Pakketbrief week 4, 27 januari 2016

leeuweriksveld logo

Snijbiet

Deze week zit er snijbiet in het groente-pakket. Een oeroude groente, die door Aristoteles al beschreven is. De oude Nederlandse naam is warmoes. Een van de oudste straten van Amsterdam heet de Warmoesstraat en ligt tussen het Damrak, het IJ en de Oudegracht. Het is bijna niet meer voor te stellen maar in de middeleeuwen lagen langs de Warmoesstraat de tuinderijen die de toen nog kleine stad voorzagen van verse groente, waaronder warmoes.
Ook hier bij ons in Erica loopt trouwens een Warmoesstraat en daar liggen nu nog tuinderijen aan.

Snijbiet/warmoes is een bijna helemaal vergeten groente, die de laatste jaren wel weer herontdekt wordt. De stengels en de bladeren zijn eetbaar. Er zijn mooie bonte variaties gekweekt. Het lijkt aardig veel op spinazie, maar is wat steviger en in de smaak vooral zoeter. Snijbiet komt uit de amarantenfamilie en zijn naaste verwanten zijn: melde (bekend als onkruid én als groente), spinazie, quinoa, rode biet, suikerbiet en zeekraal.

Wij hebben de snijbiet meestal het hele jaar in de teelt. Het kan vroeg als plantje naar buiten, en ook als zaaigewas. Het hele buitenseizoen kunnen de bladeren geoogst worden, en daarna gaat de plant gewoon door met groeien. In de herfst planten we de wortelstokken van buiten en ook jonge plantjes in de tunnelkas. Deze kunnen bij zo'n warm najaar en winter als dit jaar de hele tijd doorgaan. De wortelstokken van het afgelopen seizoen gaan in het tweede jaar bloeien en sterven daarna af.
Snijbiet is robuuster dan spinazie, en veel minder bekend, laten we daar verandering in brengen, want het is een heerlijke groente.

Tip voor variatie: meng door de gestoofde snijbiet een handvol geroosterde sesamzaadjes en kruid de groente met (royaal) nootmuskaat.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Snijbiet- 't Leeuweriksveld
Witlof- Krops, N.O.P.
Rode bieten- via de Zaai-ster
Broccoli- via de Zaai-ster
Goudreinetten- Jaap v.d. Vorm, Dalem ZH

In week 5 verwacht:

Zuurkool, aardappels, palmkool, pastinaak, …

Gezocht: 3 tot 4 meter lang RVS-aanrecht met in het midden twee spoelbakken. Voor de keuken die in de verbouwde zolderruimte komt. Ook tips zijn welkom...

De aanschuiftafel

Lekker biologisch eten. Elke eerste en derde woensdag van de maand. Kostprijs € 10,-; sponsorprijs mag u zelf bepalen. Dieetwensen doorgeven. Opgave tot de maandag ervoor. Tel. 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Zoals de meesten inmiddels weten, zal op 1 februari 2016 de overdracht van de 3 ha land plaatsvinden.
€ 87.000,- is tot nu toe bij elkaar gekomen. We hebben nu van een particulier nog een overbruggingslening van € 13.000,- met een looptijd van één jaar gekregen.
Zodoende kunnen we de aankoop nu zonder hulp van de bank doen, zodat de stichting geen enkele hypotheek hoeft te nemen! Het betekent wel dat de stichting in januari 2017 €13.000 opeens zal moeten aflossen. Daarom willen we nog verdergaan met de actie.
Voor wie nog niet meegedaan heeft en dit nog wel wil doen: het is nu ook ná 1 februari 2016 nog mogelijk om mee te doen met dit project. Meebouwen aan nieuwe eigendomsvormen! Voor giften:
NL77TRIO0390936006
t.n.v. Stichting Mensen voor de Aarde o.v.v. Actie 1000 x € 100,-
zie ook: www.mensenvoordeaarde.nl


