Pakketbrief week 7, 11 februari 2015

leeuweriksveld logo

Aardperen

Aardperen hebben een nootachtige smaak. Ze bevatten inuline, een suiker die bij vertering geen glucose vormt en daardoor bijzonder geschikt is voor diabetici. Voor gebruik moeten ze worden gewassen en schoongeboend of geborsteld. De schil is perfect eetbaar. Onder de schil zitten de meeste voedingsbestanddelen. Als je de schil toch wil verwijderen, en dat is vooral bij oudere aardperen aangewezen, kook of stoom ze eerst. Verwerk ze dan in hun geheel, in schijfjes, blokjes, of als puree. Aardperen zijn familie van de zonnebloem. Uit de knol groeien metershoge planten met op kleine zonnebloemen lijkende bloesems. Het is wel een woekeraar!
Alle plantenetende dieren vinden alle delen van de plant erg lekker. Wij mensen houden het op de knollen, die we voor het pakket zo uit de grond gehaald hebben, want ze zijn winterhard.
Ons lievelingsrecept:

Gebakken aardperen
bijgerecht voor 2 personen
400-600 gr aardperen, zout, peper, olie
Was en borstel de aardperen en snijd ze in schijfjes van ca. 1-2 mm dik. Bak ze onder voortdurend omscheppen knapperig bruin in een ruime hoeveelheid olie. Bestrooi na het bakken met peper en zout naar smaak.

Wij kregen ze ooit zo geserveerd bij vrienden, en ipv. zout en peper erbij kregen we gerookt zout, wat zij op hun vakantie gekocht hadden. Dat is ook een zeer lekkere combinatie. Bakken in de friteuse kan zeker ook, dan krijg je echte aardpeerchips.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Aardperen- 't Leeuweriksveld
Regenboogpeen- Bio Romeo, Ens
Witte kool- Warmonderhof, Dronten
Snijbiet- via de Zaai-ster
Knoflook- via de Zaai-ster
Gemengde kiemen- de Peuleschil, Rottevalle

In week 8 verwacht:

Prei, witlof, …

Nieuwe plek voor de aanschuiftafel

De aanschuiftafel heeft haar onderkomen gevonden bij: Stichting Sociaal Kultureel Werk De Cluft in Angelslo, Statenweg 109 Emmen. Elke woensdag om half 6. Prijs per persoon: € 12,50. Informatie en aanmelding: Alberta Rollema, 06-19199934.

Workshop balkonton

Een balkonton is een compostvat, een wormenhotel en een verticale tuin ineen. Op een oppervlak van minder dan twee stoeptegels kweek je 20 planten en composteer je je eigen afval met behulp van wormen. Meer info/inschrijven op www. balkonton.nl/workshop
vrijdag 13 maart om 13.30 uur op 't Leeuweriksveld

Leesgroep johannesevangelie

Er is nog plaats in de leesgroep over het Johannesevangelie. We komen eens per maand op de woensdagavond bij elkaar in Sleen. Gezamenlijk lezen we een tekst uit het Johannesevangelie. We worden daarbij geholpen door Bart Hessen, geestelijke van de Christengemeenschap uit Groningen.
De avonden zijn van 20.00 uur tot 22.00 uur.
Bel voor informatie: Femmie Timmerman 06 24720208, 0591 224202 of Bart Hessen 0594/659558

Workshop soulcollage®

23 januari en 27 februari in Sleen

In deze workshop leer je de basisprincipes van SoulCollage®. Laat je verrassen door deze ontspannende en plezier gevende workshop. Voor meer informatie en aanmelding: Femmie Timmerman
www.deroosnatuurzuiverehuidverzorging.nl


Recepten

Aardappel-aardpeerschotel

bijgerecht voor 2 personen

250-350 ml slagroom of volle melk, 300 gr aardappelen, 250 gr aardperen, 90 gr geraspte gruyèrekaas, zout en versgemalen peper, ½ eetl tijm

