Pakketbrief week 5, 3 februari 2010

logo

Maria Lichtmis

Eén mooi onderdeel van de vrije school, waar onze kinderen naar toe gaan, is de omgang met de jaarfeesten. Elk seizoen heeft zo zijn speciale sfeer en voor de kinderen wordt de loop door het jaar heel duidelijk. Wij als ouders komen in de gelegenheid, ook feesten te vieren waar elders bijna geen aandacht meer aan besteed wordt.
Maria Lichtmis is zo'n feest. De kinderen vieren het als afsluiting van een reeks "lichtfeesten": Sint Maarten, Sint Nicolaas, Kerstmis en Driekoningen. Elk kind draagt een klein kaarsstompje naar buiten bij een plek, waar al een beetje iets begint te groeien. Dit jaar was dat voor ons de eerste keer met een sneeuwdek, even zoeken naar plantjes...
Het feest heeft zijn christelijke (joodse) oorsprong in Maria reiniging: 40 dagen na de bevalling ging een vrouw voor het eerst weer naar de tempel, om een reinigingsoffer te brengen. Na kerstmis is dat dus op 2 februari. In de middeleeuwen werden op die dag in de kerk de kaarsen voor het nieuwe jaar gewijd, en daarvan stamt de naam Lichtmis.
Wat ik als boer weer zo mooi vind, is dat op die datum ook al van oudsher een feest was, een reinigingsfeest van alle winterlasten, een feest ter ere van de aarde en de terugkeer van het licht. De ambachtslieden gingen vanaf deze dag weer zonder verlichting werken. In deze tijd ga je echt merken dat het licht veranderd is en dat de natuur weer wakkerder wordt, vind ik.
Wouter is nu druk bezig met het teeltplan en de bemesting, zaden en planten bestellen etc., ondanks de sneeuw is het groeiseizoen volop in voorbereiding.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Boerenkool - 't Leeuweriksveld
Koolraap - In de Wind, Godlinze
Paksoy - Van Paassen, Oude Leede
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen
Rode biet - Gerbrandastate, Pietersbierum
't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 6 verwacht:

Spruiten, knolvenkel, taugé,…

Versaanbod week 6

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Knolvenkel/500g1,30
Eieren
   doosje van 61,75
   doosje van 102,95

Sommige klanten komen speciaal alleen voor onze eieren naar de winkel.
We hebben twee leveranciers: Alberta Rollema van De Sterke Akkers uit Dalen en Hans Meijer uit Gees, een kleinschalige, enthousiaste bd-kippenhouder die zelf zijn hennen opfokt.

Koor zoekt zangers

Als enthousiaste klant van 't Leeuweriksveld mag ik hier een nieuw koorproject aankondigen: Cantaventi.
Cantaventi is nog op zoek naar enkele goede amateurzangers die graag uitdagende klassieke muziek willen zingen. Het komende halfjaar zal muziek worden gezongen van Josquin, Dufay en Pärt. Er zingen al drie mensen van 't Leeuweriksveld mee, en ook twee neerzetpunten zijn vertegenwoordigd.
Repetities: donderdagavond van 8 tot 10.
Plaats: aula van de Vrije School Michael, Prinsenlaan 80 in Emmen.
Organisatie en artistieke leiding: Jeroen Zijlstra.
Geïnteresseerd? Bel 0591-646581 of mail zijlstragosselink@kpnplanet.nl.


