Pakketbrief week 15, 11 april 2012

logo

Preparatendag

Met elf volwassenen en drie kinderen hebben we op tweede paasdag weer een preparatendag gehouden. Het was een heerlijke dag met de langverwachte, mooie zachte regen en de stemming was uitstekend. Ik heb iets verteld over het belang van deze preparaten. Kort samengevat: de kosmische krachten weer in de plantengroei leiden, zodat er betere voeding ontstaat. Uit dergelijke voeding kunnen mensen dan weer de kracht putten om hun ware idealen te verwezenlijken!

Onder leiding van Eleonora Helderman hebben we een eenvoudige oude Keltische aardedans gedaan, onder het zingen van de tekst: The earth, that is wise and old. Dreams in her sleep and stirrs.
Marjon Geerlings heeft in enkele mooie beelden het scheppingsverhaal uit de Edda, de mythologie van de oude Germanen, geschilderd. En toen zijn we aan het eigenlijke werk getogen: we hebben kiezelstenen en bergkristallen héél fijn vergruisd en daarna tussen twee glasplaten tot meel gemalen. Dit kiezelmeel hebben we met water aangemaakt tot een papje, en het daarna in een koehoorn gevuld. Deze hoorn hebben we begraven op een plek met vruchtbare grond, waarin hij de hele zomer de krachten kan verzamelen, die dan in de aarde zijn.
Vervolgens hebben we de preparaten opgegraven die we afgelopen herfst aan de grond toevertrouwd hadden. Het duizendblad, de paardebloem en de eikeschors zijn prima gelukt, de kamille helaas niet: hier was niets van terug te vinden, vermoedelijk heeft een woelmuis zich erover ontfermd… volgende keer zal ik een andere plek kiezen voor dit preparaat en het aan alle kanten beschermen met dunne plankjes. Voor nu ga ik een collega vragen of hij wat kan missen, of anders dit preparaat bij de bd-vereniging bestellen.
Tenslotte hebben we het hoornmestpreparaat opgegraven, en dit meteen geroerd, één grote ton en twee emmers. Het roeren is een intensief werk, duurt een uur en dient om de krachten uit het preparaat over te dragen op het water. Dit water hebben we vervolgens met zijn allen over de akkers verspreid. Het was een prachtig gezicht toen iedereen over het land liep, groot en klein, de één met de rugspuit, de ander met een emmer en een handveger, een kwast of een afwasborstel… al met al een hele goede dag.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Raapstelen - 't Leeuweriksveld
Kropsla - Lechaim, Nijeveen
Witte kool - van Vilsteren, Marknesse
Trostomaat - van Schie, Ens
Rode bietjes - via de Zaai-ster

In week 16 verwacht:

winterpeen, prei, rode kool, paksoy?, rabarber?


Acties week 16

Bosui*/st € 1,25
Rucola*/100g € 1,50
Koffie forte S.Levelt/250g € 2,69
Rozebotteljam De Nieuwe Band € 2,10

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Raapstelenstamppot met feta

hoofdgerecht voor 2 personen

1 bos raapstelen, 1 snufje zwarte peper, 2 eetl gesmolten boter, 2 theel scherpe mosterd, 700 gr kruimige aardappels, 100 gr feta of andere geitenkaas, 1 bekertje zure room, 1 snufje zout

Schil de aardappels dun en kook deze in een bodempje lichtgezouten water in 20 minuten gaar. Intussen: verwijder de worteltjes van de raapstelen, spoel de raapstelen schoon en laat deze uitlekken. Hak de raapstelen in stukjes van 1-2 cm en laat nogmaals uitlekken. Giet de aardappels af en laat ze uitstomen. Stamp de aardappels of druk ze door een aardappelknijper. Houd de pan intussen goed warm. Klop de boter, de zure room, de geitenkaas en de mosterd luchtig door de puree. Voeg peper toe naar smaak. Roer de raapsteeltjes erdoor. Serveer op warme borden.

Indische kool in kokosmelk

700 gr. witte kool, 2 dl. kokosmelk, 2 sjalotjes of 1 ui, 1 à 2 theel. sambal, 4 theel. ketoembar, scheut olie om in te bakken, 2 eetl. geraspte kokos, citroensap, 2 eieren

Kook de eieren hard. Witte kool in smalle reepjes snijden. Ui pellen en fijnsnijden. Knoflook pellen en uitpersen. Ui, knoflook, ketoembar en sambal in wat olie goudbruin fruiten. Met een handvol tegelijk de koolreepjes toevoegen en even meefruiten. De kokosmelk erbij gieten en ca. 15 min. op een laag pitje laten sudderen tot de kool beetgaar is. De gemalen kokos erdoor scheppen en alles op smaak brengen met zout en enkele theel. citroensap. Garneren met plakjes hardgekookt ei. Lekker met met rijst. Maak een extra feestelijke rijsttafel met bijv. gebakken tofu of vlees, kroepoek, atjar, seroendeng en gebakken banaan.

Harvard-bietjes

bijgerecht voor 2 personen

500 gr rode bieten, 1 sinaasappel, 1 eetl. fijngesneden gember, 1 eetl. maïzena, 75 g suiker, 3 eetl. rode-wijnazijn, 1 eetl. ongezouten boter, zout en zwarte peper, versgemalen

Oven voorverwarmen op 180 graden. Was de bieten goed. Elk bietje in aluminiumfolie wikkelen. De pakketjes op een bakblik leggen en de bietjes in 1 uur gaar stoven (in 1½ uur als ze vrij groot zijn). Uit de oven halen en apart leggen. Zodra u ze aan kunt pakken, de folie verwijderen en de velletjes eraf trekken (met rubberen handschoenen als u geen rode vingers wilt krijgen). De bietjes in blokjes van 5mm snijden en deze apart zetten. Schil van de sinaasappel raspen. Sinaasappel uitpersen. In een zware steelpan suiker, maïzena, zout en peper door de azijn en 2 eetlepels sinaasappelsap roeren. Al kloppend het mengsel op middelhoog vuur aan de kook brengen. 5 min. blijven kloppen tot de saus helder is en ingedikt. Op het laatst de boter en de geraspte sinaasappelschil erdoor kloppen. De pan van het vuur halen zodra de boter gesmolten is. De saus over de bietjes gieten. Schep deze om en dien ze op wanneer ze afgekoeld zijn.

Kropsla met walnoten en spek

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine kropsla, eventueel 50 gr veldsla, 2 eetl sesamzaad, 2 eetl pijnboompitten, 100 gr ontbijtspek (plakjes), 1 eetl mayonaise, 2 eetl yoghurt, 2 theel mosterd, 1 eetl witte-wijnazijn, 40 gr walnoten, peper

De sla schoonmaken en in kleinere stukken scheuren. In een vergiet laten uitlekken. Rooster de pijnboompitten en de sesamzaden in een droge bakpan tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en bak dan de plakjes spek bruin en krokant in de droge bakpan in ongeveer 5 minuten. Tussentijds omkeren. Doe de mayonaise, yoghurt, mosterd, azijn en peper in een kom en roer het tot een sausje. Laat de spekplakjes uitlekken op een keukenpapier. Meng de salade goed met de dressing(saus), de walnoten, de spekreepjes en de geroosterde zaden/pitten.

naar boven
naar boven