Pakketbrief week 12, 21 maart 2012

logo

Bestrijdingsmiddelen

Ook in de biologische wereld wordt soms gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Dat zijn heel verschillende producten en er zitten ook zulke tussen als bv. melk, knoflook, groene zeep. Ze hebben meestal geen bijwerkingen en zijn onschadelijk voor insecten. Daarom was er tot nog toe geen ingewikkelde toelatingsprocedure vereist om ze als bestrijdingsmiddel goed te keuren. Ze vielen onder de RUB (regeling uitzondering bestrijdingsmiddelen).

Omdat er nieuwe Europese regels voor bestrijdingsmiddelen op komst zijn heeft het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen), een zelfstandig orgaan wat wel grotendeels door de chemische industrie gefinancierd wordt, aangevraagd om ook de natuurlijke bestrijdingsmiddelen onder een keuringsplicht te stellen en dat vanaf 1 juli 2012.
Omdat wijzelf helemáál geen bestrijdingsmiddelen gebruiken heeft het voor ons in eerste instantie geen grote gevolgen, maar er is een bijzondere tak van de landbouw, die hier flink last van kan krijgen en dat is de bijenhouderij.
De imkers vrezen dat door een verbod van de eenvoudige middelen veel meer insectenschadelijke middelen gebruikt zullen worden. Als u zelf in actie wilt komen, kijk dan bij www.bijenstichting.nl op hun Actiepagina de RUB moet blijven.

Maar er is al goed werk verricht. Bionext, een overkoepelende organisatie voor biologische landbouw, heeft mee kunnen regelen, dat het voorstel van het Ctgb uitgesteld wordt tot januari 2014 en dan is er nog een overgangsregeling tot juli 2015.
Ook zullen niet alle middelen eenzelfde dure keuring ondergaan. Het lijkt mij eigenlijk ook simpelweg onmogelijk om te controleren of bv. melk of knoflook nu als levensmiddel of als bestrijdingsmiddel gebruikt gaat worden.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein - 't Leeuweriksveld
Rode kool - van Vilsteren, Marknesse
Winterpeen - Gerbranda State, Sexbierum
Snijbiet - via de Zaai-ster
Knolvenkel - via de Zaai-ster

In week 13 verwacht:

Witlof, winterpostelein,


Acties week 13

We hebben heerlijke eieren aan te bieden, als u ze wilt voor Pasen zien wij graag uw bestelling tegemoet!
6 st € 1,75
10 st € 2,95
Winterpostelein*/100g 0,50
Appels Evelina, lekkere friszoete/kg €1,95

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!

Preparatendag 9 april

Op tweede paasdag, 9 april a.s. organiseren we weer een preparatendag op 't Leeuweriksveld.
Wouter zal een inleiding houden over de biologisch-dynamische preparaten, we graven de preparaten op die we in de herfst gemaakt hebben, prepareren de composthoop ermee, roeren het hoornmestpreparaat en brengen het uit over de akkers, en we maken nieuwe hoorn-kiezel.
Geïnteresseerden zijn van harte welkom!
We beginnen om 13 uur en eindigen ca. 17 uur.

Gezocht: zuringstekers

Ridderzuring is een gevreesd, lastig wortelonkruid en op ons pachtland hebben we er veel last van. Hoewel het leuk werk is, lukt het ons qua tijd vaak onvoldoende om hem te bestrijden. Vandaar deze oproep: wie is er zo ridderlijk om af en toe te helpen in onze strijd tegen de verzuring?

