Pakketbrief week 6, 5 februari 2014

logo

Regenwater, koeien, poters en raapstelen

Afgelopen vrijdag zijn we begonnen met de bouw van een watersilo.
Jan Schoenmaker, een loonwerker die in het verleden veel voor de tuinders in Erica heeft gewerkt, kwam met zijn minikraan om een gat van 5 meter doorsnee en 80 cm diepte uit te graven. Met behulp van een laser en dankzij Jans ervaring is de bodem van het gat mooi waterpas geworden. De silo was als bouwpakket van 15 gegolfde platen geleverd, waarvan er 5 — bestemd voor de onderste laag — behandeld zijn met een roestwerende kunststoflaag. Deze platen hebben we met de hand aan elkaar geschroefd en daarna de bouten met een momentsleutel op de juiste spanning aangedraaid. Zodat er nu weer een nieuw bouwwerkje bij is gekomen op ons erf. In de silo gaan we het regenwater van het schuurdak opvangen, voor gebruik in de kassen, bij het spoelen van de groente en als drinkwater voor de dieren.

Over die dieren gesproken: de koestal moet nog steeds worden afgemaakt. Ik heb nu eindelijk alle benodigde materialen: balken van 6 cm dikte en metalen U—profielen om tegen de staanders van de schuur te monteren. De benodigde ruimte is vrijgemaakt, de hydrofoor en de motor van de koelcel zijn verplaatst. Dus binnenkort krijgen de pinken dan echt de beschutte stal waar ze recht op hebben…

Intussen zijn er ook alweer een paar voorjaarsachtige werkzaamheden geweest. Het aardappelpootgoed is weer in kratjes gevuld, zodat de poters buiten in het licht en in de frisse lucht kunnen voorkiemen. In de kas heeft Martin het afgeoogste veldslabed mooi losgemaakt met de vork, en heb ik raapstelen gezaaid. Een eerder zaaisel van begin december is dankzij de warme winter mooi opgekomen en staat al een paar centimeter hoog.
Heerlijk om te merken dat de dagen nu al snel langer worden!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Prei- 't Leeuweriksveld
Groenlof- 't Leeuweriksveld
Zuurkool- Kramer, Zuid—Scharwoude
Rode uien- via Eko de Eerste, Marknesse
Winterpeen- via de Zaai—Ster
Witte kool- Anton van Vilsteren, Ens
Anton van Vilsteren had me beloofd nog een keer chinese kool te leveren, maar zijn laatste kuubskist uit de opslag bleek helaas te slecht van kwaliteit. Gelukkig had hij nog mooie witte kool.

In week 7 verwacht:

Pastinaak, winterpostelein, rammenas, …

Jos Kamphuis Timmerwerken, Oldenzaalseweg 148, 7667 RR Reutum, tel. 06-55736212

Werveling biedt biografische coaching, geschreven portretten en de cursus ‘Zicht op je levensloop’. Werveling is het bedrijf van Annelies Kok.
www.wervelingwerkt.nl

Vrijwilliger technisch werk

Stichting Biotuin Lokaal zoekt iemand die wil meewerken aan onderzoek naar de toepassing van duurzame energie: opvang en opslag van zonne-energie (op niet-grote diepte), in de zomer en gebruik in de winter.
Voor het meten zijn proefopstellingen nodig die we veelal zelf in elkaar moeten zetten. Kennis van natuurkunde (warmteleer) en elektronica is welkom.
Zie voor de doelstellingen van Stichting Biotuin Lokaal de website en facebook.
Inlichtingen: Wim Gorter, 06—46546113
www.biotuinemmen.nl


Recepten

Groenlof toemis

bijgerecht voor 2 personen

1 struikje groenlof, 1 kleine ui, 1 klein teentje knoflook, ½ theel. laos, ½ theel. sambal trassi, ¼ theel. citroensap, ½ eetl. plantaardige olie

Was de groenlof en snijd deze in reepjes. Pel de ui en snijd deze fijn. Pel het teentje knoflook en snijd het fijn.
Maak een boemboe van knoflook, sambal, ui en laos en fruit deze even aan in de olie. Doe de groenlof erbij en roerbak 8—10 minuten tot de groenlof beetgaar is.
Voeg citroensap toe en roer door. Lekker bij witte rijst.

