Pakketbrief week 13, 30 maart 2016

leeuweriksveld logo

Sarma van snijbiet voor 4 personen

Deze week heeft de griepgolf ook 't Leeuweriksveld bereikt, daarom deze keer een extra recept:

1 kilo snijbiet, 1,5 mok (Turkse) rond korrelige rijst, 200 gram rundergehakt, 1 ui, 2 tomaten, (olijf)olie, blikje tomatenpuree, verse platte peterselie, zout/peper, koriander, gedroogd dille, gedroogde hete pepervlokken (pittige variant)

De rijst goed wassen, tomaten en ui fijn malen in een mixer en de peterselie fijnsnijden. Dit alles in een schaal mengen met het gehakt, de olie, tomatenpuree, specerijen en peper en zout. De snijbietbladeren worden gewassen en de stelen verwijdert, de bladeren gaan in een grote bak of pan en hierop wordt kokend water gegoten. Dit een minuut of 2 laten staan, de bladeren uit laten lekken en de dikke nerven er voorzichtig uit snijden. Zorg ervoor dat de bladeren zo min mogelijk scheuren. Bewaar de nerven en steeltjes, deze heb je straks nog nodig.

Nu ga je de bladeren vullen. Ga hier even goed voor zitten, want dit duurt wel even. Leg een blad voor je met de nerven naar boven, de brede kant onderaan. Je legt net iets van de onderkant ongeveer een volle dessertlepel hoeveelheid vulling op het blad. Spreid het uit tot een vingerdikte -worstvorm- en vouw dan eerst de zijkanten van het blad. Rol het dan strak af naar boven, net als het vouwen van een loempia. Proberen de sarma's dezelfde diktes te laten hebben zodat ze allemaal tegelijk gaar worden. Pak een grote brede pan, leg op de bodem alle steeltjes en ongebruikte blaadjes. Die zorgen ervoor dat de sarmas niet aanbranden en je kan ze later ook gewoon opeten, je hoeft dus niks weg te gooien.

Vul daarna de pan op door de sarma's netjes tegen elkaar aan gedrukt erin te leggen. Als je een wat smallere pan hebt, is het geen probleem dat je flink wat laagjes opgestapeld hebt, het wordt dan ook allemaal gaar. Giet een scheutje olie over de sarma's heen, meng 250 ml water met een lepel tomatenpuree en wat zout en giet deze ook in de pan. Vul dan aan met water tot de sarma's net niet helemaal onder het water staan.

Aan de kook brengen en zo'n 25 min later pruttelen. Even eentje eruit halen na die tijd en controleren of de rijst goed gaar is, zo niet nog enkele minuten laten staan. Het kan zowel warm als koud gegeten worden.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein- 't Leeuweriksveld
Snijbiet- 't Leeuweriksveld
Prei- 't Leeuweriksveld
Knolvenkel

In week 14 verwacht:

Raapstelen, pastinaak, ....

Preparatendagen Leeuweriksveld

Op alle dagen bent u van harte welkom, wel even aanmelden.

Niet bezitten maar beheren: daar valt veel te leren!

Met Wouter Kamphuis en John Hogervorst

Op zaterdag 23 april van 13 tot 17u in het gebouw van de Christengemeenschap te Groningen, Lauwersstraat 3.

Van 't Leeuweriksnest

Er is een eerste nieuwsbrief verschenen van de nieuwe school 't Leeuweriksnest. Op verzoek zenden we hem u graag toe.
www.leeuweriksnest.nl


Recepten

Roerbak van bacon, aardappel en snijbiet

400 gram aardappelen, 250 gram bacon, 2 eetlepels olijfolie, 1 ui, gesnipperd, 1 eetlepel bruine suiker, 2 deciliter groentebouillon, 1 teentje knoflook, geperst, 1 theelepel fijngesneden tijm, 200 gram snijbiet, 75 gram Parmezaanse kaas

Schil en was de aardappelen en kook ze vervolgens in ongeveer 10 minuten beetgaar. Laat ze uitlekken, iets afkoelen en snijd ze dan in blokjes. Was de snijbiet en snijd ze in grove stukken of repen. Snijd de bacon in reepjes, verhit de olijfolie in een pan en bak de baconreepjes tot ze iets knapperig worden.
Voeg dan de gesnipperde ui, bruine suiker en knoflook toe en bak dit nog 3 minuten. Voeg dan de aardappelblokjes toe en bak dit nog een paar minuten tot ze een lichtbruin zijn. Doe nu de snijbiet en tijm erbij en de bouillon en laat dit in ongeveer 6 of 7 minuten op hoog vuur snel verdampen en garen. Breng op smaak met peper en zout en bestrooi met krullen Parmezaanse kaas.

Quiche met prei en geitenkaas

230 g bladerdeeg 25 g boter, 600g prei, 100 g zachte, verse geitenkaas, 2 eieren + 1 dooier, 2 dl creme fraiche , bosje verse bieslook, 25 g geraspte gruyère kaas, peper en zout

Beleg een taartvorm met bladerdeeg. Klop de eieren los met de creme fraiche, de fijngeknipte bieslook, peper en zout. Snij de geitenkaas in blokjes. Verdeel de prei over de bodem, verdeel de geitenkaas erover en giet het eimengsel eroverheen. Strooi de gruyere erover en bak 30 à 35 min.

Venkelsalade met citroendressing en kappertjes

1 stevige venkelknol, het sap van 1 citroen, ½ kop virgine olijfolie, een handvol kappertjes

Snijd de venkelknol overlangs doormidden en dan in zo dun mogelijke plakjes bv. met de kaasschaaf. Meng het citroensap met de olijfolie en de kappertjes en giet de saus over de venkel.

naar boven
naar boven