Pakketbrief week 9, 25 februari 2015

leeuweriksveld logo

Geschiedenis

Ik heb onlangs een roman gelezen over het leven van de mensen 35.000 jaar geleden. Europa was grotendeels met ijs bedekt, maar op het vrije gedeelte was een rijkdom aan leven. Wat ik spannend vond was, hoe de mensen waarschijnlijk geleefd hebben. Ze konden zich heel prima zelf redden in de natuur, ze konden vuur maken, jagen, eetbare en geneeskrachtige planten vinden, er was genoeg schoon water en zij hadden zeker een hoge spiritualiteit.
Soms kan ik me dan vragen, hoeveel beschaafder zijn wij nu eigenlijk geworden?
Maar één ding hadden zij niet, en dat is de landbouw. Pas 11.000 v. Chr. zijn de mensen in de streken, waar nu Israël, Libanon, Jordanië, Syrië en Irak liggen, begonnen met het verbouwen van cultuurgewassen. In Nederland begon het landbouwtijdperk tussen 6000 en 4000 v. Chr. In die tijd waren de mensen ook nog zeer zelfredzaam, maar kon je al in de problemen komen, als de oogst mislukte.

Met het moderner worden van de maatschappij kwam steeds meer techniek in de landbouw, en is een enkele boerderij nog zelden een op zich zelf staand geheel. Er wordt heel veel ingekocht, maar er wordt ook van één gewas of dier veel meer "geproduceerd" dan op die plek gebruikt kan worden en wordt dus ook veel verkocht.
In de biologisch dynamische landbouw is het een doel, om een landbouwbedrijf tot een zelfstandig bedrijfsindividualiteit te laten groeien. Op het niveau van dier en gewas betekent dat: zoveel dieren houden, dat zij zich kunnen voeden van het land, en dat zij de mest leveren, die nodig is voor vruchtbare grond. Voor de landbouw van nu is dat een hele revolutie!
Arbeidsdeling is een goede manier om samen het werk lichter en effectiever te maken, maar we zijn soms een beetje vergeten, om de hele samenhang te zien. Hoe effectief zijn bv. diesel, kunstmest en bestrijdingsmiddelen, als je ze vanuit het geheel bekijkt?

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein- 't Leeuweriksveld
Zoete bataat- via de Zaai-ster
Bleekselderij- via de Zaai-ster
Winterpeen- via de Zaai-ster
Bruingroene linzen- via De Nieuwe Band, Marum

In week 10 verwacht:

Raapstelen, spinazie?, boerenkool, …

Moestuincursus in één dag

Ecologische groenteteelt voor beginners en licht gevorderden.

Aan bod komen: bodem en compost, vruchtwisseling, teeltplannen en (het voorkomen van) plagen en ziekten. O.l.v. 2 ervaren Velt-lesgevers wordt in de ochtend de theorie besproken en in de middag maken de cursisten hun eigen moestuinplan.
7 maart van 10.00-15.30 uur
De Looackershof, Looackers 29A, Emmen
Meer info/aanmelding (tot 26 feb)
www.velt.be/ecovangrondtotmond
Mirjam Weisscher, 06-53517962 of smakelijkerf@gmail.com

Workshop balkonton

Een balkonton is een compostvat, een wormenhotel en een verticale tuin ineen. Op een oppervlak van minder dan twee stoeptegels kweek je 20 planten en composteer je je eigen afval met behulp van wormen. Meer info/inschrijven op www. balkonton.nl/workshop
vrijdag 13 maart om 13.30 uur op 't Leeuweriksveld

Workshop soulcollage®

23 januari en 27 februari in Sleen

In deze workshop leer je de basisprincipes van SoulCollage®. Laat je verrassen door deze ontspannende en plezier gevende workshop. Voor meer informatie en aanmelding: Femmie Timmerman
www.deroosnatuurzuiverehuidverzorging.nl


Recepten

Linzensoep

bij- of hoofdgerecht voor 4 personen

225 gr gedroogde linzen, 1 laurierblad, enkele takjes verse tijm of een paar snufjes gedroogde tijm, 1 wortel, 1 stengel bleekselderij, 1½ tot 1¾ liter groentebouillon, zout en versgemalen zwarte peper, 2 eetl. extra vergine olijfolie, 1 ui, 1 theel. fijngehakte knoflook