Recepten

Stoofschotel met koolraap en kip

hoofdgerecht voor 4 personen

2 kipfilets, zout, peper, 40 gr boter of margarine, 1 rode ui, ½ theel. gemberpoeder, 2 eetl. yoghurt, 1 theel. geelwortelpoeder (koenjit), 2 theel. kerriepoeder, ½ theel. gedroogde tijm, 500 gr. koolraap, 500 gr. aardappelen, 1 dl. droge witte wijn

De kipfilets in reepjes snijden, met zout en peper inwrijven en in de verhitte boter omscheppend bruin bakken, daarna uit de pan nemen. De ui snipperen en in het bakvet goudgeel fruiten. Gemberpoeder, yoghurt, geelwortel, kerriepoeder en de tijm toevoegen en 2 min. meebakken. Ondertussen de koolraap en de aardappelen schillen en in blokjes snijden, toevoegen en zonder deksel op de pan 10 min. zachtjes bakken. De wijn erbij roeren en het geheel nog 20 min. met het deksel op de pan, laten stoven. Af en toe voorzichtig omscheppen en de laatste 10 min. de kipfiletreepjes mee warmen. Lekker met komkommersalade.

Rode bietensalade met ui en pistachenootjes

bijgerecht voor 2 personen

500 gr rode bietjes, 1 rode ui, 50 gr feta, 50 gr pistachenootjes, rucolasla Dressing: 1½ eetl frambozenazijn of 1 theel witte wijnazijn of 1 theel balsamicoazijn, ½ theel fijne mosterd, ½ theel honing, 40 mililiter olijfolie

Schil de rode bietjes en kook ze gaar. Laat afkoelen. Snijd de rode bietjes in blokjes. Snijd de ui in ringen. Snijd de feta in blokjes. Hak de pistachenootjes grof.

Dressing: Meng de frambozenazijn/wijnazijn/balsamicoazijn met de fijne mosterd, de honing en de olijfolie mengen. Meng alle ingrediënten met de dressing. Het geheel opdienen op een bedje van rucolasla.

Vegetarische boerenkool met karwij en koriander

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr boerenkool (van de stronk gestript), 1 flinke winterwortel, 2 uien, olie naar behoefte, scheutje tamari of bouillon, 3 theel. gestampte koriander (of poeder, wat wel minder lekker is), 2 theel. karwijzaad, 4 - 6 flinke aardappels

Maak de uien schoon en snijd ze fijn. Giet een laagje olie in de braadpan en fruit hierin de uien. Maak de wortel schoon, snijd deze in plakjes en voeg deze bij de uien, samen met de koriander en de karwij. Tijdens het fruiten maakt u de boerenkool schoon en klein. Voeg dit bij de rest. Schil de aardappels en maak er kleine blokjes van, en doe ze erbij. Goed omscheppen en op een laag vuur gaar stoven. Zonodig wat water toevoegen en wat tamari.
Variatie: Kook 2 zure appels in stukjes mee. Dit geeft een geurige, frisse smaak.

Gesmoorde paksoy met paprika

bijgerecht voor 2 personen

1-2 stuks paksoy, 1 kleine ui, 1 theel. komijnzaad, 1 paprika

Ui fijnsnijden. Olie in een pan verhitten en de ui en komijnzaad erin bakken. Met water afblussen. Paksoy en paprika in reepjes snijden en toevoegen. In ca 10 min gaarkoken. Op smaak brengen met zout en peper.

Gegratineerde koolraapschotel

Bijgerecht voor 2 personen

400 gr koolraap (geschild en gesneden als patates frites), 1 eetl boter, 1 eetl bloem, 250 ml melk, zout en peper naar smaak, nootmuskaat, 75 gr geraspte oude kaas

De reepjes koolraap opzetten met een laagje water en wat zout en in 20 min net gaar koken. Intussen een bechamelsaus maken: boter smelten in een steelpannetje, bloem erdoor roeren, van het vuur af melk erdoor roeren, pan terugzetten op het vuur en blijven roeren tot het een gebonden saus is, laat de saus op een zacht pitje een paar min doorkoken, voeg peper, zout en nootmuskaat toe. Giet de koolraap af en laat even uitlekken, mang de reepjes koolraap door de saus doe ze in een lage vuurvaste schotel, strooi de geraspte kaas eroverheen, sprenkel er wat melk over en zet de schotel in een matig warme oven of onder de grill tot de kaas gesmolten is en er een goudbruin korstje op zit. Meteen opdienen.

naar boven
naar boven