Pakketbrief week 9, 26 februari 2014

logo

Van koetjes en kalfjes

Het zou wel een harde klap worden als er nu ineens toch nog winter zou komen…
Op 't Leeuweriksveld is al de eerste leeuwerik gesignaleerd, ik heb een vleermuis zien vliegen en de bloembollen schieten uit de grond. Waren wij in andere jaren steeds diegene die onder koude omstandigheden als eerste een stuk land omgeploegd hebben om de eerste lading planten onder doek te zetten, zijn nu de boeren in de buurt al volop bezig, terwijl bij ons het pas volgende week begint.
Maar natuurlijk hebben we ook niet stilgezeten hier en is al weer van alles gebeurd. Afgelopen vrijdag hebben we een stuk grasland omheind met stroomdraad en de kalfjes erop gelaten. Een grappig tijdstip zo halverwege februari, maar de kalveren genieten van het gras en het milde weer. Overdag gaan ze naar buiten en in de nacht mogen ze in de stal blijven (dat vooral voor de mestwinning). In begin was het een hele klus om ze naar buiten en weer terug te krijgen, nu zit het al goed in hun gewoonte.

In de tunnelkas zijn tuinbonen, peulen, doperwten en capucijners voorgezaaid, die over een paar weken naar buiten kunnen.
De silo voor de regenwateropvang is voorzien van folie en een dak, nu moeten nog de leidingen en aansluitingen aan de dakgoten aangelegd worden. Als dat allemaal goed ligt willen we aan de noordkant van de schuur en onder het afdak gaan bestraten zodat we de kuubskisten en het fust goed op kunnen bergen en er ook goed weer bij kunnen als we ze nodig hebben. Zodat we weer met een stuk goede orde in het nieuwe teeltseizoen kunnen gaan.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Aardperen- 't Leeuweriksveld
Prei- 't Leeuweriksveld
Bloemkool- via de Zaai-ster (Frankrijk)
Bruine bonen- Zorgboerderij Emmeloord
Knolselderij- Anton van Vilsteren, Ens

In week 10 verwacht:

Winterpeen, rode kool + appel, …

100% Biologisch 4 gangen diner

Vanaf 30 maart organiseren wij 1 keer per maand een 100% biologisch diner met ons pop-up restaurant.
Dit keer “poppen” wij “up” in Theaterrestaurant De Noorderbak te Roswinkel. Het diner bestaat uit een 4 gangen verrassingsmenu (keuze uit vleesloos of met vlees) voor € 37,50 p.p.  Tussen de gangen door zal één van onze boeren - waar wij onze ingrediënten kopen - iets vertellen over zijn/haar boerderij en producten.
Wilt u ook genieten van onze biologische gerechten en wat meer te weten komen over het leven op een biologische boerderij? Reserveer dan snel, want vol = vol.
Opgeven kan via meel@omaserveert.nl, 0591-224975 of Facebook (Onze oma).
Kunt u 30 maart niet? Geen probleem, dan zien wij u toch in april.
Met culinaire groet,
Léon Stam & Eugenie Benda

2 jonge konijnen af te geven

Wij hebben nog twee lieve, tam gemaakte jonge konijntjes die een goed baasje zoeken, wie heeft er belangstelling?
Kathinka


Recepten

Chili sin carne

hoofdgerecht voor 2 personen

1 grote ui, eventueel 100 gr vegetarisch gehakt, 1 of 2 tenen knoflook, ½ of 1 chilipeper, 1 blik gehakte tomaten, 200 gr bruine bonen, 5 champignons, 1 paprika, olijfolie, 1 eetl komijnpoeder, 1 eetl paprikapoeder, 1 eetl chilipoeder, 200 gr ananas (uit blik)

