Pakketbrief week 10, 7 maart 2012

logo

Dieren- en plantenwelzijn

Het bijzondere aan een boerenbedrijf is onder andere dat de basis voor ons werk levende dieren en planten zijn.
Door hun verdienen wijzelf onze boterham en geven zij voeding aan ons allemaal. Daarvoor ben ik hun heel erg dankbaar. Meestal staan we daar niet zo bij stil want dat is ook weer heel gewoon, maar af en toe begin ik erover na te denken.
Er is al langer discussie rond het moment van slachten bij dieren, wel of niet verdoofd; ritueel slachten. Wat ik niet zo goed begrijp is dat er veel minder ophef is over het feit dat zoveel dieren maandenlang in een nauw stinkend hok mogen leven met als enige bezigheid voer naar binnen werken dat zó is samengesteld dat ze er zo snel mogelijk groot van worden.

Wat ik me ook soms afvraag is dan waarom bij planten werkelijk álles mag (ik heb nog nooit van de plantenbescherming gehoord). Planten groeien nu soms zelf zonder grond in kassen op steenwol, zijn soms van top tot teen doordrenkt met gifstoffen zoals maïs. Het toppunt van plantenmishandeling ligt voor mij bij de zaadteelt. Bij de hybrideteelt worden d.m.v. inteelt en andere foefjes twee plantenlijnen zo verpieterd dat ze het nog net halen. Als deze gekruisd worden, is de eerste navolgende generatie ineens heel rijk en vooral totaal uniform. Alleen gaat dit maar deze éne keer. Als je van deze planten zaad wilt winnen is het óf helemaal niet kiemkrachtig, óf komt er een allegaartje aan slechte eigenschappen van de voorouders weer te voorschijn.
Nog een stap verder gaat de genetische manipulatie. Kort gezegd moet een plant die met een vreemd gen beschoten zal worden eerst goed ziek gemaakt worden, anders neemt ze dat gen namelijk niet aan.

Als ik nu weer terugkijk naar die dankbaarheid dan ben ik ervan overtuigd, dat deze de beste voorwaarde is voor dieren- én plantenwelzijn, en dat daaruit ook nog de meest voedzame voeding voortkomt.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein - 't Leeuweriksveld
Chinese kool - Huib Rijk, Biddinghuizen
Rode ui - via de Zaai-ster
Bleekselderij - via de Zaai-ster (Spanje)
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen

In week 11 verwacht:

veldsla, prei, taugé, witte kool, …


Attentie: wijziging in afhaaltijden

Voor de abonnees die tot nu toe op donderdagochtend hun pakket kunnen afhalen (of thuisbezorgd krijgen) verandert de afhaaltijd/bezorgtijd met ingang van volgende week (week 11).
Dit komt doordat we de huidige twee bezorgritten op donderdag gaan samenvoegen tot één grote rit van Wilhelmsoord naar Eelde en vice versa. Zodoende kunnen we tijd en brandstof besparen!

De neerzetpunten in Nieuw-Amsterdam, Dalen, Oosterhesselen, Aalden, Zweeloo, Wezup en Orvelte worden ongeveer twee uur later beleverd dan tot nu toe.

De neerzetpunten in Drouwen, Borger, Exloo, Odoorn, Valthe, Klijndijk, Erm en Sleen komen op het eind van de nieuwe rit en worden 's middags tussen ca. 15.30u en (uiterlijk) 17.30u beleverd.

De betreffende abonnees ontvangen hierover ook een berichtje per e-mail. Ontvangt u geen bericht, stuur ons dan a.u.b. uw mailadres, want dan hebben we dat nog niet.

In de loop van het weekend vermelden we de geschatte nieuwe levertijden op onze website. In de loop van de komende weken, als we wat praktijkervaring hebben opgedaan met de nieuwe rit, zullen we de nieuwe tijden preciseren.

