Pakketbrief week 4, 23 januari 2013

logo

Vragenlijst

Op dit moment ben ik weer bezig met de teeltplanning voor het komende groeiseizoen. Altijd een hele puzzel, want ook al heb ik mijn plan van het vorige jaar, er zijn altijd dingen die ik wil verbeteren en nieuw opgedane ervaringen om rekening mee te houden. Ook komt door de vruchtwisseling elke teelt steeds op een nieuw perceel, wat weer gevolgen kan hebben voor het teeltplan en de bemesting. Bij deze puzzel wil ik natuurlijk graag zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen als afnemer van onze groente. Vandaar onderstaande vragenlijst (twee jaar geleden heb ik u ook eens een vragenlijst voorgelegd).

Bent u in het algemeen tevreden over het abonnement? Denk hierbij aan: smaak, versheid, variatie, hoeveelheden van de groentes, uiterlijk van de groente, leverwijze, prijs.
Zijn er groentesoorten die u graag minder of helemaal niet meer in het abonnement wilt?
Zijn er groentesoorten die u graag meer wilt of nog helemaal mist?
Wat vindt u van de pakketbrieven, recepten, stukjes?
Wat vindt u van onze website?
Heeft u verder nog vragen, opmerkingen, tips?

Vermeld bij uw antwoorden a.u.b. welk soort abonnement u heeft en met hoeveel personen u ervan eet, hoeveel dagen in de week (gemiddeld).
Uw antwoorden kunt u het best mailen naar info@leeuweriksveld.nl Maar opsturen per post of even bellen mag natuurlijk ook.
Bij voorbaat dank voor de te nemen moeite!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Boerenkool- 't Leeuweriksveld
Andijvie- via de Zaai-ster
Stoofperen- Jaap v.d. Vorm, Dalem ZH
Knolselderij- J.W. Bakker, Lauwersmeer
Zuurkool- Kramer, Zuid-Scharwoude

In week 5 verwacht:

Pompoen, chinese kool, rode biet, winterpostelein (Deze week is het niet gelukt door de vorst. Vandaar zuurkool in de pakketten nu. Maar er wordt dooi voorspeld.), …

Saldo-overzichten

Tot nu toe bent u van ons gewend om in het begin van het jaar een saldo-overzicht te krijgen.
Omdat er aan het begin van het jaar sowieso al veel administratiewerk is vanwege de afsluiting van de boekhouding van het vorige jaar, willen we hiervan afstappen. Irene houdt alle saldo's accuraat bij en alleen als het (veel) te hoog of te laag is, stuurt ze u een bericht. Ook kunt u op verzoek altijd een saldo-overzicht krijgen.

Acties week 5

Gedroogde bruine bonen van zorgboerderij Emmeloord, handgedopt! € 1,95/500g
Appels Elstar/kg € 1,95

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Boerenkoolstamppot met peer en kaas

bijgerecht voor 2 personen

600 gr kruimige aardappels, boerenkool (250 gr gewassen en gesneden), 50 ml melk, ½ rode paprika, 30 gr boter, 125 gr geitenkaas (dikke plak), 1 stevige handpeer, zout en peper

Schil de aardappels en snijd deze kleiner. Was de boerenkool goed en snijd deze klein. Kook de boerenkool 15 minuten in een laag water, doe de aardappels erbij en kook nog 15 minuten. Snijd de paprika in blokjes. Snijd de kaas in blokjes. Was de handpeer en snijd deze in reepjes. Bak de rode paprika kort in 15 gram de boter. Verwarm de melk. Maak van de boerenkool en aardappels met de warme melk en de rest van de boter een stamppot. Meng de rest van de ingrediënten erdoor en laat nog even doorwarmen. Maak op smaak met zout en peper. Ook lekker met uitgebakken spekjes of met kerriesaus.

Knolselderijsalade

bijgerecht voor 2 personen

250 gr knolselderij, 25 gr walnoten of gemengde noten, ½ grapefruit of 1 mandarijntje, 1 kleine appel, ev. gewelde rozijnen
Dressing: 2 eetl. mayonaise of zure room, 1 eetl. citroensap of azijn, ev. 2 eetl. yoghurt, peper, mespuntje zout

Meng de dressing-ingrediënten (voeg de yoghurt toe als u van een smeuïge rauwkostsalade houdt). Snijd de appel in kleine stukjes of rasp deze grof. Maak de knolselderij schoon en rasp deze. Schep de dressing meteen door de geraspte knolselderij toe om verkleuring te voorkomen. Voeg appel en rozijnen toe. Rooster de noten even. Meng stukjes citrusfruit en geroosterde nootjes door de salade en serveer direct.

Zuurkool met ananas

bijgerecht voor 4 personen

1 ui, 2 eetl boter, 500 gr zuurkool, ½ pot ananasstukjes, ½ dl ananassap (uit het potje), 1 dl water

Maak de ui schoon en snipper hem fijn. Laat in een pan de boter smelten en bak hierin de ui glazig. Maak met een vork de zuurkool wat losser en doe dit bij de ui. Bak de zuurkool even mee en voeg dan de ananasstukjes, het sap en het water toe. Laat het geheel aan de kook komen. Laat de zuurkool in ongeveer 15 minuten zachtjes gaar stoven.

Andijvie met kerrie

bijgerecht voor 2 personen

1 ui, 25 gr boter, 1 eetl kerriepoeder, 400 gr andijvie, 1 theel maizena, zout

Snijd de andijvie. De ui pellen en snipperen. In een braadpan de boter verhitten en hierin de ui met de kerriepoeder ca.3 min. zachtjes bakken. De andijvie erdoor scheppen. Evt. een scheutje water toevoegen en de groenten met de deksel op de pan op halfhoog vuur in ca.10 min. laten slinken, af en toe omscheppen. In een kommetje de maïzena met een ½ eetl. water tot een glad papje roeren. Al roerend bij de andijvie voegen en blijven roeren tot de groente gebonden is.

Hete bliksem met stoofperen

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr stoofperen, ½ theel kaneel, ½ eetl suiker, 500 gr aardappelen, 300 gr doorregen rookspek, 1 eetl azijn, peper en zout

Schil de peren, snijd ze in partjes en verwijder de klokhuizen. Breng in de pan 2 dl water met de kaneel, de suiker en de partjes peer snel aan de kook en stoof daarna ca. 2 uur op een laag pitje. Schil de aardappelen was ze en snijd ze in vieren. Voeg ze aan de peertjes toe, met zonodig wat water en stoof zachtjes ca 20 minuten door tot de aardappelen en peren gaar zijn. Snijd het spek in plakken van 1 cm dik. Bak dit op matig heet vuur aan beide kanten goudgeel, neem ze uit de pan en houd ze warm. Schep de azijn, peper en het spekvet door de aardappelen en peren (niet stampen). Breng het geheel op smaak en leg de gebakken plakjes spek erop. Serveer met roggebrood, boter en met mosterd.

naar boven
naar boven