Pakketbrief week 10, 6 maart 2013

logo

Vogels, bijen, zon en bloembollen

Dinsdag 5 maart 2013: we zaten voor het eerst dit seizoen bij de koffiepauze buiten.
We genoten van de heerlijke zon en al snel waren we bij een favoriet onderwerp: het voorjaarsvogelconcert. Elke dag heeft wel weer iemand een nieuwe zanger erbij gehoord. De spreeuwen hebben daar waarschijnlijk wat van gehoord, want ze hielden ons voor de gek door allerlei andere vogels te imiteren. Ook veel insecten hebben plezier in zo'n zonnige dag. Zelfs de vlinders komen weer te voorschijn.

Voor de bijen is een warme dag heel erg belangrijk, niet alleen voor het verzamelen van stuifmeel en nectar, maar ook omdat zij de hele winterperiode hun ontlasting ophouden en pas bij de eerste warme dag een reinigingsvlucht doen. Als ik zoiets over een diersoort hoor, vind ik het steeds boeiender om naar de grote mate van specialisering bij een diersoort te kijken.
Om weer op de vogels terug te komen: als een mens in verhouding tot zijn lichaamsvolume net zo hard zou zingen als een winterkoninkje, zou iedereen gehoorschade lijden!

Wij mensen hebben veel in handen om al die dieren een goede omgeving te bieden, voor mij is dat ook een wezenlijk deel van biologische landbouw.
Voor de bijen is naast alle goede verzorging ook een deel vechtlust nodig, want zij worden van alle kanten bedreigd. Wie nog mee wil doen aan de petitie tegen de neonicoticiden, een soort sluipmoordenaar tegen insecten, ga naar:
http://www.avaaz.org/nl/hours_to_save_the_bees/
Wat ik ook niet wist, is dat deze middelen ook veel op bloembollen gebruikt worden, daarom ben ik blij dat onze groothandel nu ook van die mooie potjes narcissen een blauwe druifjes aanbiedt, biologisch geteeld en goed voor de bijen.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Prei- 't Leeuweriksveld
Broccoli- via de Zaai-ster
1 tomaat- via de Zaai-ster
Taugé- de Peuleschil, Rottevalle
Regenboogpeen- Henrike Kathmann, N.O.P.
Zwarte bonen- via De Nieuwe Band, Marum

In week 10 verwacht:

Winterpostelein, pastinaak, witte kool, rode peper, …

Preparatendagen op 't Leeuweriksveld

maandag 1 april (2e paasdag), 14-17u
kiezelpreparaat maken en begraven; paardebloem-, kamille- en hoornmestpreparaat opgraven; hoornmest roeren en over het land verdelen. (Evt. al paardebloemen verzamelen).
zaterdag 4 mei, 7-10u
kiezelpreparaat roeren en op de gewassen spuiten; paardebloemen verzamelen.
zaterdag 1 juni, 7-10u
kiezelpreparaat roeren en op de gewassen spuiten; kamillebloemen verzamelen, evt. al valeriaanbloemen verzamelen.
zaterdag 6 juli, 7-10u
kiezelpreparaat roeren en op de gewassen spuiten, brandnetels maaien en preparaat maken; valeriaanbloemen verzamelen en valeriaanpreparaat maken.
zaterdag 3 augustus, 7-10u
kiezelpreparaat roeren en op de gewassen spuiten; duizendblad verzamelen.
zaterdag 31 augustus, 7-10u
kiezelpreparaat roeren en op de gewassen spuiten; duizendblad verzamelen.
zondag 29 september (Michaël), 7-13u
kiezelpreparaat roeren en op de gewassen spuiten; het nieuwgemaakte kiezelpreparaat opgraven; duizendblad-, kamille-, eikeschors- paardebloem- en hoornmestpreparaat maken en ingraven.


