Pakketbrief week 11, 14 maart 2012

logo

Voorjaar

Het voorjaar zet door! Gisteren zagen we tijdens een wandeling hommels vliegen en zelfs al twee knalgele citroenvlinders fladderen, dus als dat geen lente betekent…
Ook het werk op de akker is nu echt begonnen. De mest en compost zijn door een loonwerker uitgestrooid en daarna heb ik geploegd en de bedden voor dit seizoen er ingereden. We hebben de eerste planten gezet - diverse soorten sla, spinazie, knolvenkel - en de eerste raapstelen gezaaid, en vervolgens alles afgedekt met vliesdoek. De planten van de koolfamilie komen op een ander stuk, dat doen we vanmiddag (als ik dit schrijf is het maandagochtend).
Het oude loof van de asperges heb ik verhakseld en de ruggen zelf bemest met een kleine meststrooier, want hier kan de loonwerker met zijn grote materieel niets beginnen. Met een cultivatortje heb ik de mest ingewerkt en nu kunnen de bedden "opgerugd" zoals dat heet, waarna we er zwart plastic overleggen.

In de tunnelkassen waren we natuurlijk al langer bezig, daar houdt het seizoen eigenlijk nooit op. Er is nu volop winterpostelein en veldsla die geoogst kan worden. De winterspinazie heeft de vorst wonderwel doorstaan en is hard aan het groeien.
De raapstelen en rucola zijn, na de kiemblaadjes, begonnen aan hun eerste echte blad en zullen over een week of drie geoogst kunnen worden. En de capucijners, tuinbonen en peultjes die we op trays voorgezaaid hebben, staan er goed op en kunnen binnenkort uitgeplant worden in de vollegrond.

Gistermiddag hebben we een ritje naar de Feijterhof (in de buurt van Uelsen in de Grafschaft Bentheim) gemaakt. Daar hebben we weer drie prachtige jonge zwartgevlekte Bunte Bentheimerbiggen gehaald. Ze krijsten dat het een aard had, toen ze gevangen werden en in de auto gestopt. Maar nu zijn ze alweer heel tevreden met hun nieuwe stal met vers stro en met de heerlijke wei en over-datum-zuivel van Karwij, die ze hier krijgen.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Prei - 't Leeuweriksveld
Veldsla - 't Leeuweriksveld
Witte kool - Huib Rijk, Biddinghuizen
Rode biet - via de Zaai-ster
Taugé - de Peuleschil, Rottevalle

In week 12 verwacht:

Veldsla, winterpeen, …


Female Voices en Northern Lights

geven samen een concert in het kerkje van Oosterhesselen op zondag 1 april a.s. om 14.30 uur.
De groep Northern Lights speelt Ierse en Schotse traditionele en moderne folkmuziek. In deze band spelen twee bioboeren: Gerard Lanting op piano en, sinds kort ook Kathinka op viool.
Heerlijk om te luisteren! Meer info op www.hesselencultureel.nl

Attentie: wijziging in afhaaltijden

Voor de abonnees die tot nu toe op donderdagochtend hun pakket kunnen afhalen (of thuisbezorgd krijgen) verandert de afhaaltijd/bezorgtijd met ingang van deze week (week 11).
Dit komt doordat we de huidige twee bezorgritten op donderdag gaan samenvoegen tot één grote rit van Wilhelmsoord naar Eelde en vice versa. Zodoende kunnen we tijd en brandstof besparen!

De neerzetpunten in Nieuw-Amsterdam, Dalen, Oosterhesselen, Aalden, Zweeloo, Wezup en Orvelte worden ongeveer twee uur later beleverd dan tot nu toe.

De neerzetpunten in Drouwen, Borger, Exloo, Odoorn, Valthe, Klijndijk, Erm en Sleen komen op het eind van de nieuwe rit en worden 's middags tussen ca. 15.30u en (uiterlijk) 17.30u beleverd.

In de loop van het weekend vermelden we de geschatte nieuwe levertijden op onze website. In de loop van de komende weken, als we wat praktijkervaring hebben opgedaan met de nieuwe rit, zullen we de nieuwe tijden preciseren.