Was de linzen en week de linzen een half uur in water (u kunt ze ook ongeweekt iets langer koken). Schrap de wortel en snijd deze in blokjes van 1 cm. Was de bleekselderij en snijd deze in blokjes van 1 cm. Doe de linzen, het laurierblad, de tijm, wortel, bleekselderij en 1½ liter groentebouillon in een soeppan. Bestrooi met zout en peper. Breng aan de kook, zet het vuur laag en kook circa 15-20 minuten onder af en toe roeren tot de linzen zacht zijn. Pel en snipper de ui. Verhit de olijfolie in een koekenpannetje op matig vuur. Voeg de ui toe en bak al roerend zacht (circa 5 minuten). Voeg de knoflook toe en roer door, bak nog 1 minuut en haal van het vuur. Verwijder als de linzen zacht zijn het laurierblad en de tijm en roer het uienmengsel door de soep. Voeg eventueel meer groentebouillon toe. Breng op smaak met zout en peper.

bron: www.devegetarier.nl / boek De dikke vegetariër

Aardappel-bleekselderijschotel met oude kaas

500 gr aardappels, ½ struik bleekselderij, 2 kleine of 1 grote rode ui, 1 teen knoflook, 1½ eetl. olijfolie, 200 gr oude kaas (of Port Salut kaas), peper, zout

Was de bleekselderij en snijd deze in stukken van 5 cm. Pel de uien en snijd deze in zes partjes. Pel de knoflook en snijd deze in plakjes. Snijd de kaas in kleine blokjes. Halveer de aardappels overlangs en kook ze 15 minuten. Kook de bleekselderij 3 minuten mee. Verwarm de oven voor op 200°C. Giet de aardappelen en de bleekselderij af en meng ze in een braadslee met de uien, de knoflook, de olie en peper en zout naar smaak. Strooi de kaasblokjes erover en schuif de braadslee in de oven. Laat de kaas in 15-20 minuten smelten en lichtbruin kleuren. Serveer het gerecht warm.

bron: www.ah.nl

Vegetarische chili met zoete bataat

hoofdgerecht voor 2 personen

1 eetl. kokosolie of olijfolie, 400 gr. zoete bataat, 1 rode ui, 2 teentjes knoflook, 1 rode peper, 1 paprika, 400 gr. zwarte bonen (pot), 400 gr. tomatenblokjes uit blik, 1 theel. cayennepeper, 1 theel. komijn, 1 theel. kaneel, zout, peper, 15 gr. koriander

Pel de ui en snijd deze fijn. Pel de knoflook en hak deze fijn. Hak de peper fijn. Was de paprika en snijd deze in blokjes. Schil de bataat en snijd deze in kleine blokjes. Smoor in een wok met de olie de bataat op laag vuur in 15 minuten bijna gaar. Voeg eventueel wat heet water toe om aanbranden te voorkomen. Voeg de knoflook, rode peper en paprika toe en bak even mee. Spoel eventueel de bonen af en voeg toe. Voeg de tomatenblokjes en de kruiden toe. Warm nog even goed door.

Winterposteleinsalade met appel

bijgerecht voor 2 personen

120 gr winterpostelein, 1 appeltje, 1 eetl olie, sap van ½ citroen, ½ theel mosterd, kruidenzout, ½ fijn gesnipperd uitje, paar takjes peterselie, ½ theel paprikapoeder

Was de winterpostelein goed en snijd het in kleine stukjes. Doe hetzelfde met de appel. Meng de olie met citroensap en voeg mosterd, zout en peterselie toe. Snipper het uitje en doe dit ook in het oliesausje. Schep de postelein, de appels en het sausje door elkaar en strooi er wat paprikapoeder overheen.

Spaghetti met wortel-knoflooksaus

hoofdgerecht voor 2 personen

400 gr spaghetti, 350 gr wortelen, 2 uien, 4 teentjes knoflook, olie, peper & zout, 2 dl yoghurt, 50 gr geraspte Parmezaanse kaas

Maak de wortelen schoon en rasp ze. Pel de uien en knoflookteentjes en snipper deze fijn. Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uien en knoflook. Voeg de geraspte wortel toe en laat deze 5 minuten meebakken. Roer er wat peper en zout en de yoghurt door en laat dit 5 minuten stoven. Giet de spaghetti af en roer er de wortel-knoflooksaus door. Bestrooi het met geraspte kaas.

naar boven
naar boven