Recepten

Puree met prei en taugé

bijgerecht voor 2 personen

500 gr kruimige aardappelen, 1 prei, 25 gr boter, ½ eetl sambal, ½ bakje taugé (60 gr)

Was de prei en snijd deze in halve ringen. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in 25 min. in water met zout gaar. Voeg de laatste 3 min. de prei toe.
Giet de aardappelen en prei af. Voeg de boter en sambal toe en stamp met de pureestamper tot puree. Schep de taugé erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Pasta met broccoli en romige pestosaus

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr pasta, 350 gr broccoli, eventueel 75 gr (gerookte) kipfilet, 65 gr pijnboompitten, 100 gr creme fraiche, 40 gr geraspte kaas, ½ klein potje groene pesto, peper, zout

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de broccoli en snijd deze in kleine roosjes. Kook de broccoliroosjes in 5 minuten beetgaar.
Snijd de gerookte kipfilet in reepjes. Bak de pijnboompitten in een hete, droge koekenpan even, tot ze mooi goudbruin kleuren (dit duurt een paar minuten). Laat ze afkoelen in een schaaltje.
Doe de creme fraiche in een wok (of een grote hapjespan) samen met 30 gr geraspte kaas. Laat dit smelten en voeg de pesto toe. Breng op smaak met peper en zout.
Giet de broccoli en de pasta af. Voeg de broccoli en kipreepjes toe aan het pestomengsel. Verwarm dit een paar minuten en voeg dan de pasta toe.
Laat alles goed heet worden. Garneer met de rest van de geraspte kaas en de pijnboompitten.

Couscoussalade met zwarte bonen

bijgerecht voor 2 personen

125 gr zwarte bonen, ½ theel olijfolie, 125 gr couscous, 175 ml water, ½ potje mais (ca 150 gr), 50 verse peterselie, ½ sinaasappel, ½ citroen, 1 eetl olijfolie, zout en peper naar smaak

Week de bonen een nacht in water. Giet de geweekte bonen af, spoel ze en voeg nieuw water toe. Kook ze in 1½ tot 2 uur gaar. Afgieten en uit laten lekken.
Peterselie fijn snijden. Schil van de halve sinaasappel en halve citroen raspen. Sinaasappel en citroen uitpersen.
Verhit 1 theelepel olijfolie in een pannetje en roer de couscous erdoor tot deze licht begint te bruinen, voeg het water toe, breng het aan de kook en laat het een beetje inkoken. Haal de pan van het vuur en laat deze met de deksel erop zo'n 10 minuten staan. Af en toe omroeren met een vork.
Meng couscous, zwarte bonen, uitgelekte mais en peterselie in een ruime kom. Meng de rest van de ingrediënten tot een sausje en roer dit door de salade. Even in laten trekken en vervolgens op kamertemperatuur opdienen.

Geroosterde regenboogpeen met balsamicoazijn

bijgerecht voor 2 personen

500 gr regenboogpeen, 4 eetl olijfolie, 3 eetl balsamicoazijn, 2 takjes rozemarijn, grof zeezout, versgemalen peper

Verwarm de oven voor op 225°C. Was de regenboogpeen en snij ze in lange, schuine plakken. Kook ze 2 minuten in ruim water en laat ze goed uitlekken.
Schep ze in een lage, wijde ovenschaal om met de olie, azijn, rozemarijnnaaldjes en zout en peper. Spreid ze plat uit over de schaal en rooster ze in de hete oven in 25 à 30 minuten gaar. Schep ze 1 of 2 keer om.
Lekker met gegrilde vis en krielaardappels.

Zwarte bonenschotel met prei en taugé

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr (vegetarisch) gehakt, 250 gr zwarte bonen, 65 gr taugé, 75 gr prei, 1 kleine ui, 1 tomaat, ½ theel kerriepoeder, majoraan, ½ theel paprikapoeder, 25 gr boter, peper, zout

Week de bonen een nacht in water. Giet de geweekte bonen af, spoel ze en voeg nieuw water toe. Kook ze in 1½ tot 2 uur gaar.
Snijd de prei, taugé en de ui. Kruis de tomaat in, dompel 10 seconden onder in heet water en verwijder het vel. Snijd de tomaat in stukjes.
Bak in de boter het gehakt met de kerrie en de paprikapoeder. Voeg de ui en de prei toe, en bak deze mee. Voeg de taugé toe, vervolgens de tomaatblokjes.
Voeg de zwarte bonen toe en verwarm goed door. Voeg als laatste de majoraan toe. Maak op smaak met peper en zout.

naar boven
naar boven