Pakketbrief week 6, 4 februari 2015

leeuweriksveld logo

Koeien, mest en vlees

Alweer een kleine twee jaar geleden hebben we onze eerste koekalfjes opgehaald. Van het mooie bedrijf De Naoberhoeve in Echten kregen we twee kalfjes, die zij niet verder wilden aanhouden voor hun opfok. Doordat ze bij ons kwamen, zijn ze mooi in het biologisch circuit gebleven en zijn ze niet in een gangbare afmesterij of bij het kattenvoer beland.
De eerste weken kregen ze nog wat melk en wortels of rode biet bijgevoerd, tot ze helemaal gewend waren aan hooi en later aan weidegang. Ze hebben dus nooit één schepje krachtvoer gehad. Zo hadden ze ook van begin af aan hele mooie mest, waardoor we nu al minder mest van buiten aan moeten voeren. Ook nu ligt er al weer een mooi pak mest in de potstal naast de schuur, waar de koeien in de winter de meeste tijd doorbrengen.

Twee weken geleden hebben we de oudste koe laten slachten. Dat is altijd ook een moment van verdriet, om een dier van je erf te moeten missen.
Maar de kringloop draait ook voort bij de levenscyclus van de dieren, en er is genoeg rijkdom aan dieren, om er als mens een aandeel van op te eten.
En zo hebben we nu een rijk gevulde vriezer met alle soorten rundvlees van eigen erf, wat in de winkel al gretig aftrek vindt.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein- 't Leeuweriksveld
Rode biet- 't Leeuweriksveld
Rode kool- Anton van Vilsteren, Ens
Appels: Boskoop- Boomgaard Warmonderhof, Dronten
Knolvenkel- via de Zaai-ster

In week 7 verwacht:

Aardperen, regenboogpeen, gemengde kiemen, knoflook,…

Nieuwe plek voor de aanschuiftafel

De aanschuiftafel heeft haar onderkomen gevonden bij: Stichting Sociaal Kultureel Werk De Cluft in Angelslo, Statenweg 109 Emmen. Elke woensdag om half 6. Prijs per persoon: € 12,50. Informatie en aanmelding: Alberta Rollema, 06-19199934.

Leesgroep johannesevangelie

Er is nog plaats in de leesgroep over het Johannesevangelie. We komen eens per maand op de woensdagavond bij elkaar in Sleen. Gezamenlijk lezen we een tekst uit het Johannesevangelie. We worden daarbij geholpen door Bart Hessen, geestelijke van de Christengemeenschap uit Groningen.
De avonden zijn van 20.00 uur tot 22.00 uur.
Bel voor informatie: Femmie Timmerman 06 24720208, 0591 224202 of Bart Hessen 0594/659558

Workshop soulcollage®

23 januari en 27 februari in Sleen

In deze workshop leer je de basisprincipes van SoulCollage®. Laat je verrassen door deze ontspannende en plezier gevende workshop. Voor meer informatie en aanmelding: Femmie Timmerman
www.deroosnatuurzuiverehuidverzorging.nl

Workshop balkonton

Een balkonton is een compostvat, een wormenhotel en een verticale tuin ineen. Op een oppervlak van minder dan twee stoeptegels kweek je 20 planten en composteer je je eigen afval met behulp van wormen. Meer info/inschrijven op www. balkonton.nl/workshop
vrijdag 13 maart om 13.30 uur op 't Leeuweriksveld


Recepten

Rode bieten stamppot

1 kilo aardappels, 600g rode bieten, 1 appel, 1 klein uitje

Je schilt de aardappels en je kookt ze gaar, maar niet zo gaar dat ze al uit elkaar vallen. Je wast de bieten en kook ze ongeveer 20 minuten. Laat deze afkoelen en schil ze, daarna snij je de bieten in stukjes (dobbelstenen).
Met de stampotstamper stamp je de aardappels en de bieten door elkaar heen. De appel snij je in kleine stukjes, deze doe je door de stampot net als een fijn gesneden uitje. Lekker met gehakballetjes.

Rode kool op grootmoeders wijze

1 rode kool, 2 goudreinetten, 1 theelepel suiker, 1 eetlepel boter, zout, 2 jeneverbessen, 2 eetlepels azijn, 6 kruidnagels, 1 laurierblaadje, 1 theelepel kaneelpoeder, 1 eetlepel stroop

Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Hak de rode kool in vieren en snijd de harde stronk weg. Schaaf of snijd de kool in dunne sliertjes. Doe de rode kool in de pan. Voeg de volgende ingredienten toe:
1,5 dl water, 2 theelepels zout, kruidnagels, laurierblaadje, jeneverbessen, kaneel, stroop en azijn.
Schep door elkaar en breng aan de kook. Laat het met de deksel op de pan ongeveer 1 uur heel zachtjes koken. Schep af en toe om.

Schil intussen de appels schillen en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in dunne plakken en halveer vervolgens de plakken. Schep de appelstukjes door de rode kool.
Met de deksel schuin op de pan de kool nog ongeveer een half uur gaar koken en het teveel aan water laten verdampen. Af en toe omscheppen. Schep de boter door de rode kool en laat nog 5 minuten stoven. Verwijder de kruidnagels, jeneverbessen en het laurierblaadje.
Breng de rode kool op smaak met zout, suiker en eventueel een scheutje azijn.

bron: www.receptenenzo.nl

Besbes (Venkelsoep)

3 venkelknollen, 1 grote appel, knoflookteen, olijfolie, 1/3 kaneelstok, 1 theel. korianderzaad, theel. komijnzaad, 1 liter water, zeezout, 10 gr. geroosterde walnoten

De venkel schoonmaken, appel schillen, klokhuis verwijderen, knoflook schoonmaken. Venkel met appel in stukken snijden. In een ruime pan venkel,appels en knoflook fruiten.
Kaneelstok, komijn en koriander toevoegen en blussen met water. Aan de kook brengen en ca. 50 min. laten trekken. De kaneelstok verwijderen en de soep met een staafmixer pureren.
Op smaak brengen en met gehaktewalnoten en eventueel een klontje creme fraiche serveren.

bron: smulweb

Salade van winterpostelein met geurig gebakken paddenstoelen en kruidige creme fraiche

de winterpostelein van het pakket, goed gewassen en gedroogd in een slacentrifuge of theedoek, 150 gram kastanjechampignons, 150 gram oesterzwammen, 1 teen knoflook, 3 el olijfolie, 4 el creme fraiche of zure room of dikke volle yoghurt, 4 takjes peterselie, tijm, of munt of oregano of een mix van deze kruiden, peper en zout, snuf paprikapoeder

Hak de peterselie fijn en ris de blaadjes van de takjes tijm. Meng die door de creme fraiche en voeg peper, zout en paprikapoeder naar smaak toe. Snij de champignons in dikke plakken en scheur de oesterzwammen in repen.
Verhit 3el olijfolie in een koekenpan. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze even op hoog vuur aan.
Zet dan het vuur middelhoog en roer af en toe. Op een zeker moment verliezen de paddenstoelen hun vocht, laat dat verdampen en laat ze verder bakken tot ze iets bruin worden.
Voeg het in dunne plakjes gesneden teentje knoflook toe en bak deze even snel mee, zorg dat ze niet bruin worden, dan wordt de knoflook bitter van smaak. Leg de postelein luchtig op een mooi bord, schep de paddenstoelen erop en verdeel de kruidige creme fraiche over de paddenstoelen.

bron: Biobudget.nl

naar boven
naar boven