Pakketbrief week 7, 17 februari 2016

leeuweriksveld logo

Van 't Leeuweriksnest

Er is een eerste nieuwsbrief verschenen van de nieuwe school 't Leeuweriksnest. Op verzoek zenden we hem u graag toe. Als u de brief in het vervolg verder wilt ontvangen, geef dat dan aan ons door. Er is ook een website van de school.

Mededeling voor de aardappelabonnees

Vanaf deze week krijgt u 10% extra ter compensatie van de plekjes in de aardappels die u weg moet snijden. De plekjes zijn een gevolg van ritnaalden, we kunnen er niets aan veranderen…

Workshop smeerwortelzalf maken

voor snelle beslissers: er is nog plek:
21 feb, zondag as. vanaf 9 uur
Eenvoudig een zalf maken van smeerwortel, die we op locatie zelf uit de grond spitten. We zijn ongeveer 3 uur bezig en de locatie is op het Leeuweriksveld, op de nieuwe zolder het Leeuweriksnest. Maximaal 15 personen, minimaal 6.
De prijs bedraagt 10,00 euro inclusief materiaal, thee/koffie. Er wordt verteld over de werking van de plant en je krijgt een korte tekst en uitleg mee naar huis.
Ook kinderen zijn welkom, mits ze goed om kunnen gaan met een warmtebron zoals een elektrisch plaatje en redelijk zelfstandig kunnen werken. Zelf mee te nemen: een klein pannetje, theezeefje, plastic lepeltje, schilmesje en heel graag ook een elektrisch plaatje als je die hebt.
Opgeven via mijn e-mail. ankabults@hotmail.com of telefonisch : 0591631895
Laat je telefoon of e-mail adres bij mij achter zodat ik jullie kan bereiken.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Prei- 't Leeuweriksveld
Winterpostelein- 't Leeuweriksveld
Witlof- Krops, N.O.P.
Knolselderij
Broccoli

In week 8 verwacht:

Aardpeer, krieltjes, …

De aanschuiftafel

Lekker biologisch eten. Elke eerste en derde woensdag van de maand.
Kostprijs € 10,-; sponsorprijs mag u zelf bepalen. Dieetwensen doorgeven. Opgave tot de maandag ervoor. Tel. 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Actie 1000 x € 100,-

De handtekeningen zijn maandag 1 februari gezet, de actie is geslaagd!! Een fantastisch, hartverwarmend resultaat.

Optreden koor

Het koor, wat elke vrijdagavond bij ons op de boerderij bij elkaar komt, heeft een optreden in de bibliotheek Emmen. Op zondag 28 februari 2016 vanaf 13:30 u is er Open podium en gaat het koor een aantal mooie en vrolijke liedjes uit de tijd rond de 16e eeuw zingen. U bent welkom om te komen luisteren. Ben je bas en heb je zin om in het koor te komen, wees welkom.

Workshop: met collages je verhaal vertellen

in Sleen en Valthermond
Op 28 februari en op 11 maart. Kijk voor info: www.deroosnatuurzuiverehuidverzorging.nl


Recepten

Stevige knolselderijsoep met champignons en prei

hoofdgerecht voor 3 personen

1 knolselderij, 125 gr champignons, 1 prei, 2 uien, 1 teen knoflook, 1 takje verse rozemarijn of 1 theel. gedroogde rozemarijn, 1 theel. peper, ½ theel nootmuskaat, een snufje zout, 6 plakjes ontbijtspek, 30 gr (geraspte) Parmezaanse kaas, klontje roomboter

Schil de knolselderij en snijd deze in blokjes. Was de prei en snijd deze in ringen. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Snijd de ui in ringen en snijd de knoflook fijn.
Haal de blaadjes rozemarijn van het takje en snijd ze fijn.
Verhit 1 liter water. Fruit de ui en knoflook in een soeppan met een klontje roomboter ongeveer 5 minuten.
Voeg de knolselderij, champignons, prei en rozemarijn toe in de soeppan en bak even mee. Voeg het hete water toe en kook 10 minuten, voeg peper, nootmuskaat en een snufje zout toe.
Bak ondertussen de plakken spek knapperig en rasp eventueel de kaas (tenzij je een zakje geraspte kaas hebt gekocht). Haal de soep na 10 minuten koken van het vuur en pureer met een staafmixer. Serveer de soep met de plakken spek en de Parmezaanse kaas.

bron: www.voedzaamensnel.nl

Prei met gorgonzola

bijgerecht voor 2 personen

400 gr prei, een scheutje olijfolie, 50 gr gorgonzola (of andere blauwe schimmelkaas), 50 gr creme fraiche of meer naar smaak, peper en zout, 1 teen knoflook

Was de prei en snijd ze in ringen. Fruit de prei in de olie en laat het geheel met het deksel op de pan nog 10 min. smoren onder regelmatig omscheppen. Snijd de gorgonzola in stukjes en roer dit met de creme fraiche door de prei. Nog een paar minuten laten stoven tot de gorgonzola gesmolten is. Pers de knoflook uit en roer deze erdoor. Maak op smaak met peper en zout. Lekker met rijst.

Stamppot met winterpostelein

hoofdgerecht voor 2 personen

8 niet al te grote aardappelen, 1 zakje winterpostelein, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel mosterd, stukje harde (schapen)kaas, 100 gram pompoenpitten, beetje groentebouillonpoeder, scheutje melk

Schil de aardappelen en kook deze in 20 minuten gaar. Eventueel wat zout en peper meekoken. Snij de kaas in blokjes. Was de postelein goed en laat deze uitlekken.
Haal de slechte blaadjes eruit. Bak de pompoenpitten in een droge koekenpan. Haal de pompoenpitten uit de koekenpan. Snipper de ui en bak deze in een beetje olie totdat hij glazig wordt.
Pers het teentje knoflook erboven uit en fruit dit even mee. Voeg het bouillonpoeder toe, samen met de mosterd.
Voeg een scheutje melk toe. Warm dit even op. Giet de aardappelen af. Stamp de aardappelen fijn. Meng het uienmengsel, de kaas en de pompoenpitten door de puree.
Als de puree te droog is kan je natuurlijk nog een extra scheutje melk toevoegen. Voeg de postelein toe en meng dit goed met de aardappelpuree.
Serveer direct.

Pasta met broccoli en romige pestosaus

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr pasta, 350 gr broccoli, eventueel 75 gr (gerookte) kipfilet, 65 gr pijnboompitten, 100 gr creme fraiche, 40 gr geraspte kaas, ½ klein potje groene pesto, peper, zout

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de broccoli en verdeel deze in roosjes.
Schil de stronk van de broccoli en snijd de stronk in kleine stukjes.
Kook de stronkblokjes 3 minuten, voeg de broccoliroosjes toe en kook nog 5 minuten. Snijd eventueel de gerookte kipfilet in reepjes.
Bak de pijnboompitten in een hete, droge koekenpan even, tot ze mooi goudbruin kleuren (dit duurt een paar minuten). Laat ze afkoelen in een schaaltje.
Doe de creme fraiche in een wok (of een grote hapjespan) samen met 30 gr geraspte kaas. Laat dit smelten en voeg de pesto toe. Breng op smaak met peper en zout.
Giet de broccoli en de pasta af. Voeg de broccoli en kipreepjes toe aan het pestomengsel. Verwarm dit een paar minuten en voeg dan de pasta toe.
Laat alles goed heet worden. Garneer met de rest van de geraspte kaas en de pijnboompitten.

naar boven
naar boven