Was de bonen en laat ze 24 uur in water weken. Breng de bonen in het weekwater aan de kook en kook ze in ongeveer 45 minuten tot 1 uur gaar.
Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snijd deze fijn.
Maak de champignons schoon en snijd deze in plakjes. Was de paprika en snijd deze klein.
Was de peper en snijd deze heel fijn. Snijd de ananas in stukjes.
Verhit een flinke scheut olie op middelhoog vuur in een grote zware pan. Voeg de komijnpoeder, paprikapoeder en chilipoeder toe en verhit tot een mooie bruine pasta.
Voeg de gesnipperde uien en eventueel het vegetarisch gehakt toe aan de kruidenpasta en bak 2 minuten. Voeg de champignons toe en bak nog 2 minuten.
Voeg de paprika, knoflook en peper toe en bak nog ongeveer 5 minuten. Voeg de tomaten toe en laat doorwarmen.
Laat de gare bruine bonen uitlekken en voeg ze toe aan de groentes. Laat nog een poosje sudderen.
Voeg op het laatst de stukjes ananas toe.

bron: www.foodbook.nl/

Aardappelpuree met knolselderij en prei

hoofd- of bijgerecht voor 2 personen

250 gr aardappels, 250 gr knolselderij, 1 grote of 2 kleine preien, klontje boter, 50-75 ml melk, zout, peper, nootmuskaat

Schil de aardappels en de knolselderij en snijd in gelijke stukken. Was de prei en snijd deze zeer fijn.
Kook de aardappels en knolselderij in ongeveer 20 minuten gaar. Stamp de aardappels en knolselderij met de melk en boter tot een puree.
Voeg de prei toe en maak op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Direct serveren.

bron: www.mijnreceptenboek.nl

Geroosterde aardperen met rozemarijn

bijgerecht voor 2 personen

375 gr aardperen, ½ bol knoflook, 1 takje rozemarijn, 1 rode uien, 2 eetl olijfolie, zout

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardperen met een dunschiller en snijd in parten.
Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Haal de tenen knoflook los en leg ze tussen de aardperen.
Pel de ui en snijd deze in parten. Ris de naaldjes van het takje rozemarijn.
Bestrooi de aardperen met de rozemarijn en leg de ui ertussen. Besprenkel met de olie en bestrooi met zout.
Rooster de groente in ca. 45 min. in het midden van de oven gaar. Lekker met biefstuk en stokbrood.

bron: www.ah.nl/allerhande/

Bloemkool met hazelnoten en rozijnen

bijgerecht voor 2 personen

½ bloemkool, 1 uien, 15 gr hazelnoten, 25 gr rozijnen, 15 ml olijfolie (extra vierge), eventueel 5 ml notenolie, kruidenzout

Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in heel kleine roosjes. Snijd de ui fijn.
Verwarm de olijf-en notenolie en voeg de ui en de bloemkoolroosjes toe. Laat zachtjes bakken met een deksel op de pan en roer af en toe.
Voeg indien nodig een scheutje water toe en laat het geheel beetgaar worden. Roer op het laatst de rozijnen en de hazelnoten er door en laat nog even doorwarmen.
Breng op smaak met zout.

bron: www.smulweb.nl

Snelle mosterd-prei-knolselderijsoep

bij- of lunchgerecht voor 2 personen

1 flinke stengel prei, ½ kleine knolselderij, 2 kleine teentjes knoflook, ½ eetl. mosterd, ½ bouillonblokje, peterselie naar smaak, 1 eetl. olie, 1 of 2 zongedroogde tomaten

Was de prei en snijd deze in ringen. Schil de knolselderij en snijd deze in blokjes.
Pel de knoflook en snijd deze fijn. Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes.
Verhit de olie in een soeppan en voeg de prei en de knolselderij toe. Even roerbakken en de knoflook toevoegen.
Zoveel (gekookt) water toevoegen dat de groente onder staat. Bouillonblokje oplossen in een kopje water en toevoegen.
Kook tot de groente beetgaar is. Roer de mosterd en de peterselie erdoor en pureer het geheel met de staafmixer.
Garneer met de zongedroogde tomaat.

naar boven
naar boven