Pakketbrief week 8, 23 februari 2011

logo

Winter of voorjaar?

Brr, toch nog een pittig staartje aan deze winter die al zo lang duurt. De laatste pastinaken hebben we geoogst en de oude suikermais en koolstronken (deels) verhakseld, om het land weer voor te bereiden voor het nieuwe teeltseizoen. Vervolgens wilde ik afgelopen maandag mest laten strooien, maar daar moet ik nog even geduld mee hebben want de grond is keihard en dan kan de mest niet ingewerkt worden. Hopelijk lukt het a.s. vrijdag. Als het weer gaat dooien, is de kans groot dat er regen valt en dan kan het algauw weer te nat worden. In week 10 krijgen we de eerste planten, en dan moet tenminste een deel van de tuin bemest en geploegd zijn.

Ook in de asperges wil ik graag aan de slag, er moet nog mest op die we bij gebrek aan een geschikte meststrooier met een trekker en voorlader grof zullen verdelen over de ruggen, waarna de fijne vedeling dan met de hand gebeurt. Daarna kunnen ze opgeploegd worden en gaat het zwarte plastic er overheen.

Intussen zijn we in de tunnelkas natuurlijk al wel begonnen. In week 2 hebben we al veldsla en rode bietjes geplant, de veldsla is over plm. 2 weken oogstklaar. Daarna plantuitjes, om straks mooi vroeg bosui te kunnen maken. Verder zijn er raapsteeltjes gezaaid, die vlot gekiemd zijn en al dapper groeien, en als laatste radijsjes die nu ook beginnen boven te komen. Het blijft een genot om in de winter en het vroege voorjaar in de kas te werken, zeker als de zon schijnt. Gisteren heb ik nog wat winterpostelein uit de kas geoogst, terwijl het min 2 was en met de gure oostenwind aanvoelde als min 15. Maar in de kas is het dan heerlijk: windstil natuurlijk en plus 10 graden! Als onze tweede tunnel binnenkort af is, mag er van mij nog een derde bij.

De winterprei heeft fors geleden onder alle kou, en vraagt om wat extra mest om straks in maart en april nog een mooie groeispurt te kunnen maken!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Spruitjes - Zorgboerderij Emmeloord
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen
Taugé - De Peuleschil, Rottevalle
Uien - Bokdam, Dronten
Courgette - via de Zaai-ster (Italie)
Rode bietjes - via de Zaai-ster

In week 9 verwacht:

Pastinaak, prei, winterpostelein, rode kool, …


NIEUW: WEBWINKEL LEEUWERIKSVELD !

Na noeste arbeid van Martin kunnen we nu met trots onze nieuwe webwinkel aan u presenteren! U kunt ons complete assortiment biologisch(dynamisch)e levensmiddelen voortaan ook bestellen via:
www.leeuweriksveld.webxpress.nl/home.
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Tweede bijeenkomst van de initiatiefkring Leeuweriksveld

op zaterdag 12 maart a.s. om 14 uur. We willen een flink aantal concrete en uitdagende projecten ondernemen, wie zin en tijd heeft om wat bij te dragen, maar ook wie "gewoon"geïnteresseerd is, is van harte welkom!


Dansen van Universele Vrede

Dansen met als concentratie "Stilte en Verandering".
Bewegend mediteren in de vorm van (Kring)Dansen op Mantra's en Chants uit verschillende culturen. Met levende muziek.
27 feb. 13.00 - 17.00 Vrije School Michaël. (Prinsenlaan 80 Emmen.)
Inlichtingen en opgave Eleonora Helderman 0591-627083
of etmhelderman@gmail.com
Kosten: € 12, -


Versaanbod week 9

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Appels Jonagold/kg1,95
Stoofpeertjes Gieser Wildeman/kg1,70
Knoflook/100g0,75

Recepten

Knapperige taugéschotel

2 grote uien
1 bakje tauge
scheutje olijfolie
1 eetl. sojasaus
1 theel. paprikapoeder
mespuntje sambal
1 teentje knoflook
1 theel. geraspte gemberwortel of ½ theel. gemberpoeder
evt. 1 blikje tonijn of 150 g gepelde garnalen

Pel de uien en snijd ze fijn. Bak de ui met de paprikapoeder en de sambal in olijfolie. Pel het teentje knoflook en pers deze uit boven het uimengsel. Voeg de afgespoelde, uitgelekte taugé toe en de overige ingrediënten toe en roerbak nog 5 minuten. Lekker met gierst of bulgur.

Variatie: voeg ook andere groenten, bv courgette, (in heel kleine stukjes gesneden) aan de ui met taugé toe.

Courgette gevuld met tomaat en roomkaas

bijgerecht voor 2 personen

1 grote of 2 kleinere courgettes
1 ui
1 grote tomaat
1 klont boter
tofu of noten naar wens
peper en zout
50 gr roomkaas
geraspte kaas

Halveer de courgettes in de lengte en hol ze uit met een lepel. Snipper de ui. Snijd de tomaat in stukjes. Vet een ovenschaal in. Fruit de ui in boter. Laat de roomkaas op de uien smelten. Meng ui, roomkaas, tomaat, vruchtvlees van courgette en tofu of noten. Maak dit mengsel op smaak met peper en zout en ev. kruiden. Vul de holle courgettes met het mengsel en leg ze in de ingevette ovenschaal. Strooi er geraspte kaas over. Zet de courgetteschotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 175°C.

Spruitjesstamppot met appel en spekjes

hoofdgerecht voor 4 personen

750 gr. geschilde aardappelen
500 gr. spruitjes
zout
ca. 1½ dl. melk
peper
nootmuskaat
1 ui
300 gr. mager rookspek
25 gr. boter
2 friszure appels

De spruitjes schoonmaken. De aardappelen opzetten met weinig water (en zout) en 10 minuten koken, daarna de spruitjes erbij voegen en nog 15 minuten koken. Intussen de ui pellen en fijn snipperen. Het rookspek in blokjes snijden en samen met de ui ca 15 minuten in de boter bakken. De appel wassen of schillen en in blokjes snijden. De blokjes appel in een andere pan in boter goudbruin bakken. Van de spruitjes en aardappels het vocht afgieten en met de melk tot een smeuige stamppot stampen. Op smaak brengen met peper en nootmuskaat. Het spek en de uisnippers uit het vet scheppen en door de stamppot roeren. De appelstukjes en de boter door de stamppot scheppen en alles goed door laten warmen.

Salade van peer, witlof en rocquefort

bijgerecht voor 4 personen

25 gr gepelde halve walnoten
2 handperen (doyene)
500 gr witlof
75 gr roquefort kaas (of een andere blauwschimmelkaas)

Voor de vinaigrette:
1 theel. vloeibare honing
1 theel. djionmosterd
2 eetl. witte-wijnazijn of appelazijn

Rooster de walnoten in een droge koekepan in 1-2 min. lichtbruin. Laat ze niet te donker worden, ze gaan dan bitter smaken. Laat de noten op een bordje glijden en afkoelen. Snij het klokhuis uit de peren, snijd het vruchtvlees in blokjes en doe ze in een slaschaal. Verwijder de buitenste bladeren van de witlof, verwijder de kern en snijd de witlof in stukjes. Meng dit met met de peer. Hak de walnoten grof. Meng voor de vinaigrette in een kommetje de honing met de mosterd en de azijn. Meng de vinaigrette luchtig door het peer- en witlofmengsel. Verkruimel de kaas boven de salade, bestrooi de salade met de walnoten.

naar boven
naar boven