Recepten

Hete bliksem

hoofdgerecht voor 2 personen

700 gr aardappels, 700 gr goudrenetten, 250 gr gehakt, 150 gr ui, 125 gr suiker, olie of boter, ½ theel. kaneel, versgemalen zout en peper, eventueel een snufje nootmuskaat

Schil de aardappels, snijd ze in blokjes en kook ze in een laagje water met wat zout in 15-20 minuten gaar. Schil de appels en snijd ze in stukjes.
Kook de appel in een grote pan in ca 10 min. tot appelmoes. Pel de ui en snijd deze klein.
Fruit de ui in een andere pan en voeg hier het gehakt aan toe. Bak het rul en fijn. Giet de aardappels af, stamp de aardappels fijn en meng de aardappelpuree en het gehaktmengsel door de appelmoes.
Voeg suiker naar smaak toe. Maak verder op smaak met kaneel, zout, peper en eventueel nootmuskaat.

bron: www.echtehetebliksem.nl

Gele rijst met broccoli en amandelen

hoofdgerecht voor 2 personen

500-600 gr broccoli, 1 teentje knoflook, 150 gr rijst, ½ theel. kurkuma (geelwortelpoeder), een scheut olijfolie, een stukje gemberwortel vers geraspt of 1 theel. gemberpoeder, 1 theel. korianderpoeder, 2 eetl. geschaafde amandelen, 1 eetl. azijn, 1 eetl. sojasaus, 1 eetl. sesamolie

Kook de rijst gaar in water met de kurkuma. Was de broccoli en verdeel deze in roosjes.
Schil de stronk van de broccoli en snijd de stronk in kleine stukjes. Kook de broccoli enkele minuten. Roerbak de amandelen met korianderpoeder in olijfolie tot de amandelen goudbruin kleuren.
Giet de broccoli af en voeg deze toe aan de amandelen samen met de gember en een geperst teentje knoflook. Roerbak dit een paar minuten op een hoog vuur. Schenk er de sojasaus, sesamolie en azijn bij en schep het geheel goed om.
Serveer direct met de rijst.

Pasta met snijbiet en room

hoofdgerecht voor 2 personen

1 bos snijbiet, 150 gr pasta, 1 kleine ui, 1 teen knoflook, 125 ml slagroom of kookroom, olijfolie, peper, zout, kaas om te raspen

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de snijbiet.
Snijd de stelen van de snijbiet in kleine stukjes van een halve centimeter en bewaar het apart. Snijd het blad grof en bewaar het apart. Pel de ui en snijd deze grof. Pers de knoflook.
Verwarm een pan met dikke bodem. Bak de ui in olie tot het glazig is. Voeg de knoflook toe. Voeg de snijbietstelen toe en bak deze 3 minuten mee. Voeg daarna het blad toe en bak het nog een minuut of 5 of tot het zacht is.
Zet het vuur hoog en giet de slagroom erdoor. Warm het geheel nog even goed door. Breng op smaak met peper en zout. Schep het snijbietmengsel door de afgegoten pasta. Roer goed en schep het op de borden.
Rasp de kaas erover en eet smakelijk!

Gestoofde witlof met pruimen

bijgerecht voor 2 personen

500 gr witlof, een handje gedroogde pruimen, een scheut sinaasappelsap, peper en zout, boter of olie om in te bakken, eventueel. 80 gr feta

Leg de pruimen ruim een uur te weken in sinaasappelsap. Snijd een stukje van de onderkant van het lofstronkje af, verwijder eventueel de kern en snijd de witlof in de lengte in reepjes.
Roerbak de witlof 3 tot 5 min. in wat boter of olie en voeg er de geweekte pruimen aan toe. Laat het geheel nog 5 tot 10 min. op een laag pitje stoven. Verbrokkel de feta over het gerecht en serveer met gekookte rijst, gierst of bulgur.

Variatie rauw als salade: de combinatie van rauwe witlof, stukjes geweekte pruimen en/of abrikozen, feta en een romige yoghurtdressing maakt een heerlijke salade.

naar boven
naar boven