Schil de aardappels en schaaf ze in dunne plakken. Was de aardperen goed en schaaf ze in dunne plakken. Verwarm de oven voor op 190°C. Verhit de slagroom in een pan.
Leg om en om laagjes aardappel, aardpeer en kaas in een ovenschaal en eindig met een laag kaas; bestrooi elke laag aardappelen en aardperen met zout, peper en tijm. Schenk de slagroom erover tot circa 3/4 van de vulling.
Zet de schaal in de oven en bak de schotel 45-60 minuten, tot de aardappelen en aardperen gaar zijn (je kunt er gemakkelijk een scherp mes in steken) en de bovenkant mooi bruin is. Serveer direct of houd de schotel nog maximaal 30 minuten warm in de oven.

bron: www.devegetarier.nl / De dikke vegetariër

Mexicaanse omelet met gemengde kiemen

bijgerecht voor 2 personen

1 ui, 2 Spaanse pepers, ¼ theel knoflookpoeder, ¼ theel chilipoeder, 2 eetl boter, 4 eieren, 50 gr gemengde kiemen, 2 eetl melk, 30 gr geraspte kaas

Pel en snipper de ui. Verwijder eventueel het zaad uit de Spaanse pepers en hak ze fijn. Verhit de helft van de boter en bak hierin de ui en de pepers met het knoflook- en chilipoeder. Klop de eieren los met de melk, en bak deze in de rest van de boter tot een omelet. Doe hierop het uimengsel met de alfalfa en de kaas en vouw het dubbel.

bron: www.depeuleschil.nl

Zoetzure witte kool

bijgerecht voor 2 personen

½ witte kool, 1 ui, 1 citroen, 2 appels, 1½ eetl. appelazijn, ¼ theel. zout, 1½ eetl. olie, ½ eetl. honing, ½ eetl. karwijzaad, ¼ kop rozijnen, tijm, basilicum, rozemarijn, 100 gr Hüttenkäse/cottage cheese, 150 gr boekweit

Was de boekweit, voeg 225 ml water toe en kook de boekweit in 15 minuten zachtjes gaar. Pel de ui en snijd deze fijn. Verwijder eventueel buitenste lelijke bladeren van de kool en snijd de kool fijn.
Snijd de appels in stukjes. Verwarm de oven voor op 175°C. Pers de citroen uit en vang het sap op.
Roer de kool, ui en appels goed door elkaar en roer er achtereenvolgens het citroensap, de appelazijn, de olie, de honing, het zout, de karwijzaad, de boekweit, de Hüttenkäse/cottage cheese en de rozijnen door, roer er dan naar snaak de tijm, basilicum en rozemarijn door.
Breng het geheel over in een beboterde vuurvaste schotel en bak het 30 min. in de oven.

bron: www.smulweb.nl

Pittig gehakt met snijbiet

bijgerecht voor 2 personen

1 bos snijbiet, 250 gram gehakt, ½ eetl sambal, beschuit, 1 kleine ui, 1 klein teentje knoflook, zout en peper

Meng het gehakt met alle ingrediënten, behalve de snijbiet. Laat het even in de koelkast staan. Was de snijbiet en snijd het blad en de stelen in kleine reepjes. Verwarm de wok en doe er een scheutje roerbakolie in. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Als het gehakt rul en bruin wordt de snijbiet toevoegen en deze kort meewokken. Lekker met gebakken aardappels.

Geroosterde regenboogworteltjes

Met deze kleurrijke groente geef je een verrassend tintje aan salades. Gewoon koken kan natuurlijk ook, alleen vervagen de kleuren dan. Een leuke en lekkere manier om regenboogwortels te bereiden en de mooie kleuren te behouden is roosteren.

600 g regenboogpeen, 2 sjalotjes in ringetjes, olijfolie, citroensap, peper & zout, verse peterselie fijngesneden

Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen (of schil) de regenboogwortels en snijd elke wortel in de lengte in vieren. Snijd de sjalotjes in ringetjes. Leg de wortels met de sjalotjes in een ruime ovenschaal of braadslede. Besprenkel alles met olijfolie en rooster de wortels ca. 20 minuten in het midden van de oven totdat ze zacht zijn. Haal de wortels uit de oven en besprenkel met citroensap. Breng verder op smaak met peper en zout en strooi als laatst de peterselie over het gerecht.

bron: www.streekgroentenpakket.nl

naar boven
naar boven