Acties week 11

Veldsla*/100g 1,00
Nieuw in ons assortiment: Biologisch kippenvoer, legkorrel/25 kg 19,00
gemengd graan/25 kg 19,00

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Bleekselderijstamppot met gorgonzola

bijgerecht voor 2 personen

600 gr aardappelen, 1 kleine struik bleekselderij, 125 gr gerookte spekreepjes, 1 rode ui, 1 tomaat, melk, 75 gr gorgonzola kaas

Schil de aardappelen en snijd deze in stukken. Kook de aardappelen gaar. Was de bleekselderij en snijd deze in reepjes. Kook de bleekselderij de laatste 5 minuten mee. Pel en snipper de ui. Bak de spekreepjes uit tezamen met de gesnipperde ui. Snijd de tomaat in kleine stukjes. Giet de aardappelen/bleekselderij af en laat even droogkoken. Stamp deze fijn met wat melk. Voeg daarna de tomaten en gorgonzola toe en roer even door. Tot slot het spekreepjes/ui-mengsel erbij voegen. Laat dit even doorwarmen totdat de kaas volledig is opgenomen. Lekker met pikante jus met saucijsjes. Ook lekker met nog wat verse rode paprika door de stamppot.

Uiensoep van rode uien met gruyèrebroodjes

hoofdgerecht voor 2 personen

klontje roomboter, 2-3 rode uien, 75 ml witte wijn, 750 ml groentebouillon, 4 sneetjes stokbrood, 25-40 gr gruyère kaas

Pel de uien en snipper ze of snijd ze in ringen. Verwarm de boter in een pan met dikke bodem en fruit de uien zachtjes tot ze zacht zijn - ze mogen niet bruin kleuren. Blus af met de wijn en voeg de bouillon toe. Breng de soep aan de kook. Zet het vuur laag en laat de soep 10-15 minuten zachtjes doorkoken. Voeg naar smaak zout en peper toe. Verwarm de ovengrill voor. Schep de soep in 2 vuurvaste soepkommen. Leg in elke kom 2 sneetjes stokbrood en verdeel er de gruyère over. Schuif de soepkommen op een bakplaat kort onder de grill tot de kaas gesmolten en goudbruin is. Lekker met nog wat extra stokbrood. Voor meer gebonden soep: met de ui ½ eetl bloem goed laten meebakken.

Chinese kool met eireepjes

bijgerecht voor 2 personen

1 chinese kool, zonnebloemolie om in te bakken, 2 eieren, ½ theel. komijn, kruidenzout, cayennepeper, evt. 2 tenen knoflook (geperst)

Was de kool en laat ze uitlekken. Snijd de kool in reepjes van ongeveer 1 cm breed. Roerbak de chinese kool in ongeveer 5-10 min. beetgaar. Kluts de eieren met komijn, kruidenzout, cayennepeper en evt. knoflook en bak er een omelet van. Snijd de omelet in reepjes en schep deze door de kool. Laat nog even op een laag pitje staan om de smaken wat door te laten trekken. Heerlijk met bijvoorbeeld gemengde (wilde) rijst of rogge.

Winterposteleinsalade met hazelnotenpesto

bijgerecht voor 2 personen

100 gr winterpostelein, 100 gr mozzarella, 50 gr gepelde hazelnoten, 1 teen knoflook, een paar takjes verse peterselie, 1½ dl noten- of olijfolie, zeezout, 1 theel balsamico azijn

Winterpostelein wassen, uit laten lekken en uitspreiden op een platte schaal. Mozzarella in plakjes snijden en op de winterpostelein verdelen. Voor de pesto de overige ingrediënten zeer fijn hakken en mengen. Of de ingrediënten tot pesto malen in een vijzel of keukenmachine. Bij gebruik van een vijzel, noten eerst fijn hakken. Deze pesto is ook lekker bij gebakken groenten.

Tip: Zelfgemaakte pesto is enkele weken houdbaar. Je kunt dus ook een grotere hoeveelheid in één keer maken. Zorg dat er altijd een laagje olie op de pesto staat.

Gebakken witlof

bijgerecht voor 2 personen

600 gr witlof, zout, 1 ei, paneermeel, boter om te bakken

Snij van de lof het onderste stukje en haal met een scherp mesje eventueel de bittere kern eruit. Was de struikjes zorgvuldig en kook ze in weinig water met zout ca. 10 min. Laat de struikjes zeer goed uitlekken, druk eventueel het overgebleven vocht eruit en wentel ze dan door losgeklopt ei en vervolgens door paneermeel. Bak ze in een koekenpan in de boter aan alle kanten bruin.

naar boven
naar boven