Pakketbrief week 5, 28 januari 2015

leeuweriksveld logo

Over deze stukjes

Deze stukjes komen bijna altijd op het laatste moment tot stand.
De tijdsdruk schijnt nodig te zijn om het creatieve proces zelf weer te creëren. Maar af en toe is er ook wat teveel tijdsdruk in ons bedrijf. Afgelopen weekend had ik het daar eens over met Kathinka, en we kwamen tot de conclusie dat we wat meer rust in ons bedrijf willen brengen. Eén van de dingen die we gaan veranderen is dat we niet meer elke week een stukje schrijven, maar alleen nog als één van ons voldoende tijd en zin heeft om er op een leuke manier iets leuks van te maken. In de weken dat er geen stukje is, vullen we deze plek op een andere manier, bijvoorbeeld met een extra recept en wat mededelingen over de inhoud van het pakket. Of, ook een goede mogelijkheid: als één van u zin heeft om een stukje te schrijven dat hij/zij leuk vindt om aan de andere abonnees te laten lezen, plaatsen we dat graag!

Over het pakket van deze week: bij de pastinaak hebben we last van onze aartsvijand: de wortelvlieg. Het ging lang goed, maar op het eind van het seizoen heeft hij toch nog veel aantasting veroorzaakt. Ongeveer éénderde van de pastinaken hebben we uitgesorteerd als veevoer, maar ook de pastinaken in het pakket zijn er niet vrij van. Desondanks smaken ze heerlijk!
De prei hebben we met de hand moeten steken, de tractor met preilichter kon zijn werk niet doen doordat het nog te nat was. (Het schonen van de prei doen we altijd met de hand).
De witlof voor de pakketten komt sinds kort van Johan en Judith Krops uit Nagele. Mooie kropjes! Onze vorige leverancier Henk Klompe is met de teelt van witlof gestopt.
De meesten van u krijgen twéé groene kooltjes in hun pakket deze week: Anton van Vilsteren had geen 'grote' kolen meer, maar nog wel kleine die zijn andere afnemers, de supermarkten, niet willen. Vandaar deze oplossing.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Pastinaak- 't Leeuweriksveld
Prei- 't Leeuweriksveld
Groene kool- Anton van Vilsteren, Ens
Avocado's- via de Zaai-ster
Witlof- Johan Krops, Nagele

In week 6 verwacht:

Bietjes, winterpostelein, witte kool, …

Nieuwe plek voor de aanschuiftafel

De aanschuiftafel heeft haar onderkomen gevonden bij: Stichting Sociaal Kultureel Werk De Cluft in Angelslo, Statenweg 109 Emmen. Elke woensdag om half 6. Prijs per persoon: € 12,50. Informatie en aanmelding: Alberta Rollema, 06-19199934.

Leesgroep johannesevangelie

Er is nog plaats in de leesgroep over het Johannesevangelie. We komen eens per maand op de woensdagavond bij elkaar in Sleen. Gezamenlijk lezen we een tekst uit het Johannesevangelie. We worden daarbij geholpen door Bart Hessen, geestelijke van de Christengemeenschap uit Groningen.
De avonden zijn van 20.00 uur tot 22.00 uur.
Bel voor informatie: Femmie Timmerman 06 24720208, 0591 224202 of Bart Hessen 0594/659558

Workshop soulcollage®

23 januari en 27 februari in Sleen

In deze workshop leer je de basisprincipes van SoulCollage®. Laat je verrassen door deze ontspannende en plezier gevende workshop. Voor meer informatie en aanmelding: Femmie Timmerman
www.deroosnatuurzuiverehuidverzorging.nl

Workshop balkonton

Een balkonton is een compostvat, een wormenhotel en een verticale tuin ineen. Op een oppervlak van minder dan twee stoeptegels kweek je 20 planten en composteer je je eigen afval met behulp van wormen. Meer info/inschrijven op www. balkonton.nl/workshop
vrijdag 13 maart om 13.30 uur op 't Leeuweriksveld


Recepten

Stamppot met pastinaak, prei en zalm

hoofdgerecht voor 2 personen

300 gram (kruimige) aardappelen, 1 teen knoflook, 300 gram pastinaak, ½ prei, 2 eetl olijfolie, 50 ml magere melk, eventueel 1½ bosuitje, 150 gram zalmfilet, 75 ml creme fraiche, bieslook

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Snijd de prei in stukken van 3 cm. Schil de pastinaak en snijd in gelijke stukken. Kneus de ongeschilde knoflook met het lemmet van een mes. Verdeel de pastinaak en knoflook over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met 1 eetl olie. Rooster ca. 20 min. in het midden van de oven. Kook ondertussen de aardappelen en prei samen in water met zout in 20 min. gaar. Giet de aardappelen en prei af en vang het kookvocht op.

