinda's en leg de bananen er bovenop.

bron: depeuleschil.nl

Rode uiensoep

hoofdgerecht voor 2 personen

2 grote rode uien (of 4 kleine), 1 teentje knoflook, 2 eetl. olijfolie, 500 ml runderbouillon of groentebouillon, ½ eetl. tomatenpuree, ½ theel. paprikapoeder, ½ theel. tijmblaadjes, ½ stokbrood, brie, geraspte oude kaas

De oven voorverwarmen op 180°C. De uien pellen en in ringen snijden en in de olie bakken. Knoflook persen en toevoegen en 10 minuten op half hoog vuur aanbraden. Tomatenpuree, paprika en tijmblaadjes toevoegen en afblussen met de bouillon. Ca. 20 minuten laten trekken. Stokbrood in vieren delen en opensnijden. Beleggen met de brie en de geraspte kaas en in de voorverwarmde ca. 8 minuten laten warmen. Alles warm opdienen.

bron: http://www.mijnreceptenboek.nl

Boerenkoolstamppot met peer en kaas

bijgerecht voor 2 personen

600 gr kruimige aardappels, boerenkool (250 gr gewassen en gesneden), 50 ml melk, ½ rode paprika, 30 gr boter, 125 gr geitenkaas (dikke plak), 1 stevige handpeer, zout en peper

Schil de aardappels en snijd deze kleiner. Was de boerenkool goed en snijd deze klein. Kook de boerenkool 15 minuten in een laag water, doe de aardappels erbij en kook nog 15 minuten. Snijd de paprika in blokjes. Snijd de kaas in blokjes. Was de handpeer en snijd deze in reepjes. Bak de rode paprika kort in 15 gram de boter. Verwarm de melk. Maak van de boerenkool en aardappels met de warme melk en de rest van de boter een stamppot. Meng de rest van de ingrediŽnten erdoor en laat nog even doorwarmen. Maak op smaak met zout en peper. Ook lekker met uitgebakken spekjes of met kerriesaus.

Geroosterde winterpeen [met hazelnoten]

bijgerecht voor 2 personen

400 gr winterwortel, 1 teentje knoflook, 25 gr gepelde hazelnoten, 2½ eetl olijfolie, ½ eetl honing, 1½ takje verse tijm of gedroogde tijm, zout en peper

Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C). Maak de winterwortel schoon en snijd deze in schuine plakken van 1 cm dik. Pel de knoflook en snijd deze fijn. Hak de hazelnoten grof. Roer in een ovenschaal de knoflook en hazelnoten met de olijfolie, de honing, de tijm, zout en peper door elkaar en schep de wortel erdoor. Rooster in ca. 35 min. in de oven gaar. Schep de wortel regelmatig om.

bron: Smulweb/Lekker leven 1-2010

naar boven
naar boven