Acties week 12

Winterpostelein*/100g 0,50
Appels Elstar/kg 1,95

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Pittige kool met paprika en tomaat

bijgerecht voor 2 personen

1 ui, 1 gele of groene paprika, 2 tomaten, 300 gr witte kool, 1 eetl olie, ½ theel sambal, 2-3 eetl ketjap, zout

Pel en snipper de ui. Was de paprika, halveer hem en verwijder de zaadlijsten, pitjes en steelaanzet. Snij de paprika in blokjes. Was de tomaten en snij ze in parten. Was de witte kool en snijd deze in dunne reepjes. Verwarm de olie in een wok of hapjespan en bak hierin de ui met de sambal glazig. Voeg de witte kool en de paprika toe en roerbak de groenten 5 minuten. Voeg de parten tomaat en de ketjap toe en roerbak de groenten in nog 5 minuten gaar. Voeg eventueel zout toe. Lekker met rijst of mie.

Veldsla met sinaasappel

bijgerecht voor 2 personen

Voor de sla: 100 gr veldsla, 1 sinaasappel, ½ rode ui, ½ eetl sesamzaad

Voor de vinaigrette: 1½ eetl rode wijnazijn, ½ theel (Zaanse) mosterd, 4½ eetl olijfolie, ½ theel vloeibare honing, zout, peper

Maak de vinaigrette door in een kommetje de azijn, de mosterd en de honing door elkaar te kloppen. De olie scheutje voor scheutje erdoorheen kloppen. De vinaigrette op smaak brengen met zout en peper. Was de sla en snijd de worteltjes eraf. Pel de sinaasappelen en snijd ze in ½ rondjes. Snijd de ui in schijfjes en haal deze uit elkaar. Meng alles door elkaar. Voeg de sesamzaadjes toe en breng op smaak met de vinaigrette.

Taugé-tomatensoep

hoofd- of lunchgerecht voor 2 personen

500 gr tomaten, ½ takje peterselie, 750 ml bouillon, 15 gr boter of margarine, 1 kleine ui, ½ groene paprika, 75 gr taugé, 15 gr bloem, 1 nestjes bami (of vermicelli), scheutje (koffie)room, zout, peper, ½ bouillonblokje

Tomaten en paprika kruislings inkerven. Water koken en tomaten en paprika ca. 10 seconden onderdompelen. Vel van tomaten en paprika halen. Paprika in blokjes snijden. Ui in dunne ringen snijden. Taugé wassen. De tomaten met de peterselie, het zout en de peper minimaal 10 minuten koken in klein laagje water. Daarna zeven of, voor een wat grovere versie, fijnprakken. De bouillon door de gezeefde tomaten roeren en aan de kook brengen. In een andere pan boter of margarine verhitten, uiringen en fruiten tot de uien glazig zijn. Bloem toevoegen en wat van de hete bouillon erbij voegen. Ui-mengsel aan de hete tomaten-bouillon toevoegen samen met de bami/vermicelli. Naar smaak deel van bouillonblokje toevoegen. Laat alles even goed doorkoken en voeg vlak voor het opdienen de taugé en een scheutje (koffie)room toe.

Preistoofpot

hoofdgerecht voor 2 personen

1 eetl. olie, 200 gr gehakt, 600 gr prei, 1 eetl. kerrie, 3 theel. zout, 2 dl. water, 1 kg vastkokende aardappelen, 3 eetl. peterselie

Was de prei en snijd deze in grove stukken. Schil de aardappelen en snijd deze in plakken van 1 cm. Bak in een ruime pan in de olie het gehakt kruimelig. Doe de prei, kruiden en het zout erbij en smoor dit even mee. Blus het met water en leg de aardappels erop (niet omscheppen). Laat alles dan aan de kook komen, doe het deksel op de pan en temper het vuur. Stoof alles in ong. 15 min. gaar. Schep voor het opdienen de peterselie erdoor.

naar boven
naar boven