Female Voices en Northern Lights

geven samen een concert in het kerkje van Oosterhesselen op zondag 1 april a.s. om 14.30 uur.
De groep Northern Lights speelt Ierse en Schotse traditionele en moderne folkmuziek. In deze band spelen twee bioboeren: Gerard Lanting op piano en, sinds kort ook Kathinka op viool.
Heerlijk om te luisteren! Meer info op www.hesselencultureel.nl


Recepten

Omelet met snijbiet

hoofdgerecht voor 2 personen

125 gr vastkokende aardappels (geschild gewicht), 1 dl water, snuf saffraandraadjes of theelepel koenjit, 125 gr snijbiet (stelen en bladeren), 1 eetl citroensap, 1 klein knoflookteentje, 3 kleine of 2 grote eieren, 2 eetl melk, 10 gr fijngehakte kruiden (dragon, dille, peterselie), plantaardige olie, 50 gr koude creme fraiche, zout & peper

Vulling: Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1 cm. Was de snijbiet en snijd deze in stukjes. Hak het knoflookteentje fijn. Doe de aardappelen met water en saffraan in een pan en kook 4 minuten zachtjes, voeg snijbiet en wat zout en peper toe en laat nog 10-15 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn. Giet eventueel kookvocht uit de pan. Voeg van het vuur af citroensap en knoflook toe. Laat afkoelen.

Omeletten: klop de eieren, melk, kruiden en wat zout en peper door elkaar. Giet 1 theel olie in een hete koekenpan, giet er ¼ van het eimengsel in en bak een dunne omelet. Laat op een stukje keukenpapier glijden. Maak er zo nog drie. Laat afkoelen. Maak het snijbietmengsel op smaak met zout en peper. Verdeel de koude creme fraiche over de helft van elke omelet en daarna het snijbietmengsel. Vouw elke omelet dubbel, en doe dat nog eens tot hij een waaiervorm heeft. Zorg ervoor dat de snijbietvulling aan de open kant zichtbaar is. Verwarm de oven voor op 170°C. Leg de omeletten in een licht met olie ingevette ovenschaal of op de bakplaat (bewaar ze in de koelkast als je ze van tevoren maakt). Laat in een voorverwarmde oven in 5-8 minuten heet worden. Serveer direct.

Knolvenkel met pasta en ham

hoofdgerecht voor 2 personen

400 gr knolvenkel, zout, peper, 100 gr pasta (penne), 1 eetl boter, 1½ eetl bloem, 125 ml melk, 100 gr achterham, 50 gr extra belegen kaas (geraspt)

Was de knolvenkel en snijd deze in stukken. Kook de knolvenkel in ruim water met zout in ongeveer 10 minuten bijna gaar. Afgieten en kookvocht bewaren. Pasta beetgaar koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Oven voorverwarmen op 200 graden. Ovenschaal invetten. Ham in reepjes snijden. In steelpan boter smelten, bloem toevoegen en 3 min. zachtjes bakken. Melk en 75 ml venkelkookvocht toevoegen en roeren tot gladde saus. Ham en 25 gram kaas toevoegen. Venkel en pasta door elkaar mengen en in ovenschaal scheppen. Saus erover schenken en 25 gram kaas erover strooien. Schotel in oven 20 min. laten gratineren.

Romige wortelcurry

hoofdgerecht 2 personen

150 gr rijst, ½ eetl wokolie, 1 ui, 475 gr winterpeen, 3-4 theel kerriepoeder, ½ groentebouillontablet, 100 ml kokosmelk, ½ limoen of citroen, 75 gr cashewnoten, 2 takjes koriander of peterselie

Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pel de ui en snijd deze in partjes. Schrap of schil de winterpeen en snijd deze in stukjes. Pers de limoen of citroen. Hak de cashewnoten grof. Hak de koriander of peterselie grof. Verhit de olie in een hapjespan en roerbak hierin de ui 3 min. Voeg de winterpeen toe en bak deze 2 min. mee. Schep het kerriepoeder erdoor en verkruimel het bouillontablet erboven. Voeg vervolgens 125 ml heet water toe en roer de kokosmelk erdoor. Breng het geheel aan de kook, temper het vuur en laat de curry, met het deksel op de pan, 20 min. zachtjes pruttelen. Laat, als de saus nog wat dun is, het gerecht nog even zonder deksel koken. Voeg limoen/citroensap naar smaak toe en schep de cashewnoten en koriander of peterselie erdoor. Serveer met de rijst.

naar boven
naar boven