Pakketbrief week 14, 1 april 2015

leeuweriksveld logo

"Van kliek naar sjiek"

Afgelopen zaterdag waren Wouter en ik bij de eerste boekpresentatie van ons leven.
Bij grijs weer en stromende regen liep het veenkerkje in het Veenpark in Barger-Compascuüm langzaam vol. Daar werd in gezellige sfeer het kookschrift "Van kliek naar sjiek" gepresenteerd. Het is geschreven door Eugénie Benda, voor velen misschien bekend van het bedrijf "Oma serveert"
Zo is dit boek ook een greep uit de kookschriften van de oma, waar het bedrijf zijn naam aan te danken heeft. Zoals de titel belooft, zijn het recepten, waar resten in verwerkt worden, maar dan zo dat er weer een origineel gerecht van ontstaat. Daarnaast staan er ook allerlei handige tips in en een groente- en fruitkalender.

Nieuwsgierig geworden?
Het boekje is te bestellen via www.vanklieknaarsjiek.nl of zonder internet: laat het aan ons weten, en we geven het door.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Lentepostelein- 't Leeuweriksveld
Raapsteel of snijbiet- 't Leeuweriksveld
Aubergine- via de Zaai-ster (NL)
Rode biet- via BioRomeo, Ens
Uien- via Eko de Eerste
Witlof- Krops, N.O.P.

In week 15 verwacht:

Gemengde kiemen, knoflook, witte kool, …

Preparatendag op 't Leeuweriksveld

Op tweede paasdag, 6 april a.s., maken we weer kiezelpreparaat.
Ook graven we de preparaten die vorige herfst gemaakt zijn, op. Vervolgens roeren we het hoornmestpreparaat en brengen dit gezamenlijk uit over de versgeploegde akkers. Als afsluiting eten we soep met brood.
Geïnteresseerden zijn van harte welkom om mee te doen, van 14.00 tot ± 19.00 u, wel even aanmelden ajb.

Workshop zalf maken van de smeerwortel Symphytus officinalis

Op 18 april gaan we het veld in voor het oogsten van de wortel. Het bereiden gebeurt op het Leeuweriksveld. Afhankelijk van de vindplaats ga ik ervan uit dat 3 uur ongeveer genoeg is. Van 9 tot 11.  Als je in het bezit bent van een elektrisch kookplaatje dan is het handig om dat mee te nemen. Een steelpannetje en een theezeefje ook. Heb je dat niet dan laat me dat even weten. Met 8 mensen is de groep vol.
Voor meer info kun je me mailen: ankabults@hotmail.com

leesgroep Johannesevangelie

Er is nog plaats in de leesgroep over het Johannesevangelie.
We komen eens per maand op de woensdagavond bij elkaar in Sleen. Gezamenlijk lezen we een tekst uit het Johannesevangelie. We worden daarbij geholpen door Bart Hessen, geestelijke van de Christengemeenschap uit Groningen.
De avonden zijn van 20.00 uur tot 22.00 uur
Bel voor informatie: Femmie Timmerman 06 24720208, 0591 224202
of Bart Hessen 0594/659558


Recepten

Rode bietjes met witte bonen

bijgerecht voor 2 personen

400 gr rode bieten, 1 ui, scheutje olie, 1 potje witte bonen in tomatensaus of 1 potje gekookte kikkererwten of linzen, een handvol rozijnen, scheutje azijn, 2 fijngemalen kruidnagelen, 1 sinaasappel, 1 eetl. verse tijm of 1 theel. gedroogde tijm, ev. salami, in kleine stukjes gesneden

Pel en snipper de ui. Schil de bietjes en snijd ze in kleine blokjes. Pers de sinaasappel. Fruit de ui in olie en voeg de kruidnagel toe. Voeg de bieten en het sinaasappelsap aan de ui toe en kook het in ongeveer 15 min. gaar. Voeg nu alle overige ingrediënten toe in een ruime pan en schep de massa een paar maal om. Laat het geheel nog even goed doorwarmen. Lekker met gekookte aardappel, gierst of rijst.

