Pakketbrief week8, 19 februari 2014

logo

Preparaten

In de laatste aflevering van Dynamisch Perspectief, het blaadje van de b.d.vereniging, staat een artikel over Frans Romeijn, iemand die geoefend is in het waarnemen van levenskrachten.
Alles wat leeft heeft, behalve het voor elk normaal mens zichtbare fysieke lichaam, ook een levenskrachtenlichaam. De levenskrachten zijn echter niet direct waarneembaar voor ons, je kunt dit vermogen alleen door oefening zelf verwerven. Frans Romeijn heeft die vaardigheid bij zichzelf ontwikkeld, en hij geeft nu leiding aan oefengroepen voor mensen die het ook willen leren, zie www. stichtingspeelruimte.nl.
In het artikel beschrijft Frans zijn waarnemingen bij het sproeien van het koemestpreparaat:
Als ik bijvoorbeeld zie wat er bij het sproeien van het koemestpreparaat in en boven de bodem gebeurt, dan vind ik dat prachtig. Wat je waarneemt is iedere keer anders, maar de gemeenschappelijke noemer is een lichtlaag boven het veld, vaak met wit en roze licht en een gevoel van liefde.

Op 't Leeuweriksveld gaan we op tweede paasdag 21 april weer kiezelpreparaat maken en hoornmestpreparaat roeren en spuiten. Geïnteresseerden zijn welkom om mee te doen (14-18u). Verder gaan we op zaterdag 17 mei, 14 juni, 19 juli kiezelpreparaat spuiten en bloemen verzamelen voor de compostpreparaten, telkens van 7 - 10 u.
Op zaterdagmiddag 20 september maken we het hoornmestpreparaat en de meeste compostpreparaten, en begraven deze. Ook hieraan kunt u deelnemen, noteer de data alvast.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Mosterdblad of paksoy- 't Leeuweriksveld
Broccoli- via de Zaai-ster
Regenboogpeen- Krispijn v.d. Dries, Ens
Witlof- Klompe, Biddinghuizen
Zuurkool- Kramer, Zuid-Scharwoude

In week 9 verwacht:

bruine bonen, prei, knolselderij, winterpeen, rode kool + appel.

100% Biologisch 4 gangen diner

Vanaf 30 maart organiseren wij 1 keer per maand een 100% biologisch diner met ons pop-up restaurant.
Dit keer “poppen” wij “up” in Theaterrestaurant De Noorderbak te Roswinkel. Het diner bestaat uit een 4 gangen verrassingsmenu (keuze uit vleesloos of met vlees) voor € 37,50 p.p.  Tussen de gangen door zal één van onze boeren - waar wij onze ingrediënten kopen - iets vertellen over zijn/haar boerderij en producten.
Wilt u ook genieten van onze biologische gerechten en wat meer te weten komen over het leven op een biologische boerderij? Reserveer dan snel, want vol = vol.
Opgeven kan via meel@omaserveert.nl, 0591-224975 of Facebook (Onze oma).
Kunt u 30 maart niet? Geen probleem, dan zien wij u toch in april.
Met culinaire groet,
Léon Stam & Eugenie Benda

2 jonge konijnen af te geven

Wij hebben nog twee lieve, tam gemaakte jonge konijntjes die een goed baasje zoeken, wie heeft er belangstelling?
Kathinka


Recepten

Zuurkool met kaas

hoofdgerecht voor 2 personen

375 gr aardappelen, zout, 250 gr uitgelekte zuurkool, 1 grote ui, 25 gr boter, 1 dl droge witte wijn, bij voorkeur Pinot Blanc (Elzas), 100 gr jonge of jong belegen Goudse kaas met komijn, 1 eetlepel geraspte belegen Goudse kaas, 1 eetlepel droog kruim van witbrood, 1 eetlepel gesmolten boter

Pel en snipper de ui. Snijd de kaas in blokjes.
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Verhit een pan met dikke bodem.
Laat de boter heet worden en wacht tot het schuim begint weg te trekken. Haal intussen, met twee vorken, de zuurkool goed los.
Laat de ui 3 minuten zachtjes fruiten in de hete boter. Voeg daarna de aardappelen toe. Schep alles om en spreid de zuurkool erover uit.
Voeg de wijn (of groentebouillon of water) toe. Laat alles 20-25 minuten zachtjes koken. Tegen het einde van de kooktijd dient het vocht vrijwel geheel te zijn verdampt.
Verwarm de oven voor tot 220°C. Beboter een ovenschaal.
Schep de kaasblokjes door het zuurkoolmengsel en doe alles over in de ovenschaal. Meng de geraspte kaas met het broodkruim en bestrooi het gerecht hiermee.
Sprenkel er gesmolten boter over. Plaats de schaal in de oven tot de schotel een licht goudbruin korstje heeft.

Bron: www.smulweb.nl

Tagliatelle met broccoli en ansjovis

hoofgerecht voor 2 personen

200 gr tagliatelle, 300 gr broccoli, 100 gr kastanjechampignons, 25 gr ansjovisfilets, 2 eetl. olijfolie, 1 teentje knoflook, 100 gr feta, versgemalen peper, peterselie

Tagliatelle bereiden volgens de aanwijzingen op de verpakking. Broccoli wassen, in roosjes snijden en 3 minuten koken.
Champignons schoonmaken en in plakjes snijden. Ansjovis uit laten lekken en fijn hakken.
Feta in blokjes snijden.
Olijfolie verhitten in de pan, hierin de broccoli, kastanjechampignons, ansjovis en knoflook roerbakken. Peper toevoegen.
De gare tagliatelle en de feta toevoegen. Bestrooien met peterselie.
Ook lekker met geroosterde pijnboompitten.
In plaats van ansjovis kunnen er ook zwarte olijven door.

Bron: www.smulweb.nl

Witlofsalade met ananas en kaas

200 gr witlof, citroensap, 25 gr (jonge) kaas, ½ blikje ananas op eigen sap, 1 augurk en/of 1 eetl. zilveruitjes (zoetzuur), 2 eetl mayonaise, 2 eetl yoghurt, kerriepoeder, peper en zout

Was de witlof, haal de harde kern uit de witlof en snijd de witlof fijn. Knijp er wat citroensap over.
Snijd de kaas, ananas en augurk in blokjes. Maak een sausje van de mayonaise en de yoghurt en voeg kerriepoeder en peper en zout naar smaak toe.
Eventueel kan het wat verdund worden met de ananassap uit het blikje. Meng alle ingrediënten door elkaar.

Regenboogpeen met rijst en falafelballetjes

hoofdgerecht voor 2 personen

400 gr regenboogpeen, scheutje olie, 1 teentje knoflook, 1 theel. korianderpoeder, 1 theel. gemberpoeder, peper en zout, een handje rozijnen, 1 pak falafelmix, 150 gr rijst

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak ondertussen de regenboogpeen schoon en snijd ze in dunne plakjes.
Pers de knoflook. Bak de wortelplakjes samen met knoflook en specerijen in een scheutje olie.
Voeg een scheutje water en de rozijnen toe en laat 5 minuten sudderen. Kneed van de falafelmix kleine balletjes of platte koekjes (volg het recept op de verpakking) en frituur deze in zonnebloemolie.
Meng de wortels met de rijst, rozijnen en falafelballetjes.

Variatie: U kunt ook gehaktballetjes gebruiken in plaats van falafelballetjes.

naar boven
naar boven