Pakketbrief week 12, 23 maart 2011

logo

Lentekriebels

Wat een prachtig weer om al het voorjaarswerk te kunnen doen! Overal zijn de boeren actief en is het een drukte van belang op de akkers en weilanden. Zo ook op het Leeuweriksveld natuurlijk. De grond is helemaal bemest met potstalmest, wat drijfmest en compost. Ik heb een trekker en ploeg kunnen lenen in het dorp en geploegd. Vervolgens hebben we diverse planten gezet: sla's, spitskool, koolrabi, knolvenkel. Deze week volgt alweer de tweede lichting planten. Wortelen, rode bieten, bonte snijbiet en tuinbonen zijn gezaaid en binnenkort volgen raapstelen, peulen, de aardappels…
Heerlijk om weer lekker buiten te werken, in de maagdelijke, nog onkruidvrije grond. De asperges zijn weer opgerugd en liggen strak onder het plastic, lekker op te warmen in het mooie voorjaarszonnetje.

Intussen komt ook weer een groepje van vijf kinderen van de vrije school voor tuinbouwles naar ons toe. Ze hebben geholpen de haag op het eind van onze akker te versterken met nieuwe planten, bij het spitskool planten, tuinbonen zaaien en hebben hun eigen tuintjes aangelegd. Leuk, want ze zijn enthousiast en werken goed!

Op het pachtland aan de andere kant van de Zandzoom staat dit jaar grasklaver, die ondergezaaid was in de wintertarwe die er vorig jaar groeide. Ik ben er met de weidesleep overheen geweest om het een beetje wakker te maken en te egaliseren. Daarna met de wals, want na de winter kan de graszode opvriezen waardoor de wortels geen goed contact meer hebben met de ondergrond. Nu ziet het er weer mooi verzorgd uit, al is er nog wel af en toe een kaal plekje of een plekje met tuintjesgras.
Begin juni ga ik een halve hectare van de grasklaver scheuren en eind juni komt daar dan prei. Tenslotte leggen we deze week de beregening aan in de tweede tunnelkas, zodat die ook in gebruik kan worden genomen!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein - 't Leeuweriksveld
Bloemkool - Prince de Bretagne, Frankrijk
Komkommer - Bijo, 's Gravenzande
Waspeen - Spoelerij Espel, N.O.P.
Zuurkool - Kramer, Zuid-Scharwoude

In week 13 verwacht:

Prei, pastinaken, ….


Meewerkdagen op 't Leeuweriksveld

Elke tweede zaterdag van de maand willen we een meewerkdag organiseren.
Wie (bv) de hele week achter de computer zit en zin heeft om eens een dagje op het land te werken, is op deze dag welkom!
De eerste keer is 9 april a.s., en dan gaan we prei oogsten en schonen. Van 11 tot 14.30 uur, met preisoep en brood in de pauze.


Thema-avond sociale driegeleding

Jac Hielema en Wouter Kamphuis organiseren een inleidende avond over dit voor ons allemaal belangrijke en actuele onderwerp.
Vrijdag 29 april a.s. op 't Leeuweriksveld. Info en aanmelding bij 't Leeuweriksveld.


De Edda als paasbezinning

Atelier Geerlings in Holsloot organiseert een workshop 'De Edda als paasbezinning'.
www.ateliergeerlings.nl, 0591-564430.


Nieuw: Webwinkel Leeuweriksveld

www.leeuweriksveld.webxpress.nl/home
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Winterposteleinsalade met sinaasappel en ei

bijgerecht voor 2 personen

120 gr winterpostelein, 1 sinaasappel, eventueel amandelschaafsel.
Dressing: 4 eetl. olijf- of walnootolie, 2 eetl. azijn, 1 hardgekookt ei, ½ theel. mosterd, peper en zout

Verwijder de worteltjes en lelijke blaadjes uit de winterpostelein. Eventuele bloemetjes in de postelein kunt u gewoon eten. Was de postelein en laat het uitlekken. Pel het ei, prak het met een vork fijn en klop het met olie, azijn, mosterd, peper en zout tot een romige dressing. Pel de sinaasappel en snijd het vrucht in stukken en meng ze met de dressing door de salade. Extra feestelijk met wat geroosterd amandelschaafsel erover gestrooid.

Zuurkoolstoofpot

bijgerecht voor 2 personen

1 pakje zuurkool, 1 ui of sjalot, stoofvlees of gerookte tofu in kleine stukken, een klontje boter om in te bakken, 2 kruidnagelen, 2 laurierbladeren, peper en zout, 2 dl groente- of vleesbouillon

Bak in een ruime pan het vlees of de tofu met ui gaar in boter en voeg bouillon, laurierbladeren en kruidnagel toe. Voeg de uitgelekte zuurkool toe en laat het geheel met vlees ongeveer 45 min. rustig sudderen en met tofu ongeveer 20 min. Serveer het stoofgerecht met gekookte aardappelen.

Griekse bloemkool

bijgerecht voor 2 personen

½ middelgrote bloemkool. Saus: sap van een citroen, 250 ml witte wijn, 125 ml water, 1 takje tijm (of gedroogde tijm), 1 takje dille (of gedroogde dille), 1 laurierblaadje, ½ theel. witte peper, korianderzaadjes (lichtjes geplet), 4 eetl. olijfolie, zout

Verdeel de bloemkool in roosjes. Blancheer de bloemkoolroosjes gedurende 2-3 min. in kokend zout water. Laat ze uitlekken en leg ze in ijskoud water om het kookproces te stoppen. Doe alle andere ingrediënten in een kookpan, zet er een deksel op, breng het geheel aan de kook en laat het 3-4 min. zieden (sterk koken). Voeg er dan de bloemkoolroosjes aan toe. Laat 10 min. koken op een matig tot zacht vuur (deksel op de pan) tot de roosjes al dente zijn. Haal ze uit de kookpan, zeef het kookvocht en laat het inkoken tot een lichte stroop. Serveer de bloemkool met de saus.

Provençaalse wortelen

bijgerecht voor 2 personen

500 gr worteltjes, 1 dl bouillon van blokje of poeder, 2-3 theel. citroensap, 2 theel. Provençaalse kruiden, flinke scheut olie om in te bakken

Worteltjes wassen en in dunne schuine plakjes van 1 cm dik snijden. Olie verhitten in pan met dikke bodem en wortelplakjes daarin al omscheppend een paar minuten bakken. Vuur lager zetten, bouillon en citroensap toevoegen en al omscheppend in zo'n 5-10 min. gaarstoven. Provençaalse kruiden erdoor scheppen.
Variatie: snijd een groene paprika in kleine stukjes en bak die met de wortelen mee.

Komkommersalade

bijgerecht voor 2 personen

½ komkommer, 1 tomaat, 50 ml (bulgaarse) yoghurt, 1 eetl. mayonaise, 1 klein teentje knoflook, zout, peper, ½ eetl. gesnipperde dille of peterselie

Was de komkommer en snijd of schaaf hem in dunne plakjes.Laat de plakjes in een vergiet uitlekken.Was de tomaat, halveer deze en verwijder de zaadjes en het vocht. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Roer de yoghurt en de mayonaise door elkaar en pers er het knoflookteentje door. Meng de helft van de stukjes tomaat en de dille door het sausje en breng op smaak met peper en zout. Schep de uitgelekte komkommer en het sausje in een schaal door elkaar en garneer het met de rest van de stukjes tomaat.

naar boven
naar boven