Pakketbrief week 8, 18 februari 2015

leeuweriksveld logo

Langer licht

Een paar dagen mooi weer en de eerste lentekriebeltjes beginnen te komen. We hebben de afgelopen twee weken al 50 potjes sneeuwklokjes verkocht! Ze kwamen van Pieter en Hilda van Maldegem, biologische bloemenkwekers in de Noordoostpolder. Heel leuk dat er een beetje belangstelling voor biologisch geteelde bloemen begint te komen, Pieter moet tot nu toe het grootste deel van zijn producten naar de gangbare veiling brengen.

Alle plant-, poot-, en zaadgoed is besteld en een deel is al binnengekomen.

Lekker in het zonnetje staand hebben we een stuk of zestig trays met peulen, capucijners en tuinbonen voorgezaaid. Die staan alvast in de tunnelkassen te kiemen.
De akkers buiten zijn al aardig mooi aan het opdrogen bij het weer van de laatste tijd. Begin volgende week moeten we nog een paar rijen prei 'opruimen'. Als het dan nog steeds droog genoeg is, kan het eerste deel van de mest uitgestrooid worden en begin maart start het seizoen echt met de eerste planten.

Intussen hebben we nu de tijd waar de groente het schaarst is. Zelfs de boerenkool en spruiten zijn (bijna) op. Buiten rest alleen nog wat prei, aardperen en pastinaak. In de tunnels hebben we nog winterpostelein, raapstelen (binnenkort), veldsla, spinazie, andijvie en snijbiet (over een paar weken).

Deze week ook nog een heerlijk bosje geurige thijm in uw pakket, hij heeft de winter goed doorstaan!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Prei- 't Leeuweriksveld
Thijm- 't Leeuweriksveld
Chinese kool- via de Zaai-ster
Witlof- Krops, N.O.P.
Zuurkool- Kramer Zuid-Scharwoude
Rode uien- via Eko de Eerste, Marknesse

In week 9 verwacht:

Winterpeen, bleekselderij, zoete bataat, linzen, postelein?

Moestuincursus in één dag

Ecologische groenteteelt voor beginners en licht gevorderden.

Aan bod komen: bodem en compost, vruchtwisseling, teeltplannen en (het voorkomen van) plagen en ziekten. O.l.v. 2 ervaren Velt-lesgevers wordt in de ochtend de theorie besproken en in de middag maken de cursisten hun eigen moestuinplan.
7 maart van 10.00-15.30 uur
De Looackershof, Looackers 29A, Emmen
Meer info/aanmelding (tot 26 feb)
www.velt.be/ecovangrondtotmond
Mirjam Weisscher, 06-53517962 of smakelijkerf@gmail.com

Nieuwe plek voor de aanschuiftafel

De aanschuiftafel heeft haar onderkomen gevonden bij: Stichting Sociaal Kultureel Werk De Cluft in Angelslo, Statenweg 109 Emmen. Elke woensdag om half 6. Prijs per persoon: € 12,50. Informatie en aanmelding: Alberta Rollema, 06-19199934.

Workshop balkonton

Een balkonton is een compostvat, een wormenhotel en een verticale tuin ineen. Op een oppervlak van minder dan twee stoeptegels kweek je 20 planten en composteer je je eigen afval met behulp van wormen. Meer info/inschrijven op www. balkonton.nl/workshop
vrijdag 13 maart om 13.30 uur op 't Leeuweriksveld

Workshop soulcollage®

23 januari en 27 februari in Sleen

In deze workshop leer je de basisprincipes van SoulCollage®. Laat je verrassen door deze ontspannende en plezier gevende workshop. Voor meer informatie en aanmelding: Femmie Timmerman
www.deroosnatuurzuiverehuidverzorging.nl


Recepten

Preisoep met grote witte bonen en tijm

hoofdgerecht voor 2 personen

250 gr prei, 450 ml groentebouillon, 1 ui, 2 kleinte teentjes knoflook, 1½ stengel bleekselderij, een paar takjes tijm, 1 potje witte bonen, 1/8 bos bladpeterselie, boter en olijfolie

