Pakketbrief week 11, 13 maart 2013

logo

Maart roert zijn staart

Wat zou een boer nou nog te schrijven hebben als er geen weer was?
Vorige week is hier van alles gebeurd in het teken van de lente:
Bij mooi droog warm weer kon op twee grote stukken land de mest uitgereden worden en heeft Wouter gecultivaterd en geploegd. Land klaar voor de teelt. De eerste lading planten is gekomen van de opkweker. Rode biet, snijbiet, spinazie, knolvenkel en sla- en koolsoorten. Een deel is buiten tussen de twee tunnelkassen geplant, een ander deel in de tunnels en de koolplanten moeten de vorst even afwachten voor ze op het pachtland de grond in kunnen. En toen kwam de winter weer terug. De doeken die over de planten van buiten liggen zijn een soort ijsdeken, hopen dat de planten eronder niet helemaal platgedrukt worden. In de sloten zijn weer indrukwekkende sneeuwduinenkunstwerken ontstaan en aan de machineschuur hangen 50 cm lange ijspegels.

Maar er waren zelfs vandaag (dinsdag) een paar diehards die 's middags met hun kopje thee buiten zaten. In de zon, uit de wind, was dat zo slecht nog niet. En toch mag het wel wat meer lente worden.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Pastinaak- 't Leeuweriksveld
Winterpostelein- 't Leeuweriksveld
Cerbiattasla- 't Leeuweriksveld
Witte kool- Anton van Vilsteren, Marknesse
Andijvie- via de Zaai-ster
Paksoy- via de Zaai-ster

In week 12 verwacht:

winterpeen, witlof, trostomaat, prei, venkel

Dansen van Universele Vrede

Zondag 24 maart is er weer een dansmiddag van 13:00 - 17:00 met als thema
"Opbloeien - Licht als Krachtbron"
Opgeven graag voor donderdag 21 maart 0591-627083 of etmhelderman@gmail.com
Eleonora Helderman

Koor Tussendoor

Zondag 7 april vindt de eerste aflevering van Koor Tussendoor plaats. Het KoorTussenDoor is opgericht met als doel zangers een kans te bieden zich een dag te verdiepen in bekende en onbekende zangstijlen. Eens in de twee maanden wordt een workshop georganiseerd met steeds een wisselend thema, onder leiding van steeds een andere dirigent. Het doel is om een dag fijn te zingen en je persoonlijk repertoire te vergroten. Plezier in musiceren staat voorop. De eerste aflevering staat onder leiding van Martine Salomons en het thema is 'klassiek met een swing'. Opgave en meer informatie via koortussendoor@gmail.com

Acties week 12

Pompoenpittenpasta (nieuw in het assortiment)/350g 4,95

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Gebakken pastinaak met hazelnoten

bijgerecht voor 2 personen

350 gr pastinaak, 2 uien, een scheutje (olijf)olie, een handje gedopte hazelnoten, peper en zout, ½ theel. tijm

Hak de hazelnoten grof. Rooster de hazelnoten kort in een droge pan. Schrob de pastinaken schoon en snijd ze in blokjes.
Snijd de uien in ringen. Bak de uiringen met de stukjes pastinaak in de hete olie en voeg eventueel na een tijdje een klein scheutje water toe tegen het aanbakken. Voeg de geroosterde noten toe en maak op smaak met tijm, peper en zout.
Heerlijk bij rijst of een andere gekookte graansoort (ev. met linzen of kikkererwten). Dit gerecht is ook gemakkelijk en lekker als ovenschotel klaar te maken.

Koolschotel met appel en kaas

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr witte kool; 1 ui; 1 klein teentje knoflook; 500 gr aardappelen; 1 appel; ¼ eetlepel kerriepoeder; 20 gr margarine; zout en peper; 100 gr komijnekaas (1 dikke plak)

De kool in repen snijden, ui en knoflook snipperen. Aardappelen in plakjes snijden, evenals de appels. De kool, ui en knoflook met de kerriepoeder in een ruime braadpan fruiten.
De aardappelplakjes en appelen erbij roeren en al omscheppend nog even bakken. Met zout en peper bestrooien en 1 dl water toevoegen. In afgesloten pan nog 15 minuten op laag vuur laten stoven.
Kaas in blokjes snijden. Op het laatst de kaas erbij roeren. Goed doorwarmen en direct opdienen.

Paksoi met tahoe (tofu)

bijgerecht voor 2 personen

3 eetl. tamari, 1½ eetl. azijn, 1¼ eetl. bruine suiker, eventueel 2 eetl. sherry, 250 gr tahoe, 2 eetl. olie, 1 eetl. geraspte verse gember, 400 gr paksoi, 1½ eetl. citroensap, peper, peterselie en/of korianderblad

Laat de tahoe uitlekken en snijd het in blokjes. Dep de blokjes droog met keukenpapier. Maak een marinade van de tamari, azijn, bruine suiker en eventueel de sherry.
Voeg de tahoe toe aan de marinade en laat 10 minuten staan. Paksoi wassen en snijden. Tahoeblokjes afgieten maar het sausje bewaren.
De olie in een braadpan verhitten en de tahoeblokjes in enkele minuten bruin bakken. Tahoe uit de pan scheppen; desnoods iets olie aan de pan toevoegen en de paksoi en gember roerbakken totdat ze beetgaar zijn. De rest van de ingrediënten toevoegen, samen met de tahoe en het sausje.
Lekker met rijst. Garneer desgewenst met een handje cashewnoten of pinda's.

Andijviestamppot met champignons

hoofd/bijgerecht voor 2 personen

1 krop andijvie, 600 gr aardappels, 1 ui, een scheutje melk, 1 bakje (kastanje)-champignons, evt. 75 gr zachte roomkaas, een klontje boter, peper en zout

Was de andijvie en snijd deze in smalle repen. Snipper de ui. Snijd de champignons in plakjes.
Kook de aardappels in water met zout gaar en giet ze af. Bak ondertussen de champignons met ui, peper en zout in boter. Stamp de aardappelen met melk en de roomkaas tot een smeuïge stamppot. Roer het champignon-ui-mengsel erdoor.
Maak op smaak met peper en zout. Meng de andijvie er met een grote lepel goed door en laat het geheel nog even door en door warm worden.

Salade van winterpostelein met dadels en geitenkaas

voor- of bijgerecht voor 2 personen

200 gr winterpostelein, 75 gr. zachte geitenkaas, ca. 10 dadels, pijnboompitten, 2 eetlepels. maiskiem- of zonnebloemolie, 1 eetlepel citroensap

Pijnboompitten kort roosteren. Winterpostelein wassen en lelijke blaadjes verwijderen. Maak in een slakom de dressing van olie en citroensap. Vermeng de winterpostelein met de dressing. Dadels evt. ontpitten en dan halveren. Daarna door de salade scheppen. Verkruimel de geitenkaas er over strooi daarna de pijnboompitten er overheen.

Lekker met stokbrood (voorgerecht) of smeuïge aardappelpuree (hoofdgerecht).

naar boven
naar boven