Aubergine met tofu

bijgerecht voor 2 personen

1 grote of 2 kleine aubergines, 2 uien, 2 tenen knoflook, eventueel 1 paprika, olie, 100 gr tofu, 2 theel. korianderpoeder, 1 theel. gemberpoeder, cayennepeper naar smaak, 1 eetl. sojasaus, 1 eetl. basilicum, fijngesneden, eventueel 1 eetl. citroensap en 1 theel. suiker

Pel de ui en snijd deze in ringen. Pel de knoflook en snijd deze fijn. Was de paprika en snijd deze in reepjes. Was de ongeschilde aubergine en snijd de aubergine in plakken of blokjes. Fruit de ui en de knoflook in olie met de korianderpoeder, gemberpoeder en cayennepeper en voeg na een paar minuten de stukjes tofu toe. Bak de mix ongeveer 5 min. op een hoog vuur en voeg dan de aubergine en eventueel paprika toe. Laat de groentes een paar minuten meebakken en voeg dan een scheutje water, sojasaus en eventueel citroensap en suiker (voor zoetzuur accent) toe.

Laat deze schotel met een deksel op de pan nog ongeveer 10 min. zachtjes sudderen. Snijd de basilicum fijn en voeg deze toe. Serveer met pasta of graan en een frisse salade. Variatie met vlees: gebruik het dubbele gewicht aan gehakt in plaats van de tofu.

bron:www.odin.nl

Stamppot raapstelen

hoofd- of bijgerecht voor 2 personen

600 gr aardappelen, 1 bos raapstelen, 1 ui, 1 teen knoflook, eventueel 2 tomaten, klontje boter, kopje melk, scheutje olijfolie, 3 eetl. pijnboompitten of gehakte noten, peper en zout, een kopje Parmezaanse kaas

Schil de aardappelen en kook ze gaar in circa 20 minuten. Was de raapstelen, verwijder de wortels en snijd ze in stukken van ongeveer 3 cm. Rooster de pijnboompitten of noten.
Snijd de ui in ringen en fruit ze samen met de uitgeperste knoflook in olie. Snijd de tomaten in kleine stukjes, voeg ze toe aan ui en knoflook en laat het geheel doorwarmen. Giet de aardappels af en maak er met boter en melk puree van.
Schep alle ingrediënten behalve de Parmezaanse kaas door elkaar. Maak op smaak met peper en zout. Bestrooi met de kaas. Serveer ev. met een gebakken kaasplak of braad- of rookworst.

Gebakken kabeljauwfilet met witlof en mosterd

bijgerecht voor 2 personen

300 gr kabeljauwfilet (alternatief: roodbaars, nijlbaars, tilapia, koolvis), 2 eetl bloem, 400 gr witlof, 50 gr boter, sap van een halve citroen, 125 ml creme fraiche, 1 eetl grove mosterd, 1 eetl gembersiroop (uit een potje gember op siroop), zout, peper

Snijd de kabeljauw in 2 gelijke stukken en bestrooi ze met zout en peper.
Wentel de stukken door de bloem.
Maak de struikjes witlof schoon, verwijder de bittere kern en snijd ze in de lengte in smalle reepjes.
Smelt de boter in een ruime koekenpan en bak de kabeljauwfilets op matig hoog vuur in ca. 4-6 minuten bruin en gaar, keer ze halverwege.
Houd de filets warm onder aluminiumfolie.
Bak de reepjes witlof in het bakvet op hoog vuur al omscheppend in ca. 3 minuten beetgaar.
Roer het citroensap, de creme fraiche, de mosterd en de gembersiroop erdoor en warm het geheel nog ca. 1 minuut zachtjes door.
Schep de witlof met saus op 2 warme borden en leg de kabeljauwfilet erop.
Lekker met aardappelpuree of gebakken aardappeltjes.

naar boven
naar boven