Was de prei en snijd het groene deel van de prei in stukken, houd het witte deel even apart. Pel de ui en snijd deze in stukken. Hak de knoflook fijn. Was de bleekselderij en snijd deze in plakjes. Smoor in een soeppan ui en knoflook rustig gaar en geurig in een scheut olijfolie. Voeg de bleekselderij toe en roer nog even goed door. Voeg de groene prei toe, de blaadjes van de tijm (houd wat tijmblaadjes achter voor de garnering) en de groentebouillon. Breng aan de kook en kook de groenten in 15 minuten gaar.

Laat de bonen uitlekken en spoel ze af. Houdt een paar bonen achter voor de garnering, voeg de rest toe aan de soep. Hak de bladpeterselie fijn. Voeg de helft van de peterselie toe. Pureer de soep en breng verder op smaak met peper en zout. Roer de rest van de peterselie door de soep. Snijd het witte deel van de prei in dunne ringen en bak ze net gaar in wat boter en olijfolie. Voeg peper en zout toe. Schep de preisoep in kommen en garneer met de gebakken prei, resterende bonen en takjes tijm. Serveer met een lekker stuk brood.

bron: www.smulweb.nl / www.biobudget.nl

Romige uienschotel

bijgerecht voor 2 personen

350 gr (rode) uien, 20 gr boter, 2 theel. suiker, 150 gr gerookte tofu of kipfilet, ½ theel. gemalen piment, ½ theel jeneverbessen, ½ theel kruidnagel, zout, versgemalen peper, 2 laurierbladen, 200 ml groentebouillon, 150 ml creme fraiche

Uien pellen en in grove stukken snijden. Tofu of kipfilet in reepjes snijden. Uien in boter licht goudbruin bakken, suiker erdoor roeren en laten smelten. Tofu- of kipreepjes 1 min. al omscheppend meebakken. Bouillon met de kruiden erbij gieten en uienschotel met deksel schuin op de pan ca. 20 min. zachtjes laten sudderen. Laurierbladen verwijderen. Creme fraiche erdoor roeren. Lekker met rijst.

Pikante chinese kool met cashewnoten

hoofdgerecht voor 2 personen

150-200 gr (volkoren) tagliatelle, eiermie of rijst, ½ chinese kool, ½ ui, ½ -1 rode spaanse peper, 1-2 eetl. (arachide- of zonnebloem-)olie, 50 g gezouten cashewnoten, 1 eetl. zoete ketjap, ½ eetl. azijn, ¼ eetl. honing, ½ eetl. arrowroot of maïzena (om vocht te binden), versgemalen peper, (kruiden)zout, ¼ bosje verse koriander of gedroogde koriander

Bereid de tagliatelle, eiermie of rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de chinese kool en snijd deze in repen, centrifugeer ze droog in een slacentrifuge of een theedoek. Ui wassen en fijnsnijden. Peper wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in smalle reepjes snijden. Koriander wassen, fijnknippen en op keukenpapier leggen.

Verhit olie in een wok en bak hierin zachtjes de cashewnoten. Schep ze op een bord. Roerbak in het bakvet de ui 1 minuut, bak vervolgens de kool en de Spaanse peper 5 minuten mee. Maak ondertussen een sausje van soja, azijn, honing en arrowroot, eventueel aangelengd met kookvocht. Schep het sausje door de kool en warm 1 minuut al omscheppend mee. Voeg de cashewnoten toe, maak op smaak met zout, de koriander en eventueel peper.

bron: www.smulweb.nl

Romige zuurkool

bijgerecht voor 2 personen

1 pakje zuurkool, 125 ml slagroom of kookroom, 50 gr gehakte noten, minimaal 2 eetl. ananasstukjes

Kook de zuurkool ½ uur. Meng de zuurkool met de room in een pan en voeg de noten en ananas toe. Lekker met aardappels en saucijzen of vegetarische worstjes.

• Variatie: verwerk in de zuurkool ook eens mandarijnpartjes.

naar boven
naar boven