Bron: www.receptenboek.nl

Zalige zuurkoolsoep

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine winterpeen 1 stengel prei, 250 gr aardappels, 4 groentebouillonblokjes 150 gr zuurkool, 1 theel. milde kerriepoeder, ½ eetl gehakte verse peterselie, 75 ml creme fraiche, 1 kleine rode ui, (eventueel) stukjes vegetarische rookworst

Schil de wortel, de prei en de aardappels, en was de groenten. Snijd de wortel en aardappels in blokjes en de prei in ringen.
Hak de zuurkool en de peterselie fijn. Pel de rode ui en snijd deze in ringen.
Fruit de wortel en de prei 5 minuten in een scheut olie met de helft van de kerriepoeder. Voeg 2 liter water toe, de bouillonblokjes, de aardappels en de zuurkool, breng hetaan de kook en laat het ongeveer 10 minuten koken.
Bak de uiringen in olie. Voeg op het laatst een bekertje creme fraiche toe en pureer de soep.
Garneer de soep de uiringen. Voeg eventueel vegetarische rookworst in stukjes toe en warm door.
Garneer met de gehakte verse peterselie.

Bron: www.devegetarier.nl

Pastapannetje met kool en champignons

hoofdgerecht voor 2 personen

½ witte kool (ca. 250 gr), 250 gr champignons, 150 gr tagliatelle of andere pasta, zout, witte peper, 1—3 eetl. Boter, 75 ml crème fraîche, ¼ groentebouillonblokje, 50—75 gr Emmenthalerkaas of andere kaas, 75 ml creme fraiche, 1 kleine ui

Maak de kool schoon en snijd hem in reepjes. Maak de champignons schoon en snijd ze doormidden.
Kook de tagliatelle/pasta ca. 12 minuten in een ruime hoeveelheid water met zout. Verwarm de oven voor op 200°C.
Smoor de kool 5 minuten in ½ eetl. hete boter of olie. Breng de kool op smaak met zout en peper en haal hem uit de pan.
Verhit 1 eetl. boter of olie in het hete braadvet en bak de champignons. Voeg ca. 75 ml water, de creme fraiche en ¼ groentebouillonblokje toe.
Breng het geheel aan de kook en breng op smaak met zout en peper. Giet de tagliatelle af.
Verdeel alle ingrediënten over de ovenschaal. Rasp de kaas en strooi hem erover.
Gratineer ca. 10 minuten in de oven. Pel de ui en snijd hem in ringen, fruit de uiringen goudbruin en strooi ze over het pastapannetje.

Bron: www.mijnreceptenboek.nl

Rösti van prei en wortels met koolvis

hoofd— of bijgerecht voor 2 personen

200 gr koolvisfilet (of kabeljauwfilet), 1 winterwortel, 1 prei, 1 grote vastkokende aardappel, ½ citroen, 15 gr boter, 3 eetl. olijfolie, 1 eetl. gehakte peterselie, zout, peper

Schil de aardappelen en rasp ze. Schrap de winterwortels en rasp ze.
Snijd de preien in smalle ringetjes. Verhit de helft van de olie in een pan en bak hierin op middelhoog vuur de wortel, prei en aardappel in 10 tot 12 minuten gaar.
Breng op smaak met peper en zout. Dep de vis droog.
Boen de halve citroen schoon, Rasp van ¼ de schil en pers het sap uit.
Snijd de andere ¼ citroen in partjes. Verhit de rest van de olie in een andere pan en bak de vis in circa 3 minuten per kant gaar.
Schep de vis uit de pan en houdt ze warm. Voeg de boter toe aan de olie van de vis en voeg als dit gesmolten is het citroensap samen met de rasp en de peterselie toe om een citroenjus te maken.
Verwarm borden voor, leg de vis erop, giet de jus erover en leg de rösti erbij. Garneer met de partjes citroen.

Bron: http://lekkererecepten.plazilla.com/

naar boven
naar boven