Haal de bakplaat uit de oven en knijp de knoflook uit het velletje. Stamp de aardappelen, prei, pastinaak en knoflook fijn met de pureestamper. Verwarm de melk en voeg samen met 75 ml van het opgevangen kookvocht en de bosui toe. Verhit ondertussen de grillpan. Verdeel de zalm in 2 stukken, bestrijk de zalm met de rest van de olie en bestrooi met peper en zout. Gril in 5 min. gaar, keer halverwege. Meng de creme fraiche en bieslook. Serveer de stamppot met de zalm en een lepel creme fraiche.

bron: www.smulweb.nl / allerhande

Ovenschotel met groene kool

hoofdgerecht voor 2 personen

400 gr groene kool, 1 appel, scheut zonne­bloemolie, 500 gr aardappels, melk, ½ theel. mosterd, peper en zout, 1 theel. kerrie, ½ dl creme fraiche, een handvol zonne­bloem­pitten of sesamzaad, een handvol geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 175°C. Schil de aardappels en kook ze in 20 minuten gaar. Snijd de groene kool in reepjes. Verwijder van de appel het klokhuis en snijd de appel in partjesRooster de zonnebloempitten of sesamzaadjes in een droge koekenpan. Verhit de olie in een ruime pan en voeg er al roerende de koolreepjes aan toe. Smoor de kool en voeg na een paar minuten ook de appelpartjes toe. Maak op smaak met peper, zout en kerrie.

Neem de pan van het vuur en roer de mosterd, creme fraiche en pitten of zaadjes door de kool. Schep dit mengsel in een ingevette ovenschaal. Stamp de aardappels en maak er met melk een smeuïge puree van. Schep de aardappelpuree over het koolmengsel. Strijk de bovenkant glad en strooi er geraspte kaas over. Zet ongeveer 20 min. in de oven op 175°C tot er een mooi korstje op zit.

Pastinaak-preisoep met gember

lunch- of bijgerecht voor 2 personen

1 eetl. olie, 150 gr prei, 15 gr verse gember­wortel, 400 gr pastinaak, 150 ml droge witte wijn, 600 ml groentebouillon, zout naar smaak, versgemalen peper, paprikapoeder

Was de prei en snijd deze in ringen. Schil de gemberwortel en hak deze fijn. Schil de pas­tinaak en snijd deze in blokjes.
Verhit de olie in een pan en voeg de prei en gember toe. Bak 5 minuten op een laag vuur tot de prei zacht begint te worden. Voeg de pastinaak­blokjes toe en bak 10 minuten zachtjes tot de pastinaak zacht begint te worden.
Voeg de wijn, de groentebouillon en zout en peper toe en breng aan de kook. Op laag vuur 30 minu­ten zachtjes pruttelen.
Pureer de soep met een staafmixer en warm de soep nog even door. Garneer met een beetje paprikapoeder.
Lekker met geroosterd brood en boter.

bron: www.glutenvrijkookhoekje.nl

Avocadowrap

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine avocado, 1 rode paprika, 1 tomaat, ½ ui, 4 druppels citroensap, peper en zout, 2 grote tortilla's of wraps, 4 eetl. creme fraiche, paar blaadjes ijsbergsla

Schil de avocado, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in stukjes. Was de paprika en de tomaat en snijd ook deze in stukjes.
Snijd de ui klein. Meng de avocado, de paprika, de tomaat en de ui en besprenkel met wat ci­troen­sap.
Kruid met peper en zout. Leg de tortilla's elk op een plat bord en bestrijk ze met de creme fraiche.
Bedek de tortilla's met de ijsbergsla en verdeel er dan gelijkmatig het avocadomengsel over. Vouw de randen een beetje naar binnen zodat bij het oprollen de vulling er niet uit komt.
Rol de wraps stevig op. Snijd ze vlak voor het opdienen doormidden.

naar boven
naar boven